Αποζημίωση λόγω των ρωσικών κυρώσεων ζητά η Φινλανδία

Αποζημίωση λόγω των ρωσικών κυρώσεων ζητά η Φινλανδία

Ο πρωθυπουργός της χώρας διαμήνυσε ότι αν η φινλανδική οικονομία υποστεί ζημιές, θα αναζητήσει κάποια μορφή αποζημίωσης.

Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε σήμερα έτοιμος να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση «κάποια μορφή αποζημίωσης» στην περίπτωση που οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας προκαλέσουν ζημία στη φινλανδική οικονομία.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εάν οι κυρώσεις πλήξουν δυσανάλογα τη Φινλανδία, θα επιδιώξουμε τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας», είπε ο Στουμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Έσποο, ένα προάστιο του Ελσίνκι.

«Πρέπει να προσαρμοστούμε στην αρχή της οικονομικής αλληλεγγύης. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι χώρες-μέλη που πλήττονται περισσότερο από τις κυρώσεις θα λάβουν και κάποια μορφή αποζημίωσης», πρόσθεσε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι είδους ισοδύναμα μέτρα θα επιθυμούσε ο ίδιος.

Η Φινλανδία, που προσπαθεί να βγει από την ύφεση στην οποία βρέθηκε η οικονομία της το 2012 και το 2013, βιώνει ήδη τις επιπτώσεις από τον περιορισμό των εμπορικών συναλλαγών με τη γειτονική Ρωσία, από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία. Κατά τον Στουμπ, η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω.

«Τολμώ να πω ότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο -και υπογραμμίζω τη λέξη ενδεχόμενο- οικονομικής κρίσης (…) οι άμεσες επιπτώσεις από τις κυρώσεις μπορεί να είναι σημαντικές», δήλωσε.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Τράπεζας της Φινλανδίας, η μείωση της ανάπτυξης κατά 3 μονάδες στη Ρωσία επιφέρει μείωση 0,5 μονάδων στην ανάπτυξη της Φινλανδίας. Αργά σήμερα το απόγευμα η κυβέρνηση πρόκειται να παρουσιάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015, στις προβλέψεις του οποίου θα λαμβάνεται υπόψη η αδύναμη κατάσταση της ρωσικής οικονομίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη:

Αντίποινα στη Δύση ετοιμάζει ο Πούτιν

Τέρμα οι business με την Ελβετία για τους Ρώσους της «μαύρης» λίστας

Καθησυχάζουν οι Ρώσοι για τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων