Αποτρεπτικές οι διακοπές στην Ελλάδα για τους… Έλληνες

Αποτρεπτικές οι διακοπές στην Ελλάδα για τους… Έλληνες
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα και απεικονίζει τουρίστες να περπατούν σε σοκάκι στο χωριό Δρυοπίδα, στο νησί της Κύθνου, Κυριακή 29 Απριλίου 2018. Στον περιπατητικό τουρισμό ποντάρει η Κύθνος προκειμένου να αύξησει τις ελεύσεις τουριστών καθ'ολη την διάρκεια του έτους. Η Κύθνος διαθέτει ένα πλούσιο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών. Κάποιες απ’ αυτές είναι σηματοδοτημένες ενώ τις υπόλοιπες μπορείτε να τις αναζητήσετε στους νέους ενημερωμένους χάρτες και στον πεζοπορικό οδηγό, που κυκλοφορούν, Κύθνος Πέμπτη 17 Μαΐου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων σκιαγραφεί την εικόνα του εγχώριου τουρισμού και απαντά στο ερώτημα γιατί οι οι ξένοι τουρίστες πετυχαίνουν καλύτερες τιμές.

Κάθε χρόνο η ίδια ιστορία! Να ψάχνεις εναγωνίως να κλείσεις διαμονή σε κάποιο ελληνικό νησί και να μη βρίσκεις. Εάν είσαι τυχερός θα βρεις ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο χωρίς καμία υπηρεσία, και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα κληθείς να πληρώσεις διανυκτέρευση κοντά στα 100 ευρώ. Και αναρωτιέσαι πώς οι ξένοι βρίσκουν εξευτελιστικές τιμές και μένουν στα καλύτερα ελληνικά ξενοδοχεία και εσύ δεν μπορείς.

Στην πλειονότητά τους τα ελληνικά νησιά δεν είναι value for money προορισμοί, δεδομένου ότι υπάρχουν πολύ λίγα ξενοδοχεία με κλίνες που δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση. Όπως εξηγεί στο fortunegreece.com ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσσιος, μολονότι ο τουρίστας θέλει να ζήσει την εμπειρία της χώρας στην οποία επισκέπτεται, στην Ελλάδα ακόμη επικρατεί ο μαζικός τουρισμός. Κυκλάδες,  Κεφαλονιά, Κέρκυρα και Παξοί συνιστούν περιοχές όπου τα ενοικιαζόμενα δωμάτια καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την τουριστική εικόνα του νησιού, η οποία κάθε άλλο παρά αναβαθμισμένη είναι.

«Η διπλάσια ζήτηση σε σχέση με τις προσφερόμενες κλίνες έχει ως αποτέλεσμα ένας τουρίστας να αναγκάζεται να πληρώσει 100 € για ένα απλό ενοικιαζόμενο δωμάτιο στο οποίο δεν παρέχεται καμία υπηρεσία. Ο λόγος που ο Έλληνας πληρώνει περισσότερο σε σχέση με έναν ξένο είναι κυρίως το ότι κλίνει τις διακοπές του την τελευταία στιγμή» αναφέρει ο κ. Τάσσιος προσθέτοντας πως ακόμα και αν, μετά από πολύ ψάξιμο, βρει κάποιος ένα πακέτο διακοπών, θα «κολλήσει» τελικά στα έξοδα μετακίνησης.

«Όταν χρειάζεσαι 150 με 200 ευρώ για τα αεροπορικά εισιτήρια, ή όταν το πιο απλό ακτοπλοϊκό εισιτήριο, χωρίς θέση, ξεκινά από  50ευρώ, γίνεται αντιληπτό ότι η μετακίνηση από μόνη της είναι απλησίαστη, αφού το 50% των εξόδων απορροφάται για λογαριασμό της».

