Apple: Καθυστερεί την έναρξη λειτουργίας συστήματος που θα αναλύει εικόνες για να εντοπίζει πιθανή κακοποίηση παιδιών

Apple: Καθυστερεί την έναρξη λειτουργίας συστήματος που θα αναλύει εικόνες για να εντοπίζει πιθανή κακοποίηση παιδιών
epa07225221 Chinese people walk outside an Apple Store in Beijing, China, 12 December 2018. EPA/WU HONG Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι οδήγησε σε αυτή την απόφαση.

του Mark Gurman

Η Apple Inc. καθυστερεί ένα σύστημα που θα ανέλυε τις φωτογραφίες των πελατών για σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών μετά από σφοδρή κριτική από υπέρμαχους της ιδιωτικής ζωής, οι οποίοι φοβούνταν ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει το έδαφος για άλλες μορφές παρακολούθησης.

Η εταιρεία είχε ανακοινώσει τη λειτουργία του συστήματος στις αρχές Αυγούστου, μαζί με άλλα εργαλεία που προορίζονταν για την προστασία των παιδιών και την εξάλειψη της παράνομης πορνογραφίας, και γρήγορα αντιμετώπισε κατακραυγή ότι θα δημιουργήσει μια «κερκόπορτα» παραβίασης των πολύτιμων μέτρων απορρήτου της εταιρείας. Η Apple προσπάθησε να περιορίσει την αντίδραση τις επόμενες εβδομάδες, λέγοντας ότι θα επιλέξει έναν ανεξάρτητο ελεγκτή για να επιβλέπει το σύστημα, αλλά η κατακραυγή συνεχίστηκε.

Η Apple είχε προγραμματίσει την κυκλοφορία τριών νέων εργαλείων που σχεδιάστηκαν για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της παραγωγής υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, γνωστό ως CSAM. Αυτά περιλάμβαναν τη χρήση του ψηφιακού βοηθού Siri για την αναφορά κακοποίησης παιδιών και την πρόσβαση σε πόρους που σχετίζονται με το CSAM, καθώς και μια λειτουργία στα Μηνύματα που θα σάρωνε τις συσκευές που χειρίζονται παιδιά για εισερχόμενες ή εξερχόμενες ακατάλληλες φωτογραφίες.

Το τρίτο χαρακτηριστικό ήταν το πιο αμφιλεγόμενο: θα ανέλυε τη βιβλιοθήκη με φωτογραφίες ενός χρήστη στο iCloud για ακατάλληλες φωτογραφίες παιδιών. Εάν διαπιστωνόταν ότι ένας πελάτης είχε τέτοιες φωτογραφίες στη βιβλιοθήκη του, η Apple θα ειδοποιούταν, θα διενεργούσε έναν δεύτερο έλεγχο για να επαληθεύσει το περιεχόμενο, και στη συνέχεια θα κατήγγειλε τον χρήστη στις αρχές.

«Τον περασμένο μήνα ανακοινώσαμε σχέδια για κάποιες δυνατότητες που θα βοηθήσουν στην προστασία των παιδιών από κακοποιούς που χρησιμοποιούν επικοινωνιακά εργαλεία για να τα παρασύρουν και να τα εκμεταλλευτούν, και θα περιορίσουν τη διάδοση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών», ανέφερε η Apple σε δήλωσή της την Παρασκευή. «Με βάση τα σχόλια των πελατών, των ομάδων υπεράσπισης, των ερευνητών και άλλων, αποφασίσαμε να αφιερώσουμε επιπλέον χρόνο τους επόμενους μήνες για να συλλέξουμε πληροφορίες και να κάνουμε βελτιώσεις πριν από την κυκλοφορία αυτών των εξαιρετικά σημαντικών χαρακτηριστικών ασφάλειας για τα παιδιά».

Η αντίδραση έρχεται στο απόηχο της αυξανόμενης κριτικής προς την Apple τους τελευταίους μήνες. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η εταιρεία συμφώνησε να αλλάξει τις πολιτικές της στο App Store για να αντιμετωπίσει την κριτική ότι στρέφεται κατά του ανταγωνισμού.

Και οι εργαζόμενοι μιλούν όλο και πιο έντονα για προβλήματα εντός της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της μισθολογικής ανισότητας. Το Εθνικό Συμβούλιο Εργατικών Σχέσεων των ΗΠΑ εξετάζει επί του παρόντος δύο καταγγελίες από εργαζόμενους που εκφράζουν ανησυχίες για την ασφάλεια στο χώρο εργασίας και την έλλειψη διαφάνειας στους μισθούς.