«Αρένα» η Βουλή: Θερμό επεισόδιο μεταξύ Κωνσταντοπούλου και ΝΔ

«Αρένα» η Βουλή: Θερμό επεισόδιο μεταξύ Κωνσταντοπούλου και ΝΔ

Η αξιωματική αντιπολίτευση αποχώρησε με κατηγορίες κατά της προέδρου της Βουλής.

Μεγάλη ένταση επικράτησε στη Βουλή μεταξύ της Ζωής Κωνσταντοπούλου και της ΝΔ. Μια φράση του Αντώνη Σαμαρά στην ομιλία του προκάλεσε αρχικά αντιδράσεις από την Πρόεδρο της Βουλής και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι «εγώ είμαι της ευθείας της αντρικής σχολής» απαντώντας προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στις καταγγελίες του περί στενού του συνεργάτη -τον οποίο δεν κατονόμασε- και που σύμφωνα με δημοσίευμα ιταλικής εφημερίδας εμπλέκεται στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. «Ντροπή σας. Να θίγετε ανθρώπους. Δεν έχετε το δικαίωμα. Εγώ είμαι της ευθείας της αντρικής σχολής» είπε ο κ. Σαμαράς, για να προκαλέσει την αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τι θέλετε; Σας αρέσει η τεθλασμένη; Να λέτε κάτι χωρίς να το κατονομάζετε. Αν αυτό που είπα το θεωρείτε σεξιστικό το παίρνω πίσω», συνέχισε ο κ. Σαμαράς για να προσθέσει: «Μακάρι η Ελλάδα να είχε δέκα Παπασταύρου ο οποίος συμμετείχε αποφασιστικά στις διαπραγματεύσεις. Για όσα είπατε έχουν δοθεί απαντήσεις. Τα άλλα είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Θέλετε να κατασκευάσετε στην ΝΔ Κατρούγκαλο αλλά δεν θα τον βρείτε».

Στο τέλος της ομιλίας του παρενέβη η κυρία Κωνσταντοπούλου η οποία του είπε: «Μετά το πέρας της ομιλίας του προέδρου της ΝΔ η Πρόεδρος της Βουλής είπε: «Ο κ. Πρωθυπουργός είχε 10 λεπτά χρόνο και μίλησε 22, ο κ. Σαμαρά είχε 5 λεπτά χρόνο και μίλησε 26 λεπτά και 47 δευτερόλεπτα» προκαλώντας ξανά ένταση εντός της Ολομέλειας». Και συνέχισε: «Διατυπώσεις ρατσιστικές και σεξιστικές δεν θα ξανακουστούν σε αυτή τη Βουλή. Ιδίως που σήμερα επισκέπτεται τη χώρα ο εκπρόσωπος του Υπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οφείλατε να είστε εγκρατής».

Η δήλωση αυτή έφερε την οργισμένη απάντηση του Αντώνη Σαμαρά φώναξε «Εγώ λογοκρισία δεν δέχομαι» Η κα Κωνσταντοπούλου είπε «Ανοίξτε το μικρόφωνο στον κ. Σαμαρά γιατί αισθάνεται ότι λογοκρίνεται μετά από 27 λεπτά».

Οργισμένος ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε «Εγώ δεν δέχομαι λογοκρισία, δεν δέχομαι λογοκρισία για αυτό το κόμμα. Είμαι σε αυτή την αίθουσα 27 χρόνια. Τέτοια συμπεριφορά δεν έχω ξαναδεί από κανέναν πρόεδρο της Βουλής. Δεν έχω μιλήσει τόσο καιρό. Δεν δέχομαι τέτοια συμπεριφορά για αυτό το κόμμα που έδωσε τα πάντα για τη δημοκρατία και το ύφος αυτού του Κοινοβουλίου. Τελειωμένα. Τέτοια συμπεριφορά δεν δεχόμαστε και το εννοώ».

Το επεισόδιο είχε και συνέχεια καθώς ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε ξανά στις υποθέσεις που ήρθαν στο φως για τον Γ. Κατρούγκαλο.

Όταν τέλειωσε η η κ. Κωνσταντοπούλου έδωσε το λόγο επί προσωπικού στον υπουργό. Τα πνεύματα άναψαν και έφεραν οργισμένες αντιδράσεις στα έδρανα της ΝΔ με τον Αντώνη Σαμαρά, τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη να διαμαρτύρονται για παράβαση κανονισμών.

Από την πλευρά της η κα Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι το προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής με ηγεσία και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να συνεχίζουν τις φωνές και τις διαμαρτυρίες. Η Πρόεδρος της Βουλής, μάλιστα, ανέφερε στον πρόεδρο της ΝΔ «Μην απευθύνεστε στο προεδρείο απειλητικά», ενώ, απευθυνόμενη στον Αδωνι Γεωργιάδη του είπε «Γιατί φωνάζετε κύριε Γεωργιάδη; Ανησυχήσατε για τις αναφορές στη λίστα Λαγκάρντ;».

Αυτή η αποστροφή έκανε έξω φρενών τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος φώναζε και έκανε λόγο για «γελοιοποίηση». Ο κ. Μεϊμαράκης συνέχιζε να διαμαρτύρεται και να τονίζει ότι θα αποχωρήσει, ενώ, την ίδια στιγμή έκλεισαν τα μικρόφωνα στη Βουλή με αποτέλεσμα να επικρατήσει πραγματικός χαμός.

Η Νέα Δημοκρατία, τελικά, αποχώρησε από την Ολομέλεια και ο Γιώργος Κατρούγκαλος απάντησε για τα όσα ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς και άλλοι. Αμέσως ο κ. Σαμαράς εμφανώς εκνευρισμένος της είπε: «δεν σας επιτρέπω και είναι η τελευταία φορά που δεχόμαστε τέτοια συμπεριφορά».