«Απόβαση» διεθνών αλυσίδων λιανεμπορίου στην Ελλάδα
- 23/05/2025, 17:15
- SHARE

Ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής αγοράς δίνουν διεθνείς αλυσίδες μόδας, οι οποίες διεκδικούν περίοπτη θέση στον εγχώριο χάρτη του λιανεμπορίου ξεδιπλώνοντας δυναμικά τα επενδυτικά τους σχέδια. Πρόκειται είτε για μεγάλες αλυσίδες ένδυσης οι οποίες συνεχίζουν να επενδύουν στην εγχώρια αγορά χτίζοντας μεθοδικά τη θέση τους σε διάφορες περιοχές της χώρας, είτε για μικρότερες που κυρίως εξυπηρετούν τις αρχές της γρήγορης μόδας (fast fashion) και οι οποίες ετοιμάζονται να εισέλθουν στην Ελλάδα, πιθανότατα μέσα στο 2025. Μεταξύ αυτών είναι ο γερμανικός γίγαντας της μόδας New Yorker, η γαλλική αλυσίδα ένδυσης Kiabi, η πολωνική Sinsay αλλά και η τουρκική αλυσίδα πολυτελείας Vakko.
Πρωταθλητής στη γρήγορη μόδα
Αυτή η σύγχρονη τάση του παγκόσμιου λιανεμπορίου, που χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια των μεγάλων διεθνών αλυσίδων να καθιερωθούν στις τοπικές αγορές, φαίνεται να ενισχύεται ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας. Όπως εξηγούν αξιόπιστες πηγές του κλάδου, σε αντίθεση με το παρελθόν η Ελλάδα εξελίσσεται σε top προορισμό για τις αλυσίδες fast fashion και γενικότερα σε ό,τι αφορά τις οικονομικές λύσεις για την οικογένεια. Μάλιστα, με βάση τις έρευνες που έχουν γίνει και τις αναλύσεις δεδομένων για το ηλεκτρονικό εμπόριο, το καταναλωτικό κοινό της χώρας βρίσκεται στην τρίτη θέση όσον αφορά τον τομέα του fast fashion στην Ευρώπη. «Οι λόγοι είναι πρωτίστως οικονομικοί αλλά έχουν να κάνουν και με την εγγύτητα σε κέντρα παραγωγής, τις στοχευμένες εκστρατείες μάρκετινγκ, την ευθυγράμμιση με τις τοπικές προτιμήσεις και το συνολικό μέγεθος της αγοράς μόδας, το οποίο επηρεάζει τις επιλογές των καταναλωτών», εξηγούν οι ίδιες πηγές. Επιπλέον, καθοριστικό ρόλο στην επιλογή των μεγάλων διεθνών retailers παίζει και ο τουρισμός που κατά πολλούς τροφοδοτεί με ρευστότητα την ελληνική αγορά μέσω του λιανεμπορίου, με τους ξένους παίκτες να θέλουν να αξιοποιήσουν αυτό το momentum. «Η Ελλάδα είναι μεν μια μικρή αγορά, όμως το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφει σημαντική άνοδο σε ό,τι αφορά τον τουρισμό και, μάλιστα, σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, την έχει βάλει πλέον στο στόχαστρο των διεθνών αλυσίδων», προσθέτουν παράγοντες της αγοράς.
Αυτή η κινητικότητα στις αλυσίδες παρατηρείται τη στιγμή που, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2024, ο τζίρος των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα παρουσίασε μικρή αύξηση, χαμηλότερη του πληθωρισμού, αγγίζοντας τα 71,57 δισ. ευρώ. Ο κλάδος, δε, της ένδυσης είναι τελευταίος στη λίστα εκείνων που συνεισφέρουν στον κύκλο εργασιών του λιανεμπορίου. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, στο σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο, ο κύκλος εργασιών για το 2024, ανήλθε σε 71,57 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 2,4% σε σχέση με το έτος 2023, όταν και είχε διαμορφωθεί σε 69,89 δισ. ευρώ. Για τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, εξαιρουμένων των κλάδων των οχημάτων, των τροφίμων και των καυσίμων, ο κύκλος εργασιών το 2024 ανήλθε σε 25,97 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1,8% σε σχέση με το 2023, όπου είχε διαμορφωθεί σε 25,5 δισ. ευρώ.
