Αψιμαχίες Μαξίμου – ΚΙΝ.ΑΛ για τις μετεκλογικές συνεργασίες μετά το «παράθυρο» συγκυβέρνησης από Μητσοτάκη

Αψιμαχίες Μαξίμου – ΚΙΝ.ΑΛ για τις μετεκλογικές συνεργασίες μετά το «παράθυρο» συγκυβέρνησης από Μητσοτάκη
Ο προέδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, Νίκος Ανδρουλάκης μιλά στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, με θέμα την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αίθουσα της Βουλής, Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022. Συνεδρίαση πραγματοποιεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα με ομιλία του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, Νίκου Ανδρουλάκη, με θέμα την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αναστάτωση μετά το «παράθυρο» που άνοιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκη για ενδεχόμενο μετεκλογικής κυβέρνησης συνεργασίας εφόσον δεν πάρει αυτοδυναμία η ΝΔ.

Η αλλαγή στρατηγικής στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προχθές προκάλεσε αίσθηση, καθώς για πρώτη φορά άφησε ανοιχτό το «παράθυρο» συγκυβέρνησης και δεν επέμεινε στο στόχο της αυτοδυναμίας.

Μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού σύμφωνα με την οποία «ο λαός θα υποδείξει αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα ή περισσότερα κόμματα», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ήρθε να δώσει πολιτικό περιεχόμενο στο «παράθυρο» για κυβέρνηση συνεργασίας που άνοιξε η κυβερνητική ηγεσία, θέτοντας προ των ευθυνών του τον κ. Ανδρουλάκη που επανέλαβε τα περί «σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης».
Συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν ότι «πρέπει από τώρα να ξεκαθαρίσει το παιχνίδι» έτσι ώστε στις εκλογές που θα διεξαχθούν στο τέλος της άνοιξης του 2023 «οι πολίτες να ξέρουν τι τους περιμένει και ποιες πολιτικές δυνάμεις ενδιαφέρονται για να κυβερνηθεί η χώρα». Θεωρούν ότι το δίλημμα «σταθερότητα ή ακυβερνησία» απασχολεί τους πολίτες και θα μετρήσει στην εκλογική συμπεριφορά των κεντρώων ψηφοφόρων που είναι εκείνοι οι οποίοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα τόσο της πρώτης όσο περισσότερο της δεύτερης κάλπης.

Επικαλούμενα και τις απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες στις δημοσκοπήσεις, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η πλειονότητα προκρίνει είτε την αυτοδυναμία της ΝΔ είτε τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΚΙΝΑΛ, ενώ δικαιολογούν το «παράθυρο» για ενδεχόμενη συνεργασία που άνοιξε ο κ. Μητσοτάκης με την παραδοχή ότι η επιμονή στην αυτοδυναμία «εκλαμβάνεται και ως αλαζονεία από μερίδα μετριοπαθών πολιτών».

Υπό αυτές τις συνθήκες, η τοποθέτηση του πρωθυπουργού απετέλεσε το έναυσμα για να ξεσπάσουν φραστικές αψιμαχίες ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και την Χαριλάου Τρικούπη.

Ανδρουλάκης: «Κυβέρνηση με κορμό τη σοσιαλδημοκρατία»

Στην επίθεση πέρασε πρώτος ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου, από το βήμα του οποίου είχε μιλήσει μια μέρα πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο «στροφή» του πρωθυπουργού ως προς τις συνεργασίες, υποστηρίζοντας ότι «του κ. Μητσοτάκη δεν του βγαίνουν τα κουκιά και τώρα αλλάζει στρατηγική».

«Σωσίβιο σε κυβέρνηση που βυθίζεται, εγώ δεν πρόκειται να δώσω», συνέχισε ο αρχηγός του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. «Το βράδυ των πρώτων εκλογών», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης, «θα υπάρχουν δύο είδη κομμάτων, αυτά που θα ανήκουν στους νικητές και τα άλλα που θα ανήκουν στους ηττημένους. Αν εμείς βγούμε ισχυροί από τις κάλπες, τότε στο χώρο των ηττημένων θα βρεθούν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ως προς το ενδεχόμενο συνεργασιών μετά τις δεύτερες εκλογές, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε πως «αν κάποιος πιστεύει στις προγραμματικές συνεργασίες όπως εμείς, θα το αποδείξει από την πρώτη Κυριακή – όλα τα υπόλοιπα είναι κοινοί τακτικισμοί». Ο ίδιος επέμεινε ότι στόχος του ΚΙΝΑΛ είναι η συγκρότηση μιας κυβέρνησης «με κορμό την σοσιαλδημοκρατία».

«Εμείς, μετά από μια περίοδο στασιμότητας, έχουμε μια δυναμική στις δημοσκοπήσεις και θεωρώ ότι θα πάμε καλά και ακόμα καλύτερα όσο εξελίσσεται η προσπάθεια ανανέωσης και ενδυνάμωσης που καταβάλλουμε», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι πρόκειται για δύο κόμματα που έχουν κριθεί και «είναι πολύ νωπή η γεύση της αποτυχίας τους για το λαό». Αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε πως «ο ένας μίλησε για αυταπάτες και ο άλλος ζει με αυταπάτες».

Ως προς την πιθανότητα μιας κυβέρνησης συνεργασίας, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε πως πιστεύει ότι τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι από την πλευρά των ηττημένων: «Έτσι, εμείς θα επιβάλουμε τις δικές προτεραιότητες και τα πρόσωπα – πρόσωπα με επάρκεια, γνώσεις, αξιοπιστία και χωρίς βάρη», είπε.

Οικονόμου: Θα συνεργαστεί με Τσίπρα ο Ανδρουλάκης;

Η τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη προκάλεσε την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος αφού χαρακτήρισε ως «απολύτως θεσμικό» το σχόλιο του πρωθυπουργού περί ενδεχόμενου σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, αν αυτό επιβάλλει η λαϊκή ψήφος, συμπλήρωσε: «Η ισχυρή πεποίθηση του πρωθυπουργού είναι ότι η χώρα χρειάζεται σταθερή και αποτελεσματική διακυβέρνηση, ιδίως μέσα σε ένα περιβάλλον πολλαπλών και επάλληλων διεθνών κρίσεων. Και η αυτοδυναμία είναι το μέσον για αυτό το σκοπό».

Αμέσως μετά, ο κ. Οικονόμου αφού διαπίστωσε ότι «ο κ. Ανδρουλάκης απέκλεισε ξεκάθαρα τη συνεργασία με όποιον δεν ασπάζεται την σοσιαλδημοκρατία», πρόσθεσε: «Η ΝΔ είναι γνωστό ότι δεν ανήκει σε αυτή την ομάδα. Είναι προφανές λοιπόν, ότι η δική του εκδοχή της αξιόπιστης απάντησης στις κρίσεις που ζούμε περνάει μέσα από τη συνεργασία με τον κ. Τσίπρα».

«Αν και απέχουμε περισσότερο από ένα χρόνο από τις εκλογές, το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο. Φυσικά οι πολίτες θα αποφασίσουν στο τέλος της τετραετίας», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δίνοντας έτσι το στίγμα για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η πολιτική αντιπαράθεση του επόμενους μήνες.

«Οι δηλώσεις του κ. Οικονόμου επιβεβαιώνουν ότι η ΝΔ επιστρατεύει τις συνεργασίες όχι γιατί τις πιστεύει, αλλά γιατί αναζητά σωσίβιο τώρα που βλέπει την αυτοδυναμία να του κουνά μαντήλι», ανταπάντησε η Χαριλάου Τρικούπη.