Η αλήθεια είναι πως ακόμη και ένας Έλληνας μπορεί να κλείσει το πακέτο διακοπών του από το εξωτερικό για να πετύχει καλύτερες τιμές, όμως και πάλι τα πράγματα είναι σκούρα αφού θα πρέπει να καταβληθεί ολόκληρο το ποσό κατά την κράτηση, κάτι που δεν είναι στην κουλτούρα του Έλληνα ταξιδιώτη. «Το να δώσει ο Έλληνας 1000€ προκαταβολή  για τις καλοκαιρινές του διακοπές, τις οποίες μάλιστα  κλείνει τελευταία στιγμή, είναι τουλάχιστον αποτρεπτικό», λέει ο κ Τάσσιος.

Την ίδια ώρα, η airbnb κάνει χρυσές δουλειές επωφελούμενη από την έλλειψη υποδομών και την παροχή χαμηλού επιπέδου υπηρεσιών στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. «Δεν είναι τυχαίο που φέτος στους μη city break προορισμούς παρατηρείται υψηλή πτώση στα ενοικιαζόμενα δωμάτια λόγω του ότι η σχέση τιμής και ποιότητας δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι, με αποτέλεσμα πολλοί να στρέφονται στην airbnb όταν μπορούν να νοικιάσουν ένα ολόκληρο σπίτι με 50€ τη βραδιά».

Κάτι που ίσως δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος είναι ότι από πέρυσι η κατηγοριοποίηση στα ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι προαιρετική, πράγμα που σημαίνει ότι δεν γίνεται κανένας έλεγχος για το αν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις λειτουργίας. «Ο ελεγκτικός μηχανισμός θα πρέπει να είναι πιο έντονος και αυστηρός. Χρειάζεται επίσης η στελέχωση των αρμόδιων  υπηρεσιών με τα κατάλληλα άτομα».

Ακριβότερη χώρα της Μεσογείου η Ελλάδα

Δεν είμαστε ανταγωνιστικοί σε σχέση με τη Μεσόγειο όταν ένα 5άστερο ξενοδοχείο στην Τουρκία το πληρώνεις στην ίδια τιμή που πληρώνεις ένα 4άστερο ή ένα 3άστερο στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα, η υψηλή φορολόγηση, οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές αλλά και ο φόρος διαμονής που δεν έχει ανταποδοτικότητα όπως το εξωτερικό, είναι λόγοι που εκτοξεύουν την τιμή του εγχώριου τουριστικού προϊόντος στα ύψη!

«Στο εξωτερικό μιλάμε για τέλος ανταποδοτικό, εδώ μιλάμε απλά για φόρο. Το 80% των τουριστών ζητούν να πληρώσουν με κάρτα, όπερ σημαίνει μία επιβάρυνση από 0,8% έως 1,2% στο ποσό το οποίο αναγκάζεται ο ξενοδόχος να βάλει από την τσέπη του για να πληρώσει την προμήθεια στις τράπεζες. Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση θα έπρεπε να υπάρχει έκπτωση φόρου. Το Υπουργείο Τουρισμού λέει ότι περιμένει να εισπράξει φέτος 70 ως 74 εκατ. ευρώ, ενώ η δική μας εκτίμηση είναι ότι εισπράξεις θα αγγίξουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ», τονίζει ο κ. Τάσσιος υπενθυμίζοντας πως η Υπουργός, Έλενα Κουντουρά έχει δεσμευτεί για την κατάργηση του εν λόγω φόρου, όταν η χώρα βγει από το μνημόνιο.

«Εμείς ως ΠΟΞ είμαστε έτοιμοι να κουβεντιάσουμε για ένα τέλος ανταποδοτικού χαρακτήρα. Θα πρέπει ωστόσο να ξεκαθαριστεί ποιο θα είναι το ύψος του και ποιος θα το διαχειρίζεται. Το ποσό θα πρέπει να προορίζεται για την προβολή ή την καθαριότητα του εκάστοτε προορισμού».