New Yorker
Στην τελική φάση για να λειτουργήσει το πρώτο της κατάστημα στην ελληνική αγορά βρίσκεται η γερμανική αλυσίδα μόδας New Yorker, καθώς πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε στο ΓΕΜΗ τη σύσταση της θυγατρικής της, New Yorker Greece, με αρχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ. Η New Yorker δεν είναι απλώς άλλη μία αλυσίδα fast fashion. Είναι ένας κολοσσός στο ευρωπαϊκό λιανεμπόριο μόδας, με πάνω από 1.200 καταστήματα σε 47 χώρες και με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 2 δισ. δολαρίων. Η ιστορία της New Yorker ξεκινά το 1971, όταν ο -δισεκατομμυριούχος στη συνέχεια- Φρίντριχ Κναπ, μαζί με τους Τίλμαρ Χάνσεν και Μάικλ Σίμσον άνοιξε το πρώτο κατάστημα στο Φλένσμπουργκ της Γερμανίας. Από τότε μέχρι σήμερα, η εταιρεία αναπτύχθηκε σημαντικά, διατηρώντας το βασικό της μότο που είναι «μόδα για νέους» η οποία καλύπτει από outwear και knitwear μέχρι τζιν και αθλητικά είδη. Σήμερα, ο γερμανικός κολοσσός απασχολεί περισσότερους από 23.000 εργαζομένους παγκοσμίως, ενώ μόνο πέρυσι άνοιξε ή επαναλειτούργησε 124 καταστήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιόνας Γκνάουκ, ο οποίος είναι και ένας από τους τρεις διαχειριστές της ελληνικής θυγατρικής, χαρακτήρισε την περυσινή χρονιά ως «την πλέον πετυχημένη» στην ιστορία της New Yorker, καθώς η εταιρεία σημείωσε πωλήσεις-ρεκόρ στα επίπεδα των 3,8 δισ. ευρώ. Για τη φετινή χρονιά, πέρα από την επέκταση σε Ελλάδα και Κουβέιτ, η εταιρεία σχεδιάζει περαιτέρω ανάπτυξη και στις αγορές όπου έχει καθιερωθεί.
Kiabi
Λιγότερο από πέντε μήνες παρουσίας στην Ελλάδα μετρά η γαλλική αλυσίδα ένδυσης Kiabi, με το πρώτο της κατάστημα να ανοίγει στην Πάτρα και συγκεκριμένα στο εμπορικό πάρκο Top Parks της Trade Estates του ομίλου Fourlis. Το εμπορικό σήμα Kiabi στην Ελλάδα, στην Κύπρο αλλά και στη Μάλτα αναπτύσσει η Hudson, που θεωρείται ο κορυφαίος όμιλος λιανικού εμπορίου στη Μάλτα, ενώ επικεντρώνεται κυρίως στη μόδα και στα αθλητικά είδη. Η έδρα του φορέα ανάπτυξης της Kiabi για την Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται στη Μάλτα, ωστόσο η εταιρεία διαθέτει ισχυρή παρουσία σε Ευρώπη και Αφρική, ενώ διατηρεί γραφεία σε Ιταλία, Κύπρο, Μαρόκο, Αλγερία και Νιγηρία. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, για τα επόμενα χρόνια η Hudson έχει μεγάλα σχέδια που αφορούν την Ελλάδα. Το χαρτοφυλάκιό της, δε, περιλαμβάνει πολύ γνωστά brands όπως τα Armani Exchange, Calvin Klein, Columbia, Converse, Crocs, Nike, Emporio Armani κ.α. Όσον αφορά την Kiabi, είναι μια low cost γαλλική αλυσίδα ένδυσης με κεντρικό μότο «μόδα σε χαμηλές τιμές». Η αλυσίδα ανήκει στην οικογένεια Mulliez, μια από τις πλουσιότερες οικογένειες της Γαλλίας, η οποία διοικεί τον όμιλο Association Familiale Mulliez (AFM), που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της αλυσίδας αθλητικών ειδών και αθλητικού εξοπλισμού Decathlon, αλλά και της Leroy Merlin. Ξεκίνησε με την Phildar, μια εταιρεία κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων το 1903 και από το 1946 έκανε στροφή προς τον τομέα του λιανικού εμπορίου. H Kiabi άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στη Βόρεια Γαλλία το 1978, ενώ σήμερα διαθέτει περισσότερα από 570 καταστήματα σε περισσότερες από 20 χώρες του κόσμου. Εκτός από την Kiabi, την αλυσίδα Decathlon και την αλυσίδα καταστημάτων Leroy Merlin, η πάμπλουτη οικογένεια κατέχει την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Auchan, τα καταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών Boulanger και τα οικογενειακά καφέ Flunch.
