Apple και Nike στα «δίχτυα» των Paradise Papers

Apple και Nike στα «δίχτυα» των Paradise Papers

Τι απαντούν οι επιχειρήσεις-κολοσσοί στις κατηγορίες για φοροαποφυγή δισεκατομμυρίων δολαρίων - Κατηγορίες και για Λιούις Χάμιλτον και Bono.

Νέα «λαβράκια» φαίνεται πως έπιασαν οι ερευνητές των Paradise Papers, αφού στα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά τη διαρροή από την υπεράκτια νομική εταιρεία Appleby, τα οποία εμπεριέχουν αποκαλύψεις για πρακτικές φοροαποφυγής σε παγκόσμια κλίμακα, εντοπίστηκαν στοιχεία για σημαντικές διεθνείς εταιρείες όπως η Apple και η Nike, αλλά και τον γνωστό τραγουδιστή των U2 Bono και τον νέο πρωταθλητή της Formula 1, Λιούις Χάμιλτον.

Η Apple φέρεται να χρησιμοποίησε τον βρετανικό φορολογικό παράδεισο του Τζέρσεϊ για να συνεχίσει να μην πληρώνει φόρους ή να πληρώνει πολύ λίγους, αφού αναγκάσθηκε να βάλει τέλος σε παρόμοιες πρακτικές στην Ιρλανδία. Σύμφωνα με τους New York Times, ο τεχνολογικός όμιλος «συσσώρευσε έτσι κέρδη άνω των 128 δισ. δολαρίων σε offshore, τα οποία δεν φορολογούνται στις ΗΠΑ και μόλις που φορολογούνται σε άλλες χώρες».

Στις κατηγορίες αυτές η Apple απαντά υποστηρίζοντας κυρίως πως οι φορολογικές διευθετήσεις της είχαν κίνητρο τη βούλησή της να πληρώνει το μεγαλύτερο μέρος των φόρων της στις Ηνωμένες Πολιτείες. H Apple ανακοίνωσε ακόμη πως παραμένει «ο μεγαλύτερος φορολογούμενος στον κόσμο», πληρώνοντας περίπου 35 δισ. δολάρια σε εταιρικούς φόρους κατά τα τελευταία τρία χρόνια, ακολουθώντας τις επιταγές του νόμου και «χωρίς να μειώνει τις πληρωμές φόρων σε καμία χώρα». Επιπλέον η εταιρεία δήλωσε πως καμία επένδυσή της δεν απομακρύνθηκε από την Ιρλανδία.

«Απολύτως τίποτα το μεμπτό»
Η κατασκευάστρια αθλητικών ειδών Nike δημιούργησε από την πλευρά της εταιρείες offshore στις Βερμούδες και οι θυγατρικές της Nike όφειλαν να καταβάλλουν σ’ αυτές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να έχουν τα δικαιώματα στο εμπορικό σήμα. Με τα σημαντικά ποσά που έπρεπε να καταβάλλουν για τις άδειες, τα κέρδη του ομίλου στον κόσμο μειώνονταν και κατά συνέπεια μειώνονταν και οι φόροι που πλήρωνε η Nike.

Επενδύσεις στη Λιθουανία μέσω Μάλτας για τον Bono
Σύμφωνα με την ICIJ, ο τραγουδιστής των U2 Μπόνο είναι μέτοχος σε μια μαλτέζικη επιχείρηση που έχει επενδύσει σε ένα εμπορικό κέντρο στη Λιθουανία. Αυτό έγινε μέσω μιας λιθουανικής εταιρείας συμμετοχών που είχε καταφύγει σε παράνομες τεχνικές φοροαποφυγής. «Εντελώς αηδιασμένος αν, έστω και ως μειοψηφικός και παθητικός επενδυτής, το όνομα (του) ενεπλάκη σε κάτι έστω και ελάχιστα παράνομο», ο Ιρλανδός ρόκερ χαιρέτισε εντούτοις αυτές τις αποκαλύψεις της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Όσο για τον Λιούις Χάμιλτον, τον τετράκις πρωταθλητή κόσμου της F1, φέρεται να χρησιμοποίησε μια εταιρεία «βιτρίνα» στο νησί Μαν για να μην καταβάλει ΦΠΑ για την αγορά ενός καινούριου ιδιωτικού τζετ αξίας άνω των 18 εκατ. ευρώ, δηλαδή δεν κατέβαλε φόρους άνω των 4 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την Guardian.

Δεκαοκτώ μήνες μετά τα «Panama Papers», που αφορούσαν φορολογικές απάτες, η ICIJ, η οποία συνασπίζει 96 μέσα ενημέρωσης 67 χωρών, άρχισε την Κυριακή να αποκαλύπτει τη νέα έρευνά της, έπειτα από έναν χρόνο δουλειάς βασισμένης στη διαρροή 13,5 εκατομμυρίων εγγράφων που προέρχονται κυρίως από το διεθνές δικηγορικό γραφείο Appleby, που έχει τη βάση του στις Βερμούδες. Η ΕΕ χαρακτήρισε σοκαριστικές αυτές τις αποκαλύψεις και ζήτησε να υιοθετηθούν «αποτρεπτικές κυρώσεις».

Διαβάστε ακόμη: Deutsche Bank, Siemens και Σρέντερ στα Paradise Papers – Σε μαύρη λίστα οι φορολογικοί παράδεισοι