Για να βελτιωθεί το επίπεδο των υπηρεσιών στον κλάδο του τουρισμού, απαραίτητη προϋπόθεση είναι για τον κ. Τάσσιο η εισαγωγή του τουρισμού ως μάθημα στα σχολεία έτσι ώστε τα παιδιά να εξοικειωθούν από πολύ μικρή ηλικία με έννοιες όπως η ανακύκλωση, η αξία της φιλοξενίας και ο τουρισμός. Τρανή απόδειξη της ελλιπούς εκπαίδευσης είναι  η απουσία στα ΕΠΑΛ της ειδικότητας του συντηρητή ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων.

Δεν έχουμε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου γιατί δεν θέλουμε

Διαρκώς ακούμε να μιλάνε για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και για τουρισμό 12 μηνών το χρόνο. «Πώς όμως θα γίνει αυτό όταν δεν υπάρχει τουριστική παιδεία και όταν ο κόσμος δεν καταλαβαίνει ότι, όσο περισσότερο δουλεύει, τόσο μεγαλύτερο εισόδημα θα βγάλει;», διερωτάται ο κ. Τάσσιος, ο οποίος αποκαλύπτει πως υπάρχουν μεμονωμένες προσπάθειες από ξενοδοχεία, στα οποία μεγάλοι tour operators απαιτούν την πιο φθηνή τιμή μόνο και μόνο για να κάνουν γνωστό στο ευρύ κοινό έναν τουριστικό προορισμό.

Εκτός, όμως, από τη φιλοσοφία του να δουλεύουμε ελάχιστους μήνες το χρόνο για να βγάλουμε τα χρήματα όλης της χρονιάς, ένας άλλος λόγος που η Ελλάδα αδυνατεί να πιάσει περισσότερες από 180 ημέρες τουρισμό το χρόνο, είναι η έλλειψη αστικής συγκοινωνίας και πρωτοβάθμιας υγείας.

Παράλληλα, ο κ. Τάσσιος παραδέχεται πως στην πλειονότητά τους οι Έλληνες ξενοδόχοι περίμεναν ευρωπαϊκά προγράμματα για να προχωρήσουν σε επενδύσεις, χρήματα τα οποία «έτρωγαν» τελικά για άλλους σκοπούς. «Το πρόγραμμα Leader για τον αγροτουρισμό ήταν ένα κακό παράδειγμα διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Τα προηγούμενα χρόνια παρατηρήθηκε η δημιουργία ξενώνων και ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων σε άσημες περιοχές. Το αποτέλεσμα ήταν, είτε να γίνουν περιστερώνες, είτε οι ιδιοκτήτες τους να τα χρωστάνε στις τράπεζες και να βάζουν λουκέτο».

Σύγχυση στο τουριστικό προϊόν Μακεδονία

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΟΞ, Σκοπιανοί τουρίστες έρχονται συστηματικά στην Βόρεια Ελλάδα από το 2006, όταν καταργήθηκε η βίζα. Όπως λέει, οι περισσότεροι εξ αυτών δήλωναν από τότε «Μακεδόνες» χωρίς να υπάρχει καμία αντίδραση στο εσωτερικό της χώρας. «Είναι λογικό να υπάρξει μία σύγχυση σε ένα τουριστικό προϊόν το οποίο τα τελευταία 25 με 30 χρόνια διεκδικεί την ταυτότητα του. Πριν από λίγα χρόνια αποφασίσαμε το λογότυπο της κεντρικής Μακεδονίας να είναι «Very Macedonia». Δεν σας κρύβω ότι είχαμε προβληματιστεί αν έπρεπε να γράφεται η όχι. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος θα έλεγα ότι πράξαμε ορθά».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να είχαμε δεχτεί τον όρο «Σλαβομακεδονία» εδώ και χρόνια για να διασφαλίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κεκτημένα μας. «Τώρα είναι αργά και οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές», υπογραμμίζει.