Sinsay
Στις αρχές του 2023 έκανε το ντεμπούτο της στην ελληνική αγορά η Sinsay, η πολωνική αλυσίδα προσιτής μόδας, με το πρώτο κατάστημά της να ανοίγει στο Ηράκλειο Κρήτης. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, η Sinsay συνεχίζει ακάθεκτη να αναπτύσσεται στην εγχώρια αφορά, αφού το πλάνο της περιελάμβανε -μόνο για τις αρχές του 2025- το άνοιγμα οκτώ νέων καταστημάτων, εκ των οποίων τα δύο βρίσκονται στα νότια προάστια της Αττικής. Στελέχη της πολωνικής αλυσίδας επισημαίνουν ότι στόχος είναι να ισχυροποιήσει περαιτέρω τη θέση της στον κλάδο του λιανικού εμπορίου.
Το καταναλωτικό κοινό μπορεί να βρει στα καταστήματά της ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών όπως είδη ένδυσης, υπόδησης, αξεσουάρ, καθώς και είδη ομορφιάς. Ταυτόχρονα, διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε είδη σπιτιού και διακόσμησης, καθώς και σε αξεσουάρ για κατοικίδια ζώα. Η Sinsay είναι μέλος του μεγαλύτερου ομίλου μόδας της Πολωνίας, του LPP. Εκτός της Sinsay, ο όμιλος αναπτύσσει ακόμη τέσσερα brands μόδας και συγκεκριμένα τα Reserved, House, Mohito και Cropp. Έχει παρουσία σε πάνω από 20 χώρες με περισσότερα από 1.500 καταστήματα και 25.000 εργαζομένους. Σημειωτέον ότι μέσα στο 2025 αναμένεται η έλευση και των υπόλοιπων brands του ομίλου LPP στην Ελλάδα, όπως η αλυσίδα Reserved αλλά και η Mohito. Ιδρυτές της εταιρείας είναι ο Πολωνός μεγιστάνας Μάρεκ Πιετσκόσκι και ο επιχειρηματίας Γέρζι Λούμπιανιετς, ενώ το 2001 η εταιρεία έκανε το ντεμπούτο της στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας. Από τον περασμένο Νοέμβριο, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος είναι ο Μάρτσιν Μπόικο, ενώ για το 2025 στόχοι του ομίλου είναι ο διπλασιασμός των καταστημάτων της ναυαρχίδας Sinsay καθώς και το άνοιγμα περίπου 100 νέων σημείων των υπολοίπων αλυσίδων.
Vakko
Πριν από δύο μήνες, η τουρκική αλυσίδα Vakko άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Κολωνάκι, σηματοδώντας την άφιξή της στην Ελλάδα. Και ενώ οι περισσότερες ξένες αλυσίδες που έρχονται στη χώρα μας είναι low cost, η περίπτωση της Vakko είναι διαφορετική. Πρόκειται για μια κορυφαία μάρκα πολυτελείας, γνωστή για μια ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών. Η Vakko ιδρύθηκε το 1934 στην Κωνσταντινούπολη από τον Βιτάλι Χάκο, έναν αληθινό οραματιστή με τολμηρό και ελεύθερο πνεύμα. Σήμερα, η εταιρεία αναγνωρίζεται ως κορυφαίος πολυτελής οίκος μόδας και lifestyle, με τον γιο του ιδρυτή, τον 69χρονο Τσεμ Χάκο, να συνεχίσει το έργο του πατέρα του. Πρόκειται για έναν από τους πρωτεργάτες της διοργάνωσης αγώνων της Formula 1 στην Κωνσταντινούπολη. Η Vakko είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και η κεφαλαιοποίηση της σήμερα φθάνει τα 12,56 δισ. λίρες.