Με αργά βήματα οδεύει προς νέα κυβέρνηση ενότητας το Ιράκ

Με αργά βήματα οδεύει προς νέα κυβέρνηση ενότητας το Ιράκ

Στις αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι εργασίες για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού της χώρας, την ώρα που το ΙΚΙΛ ισχυροποιεί τη θέση του.

Την 1η Ιουλίου αναμένεται να συγκληθεί το ιρακινό κοινοβούλιο προκειμένου να αρχίσει να εργάζεται για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, η οποία θα κληθεί να φέρει κοντά τον σιιτικό και σουνιτικό πληθυσμό του Ιράκ που έχει διχαστεί από την προέλαση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε» (ΙΚΙΛ) και να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά την τρομοκρατική οργάνωση έχει καταλάβει σημαντικά εδάφη στα δυτικά και βόρεια της χώρας.

Η άμεση εύρευσης πολιτικής λύσης καθίσταται επιτακτική από τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς έγινε σήμερα γνωστό πως οι δύο αντίπαλες εξτρεμιστικές ισλαμικές ένοπλες οργανώσεις, το ΙΚΙΛ και το Μέτωπο Αλ-Νόσρα -η συριακή πτέρυγα της Αλ-Κάιντα- αποφάσισαν να συμπράξουν στο Άμπου Κάμαλ, τη μεγαλύτερη πόλη της συρο-ιρακινής μεθορίου. Η σύμπραξη αυτή θα επιτρέπει στο ΙΚΙΛ να δρα εκατέρωθεν των συνόρων, από τη στιγμή που ήδη έχει τον έλεγχο του συνοριακού περάσματος του Αλ-Κάιμ και της ομώνυμης ιρακινής πόλης.

«Θα προσέλθουμε στην πρώτη σύνοδο του κοινοβουλίου με αρμονία, ακολουθώντας το συνταγματικό πλαίσιο και προσηλωμένοι στην έκκληση της Ανωτάτης Μαρζάγια και με πίστη στον λαό μας…», είπε ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μάλικι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

«Η έκκληση για σχηματισμό επειγόντως κυβέρνησης εθνικής ενότητας αποτελεί πλήγμα στο Σύνταγμα και την πολιτική διαδικασία», είπε ακόμη ο αλ-Μάλικι, αψηφώντας τις πιέσεις που ασκούνται από τους δυτικούς του συμμάχους να κινητοποιηθεί ανταποκρινόμενος στην έκτακτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα του, αλλά και τις επανειλημμένες εκκλήσεις του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη των σιιτών του Ιράκ, του Μεγάλου Αγιατολάχ Αλί Σιστάνι που ζήτησε τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News πως ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι «λέει ότι παραμένει δεσμευμένος στη συνταγματική διαδικασία, θέλει να δει το κοινοβούλιο να συνέρχεται την 1η Ιουλίου και θα εργαστεί για να προσπαθήσει να συσταθεί μια κυβέρνηση ενότητας, μια κυβέρνηση που μπορεί να ενώσει τους Ιρακινούς».

«Εναπόκειται στους Ιρακινούς τις προσεχείς ημέρες να κάνουν αυτή την επιλογή, αλλά είναι μια κρίσιμης σημασίας επιλογή και ένα προαπαιτούμενο για την επιτυχία στον αγώνα εναντίον του ΙΚΙΛ και για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις με τις οποίες έχει βρεθεί αντιμέτωπο το Ιράκ», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Διαβάστε ακόμη:

«Πολιτική, όχι στρατιωτική λύση» στο Ιράκ ζητά ο Τζον Κέρι

Το «χαλιφάτο» του ISIL

Τρομοκρατία με… hashtag!

Κρίση στο Ιράκ: Τι συμβαίνει με το πετρέλαιο;

Στη δημοσιότητα εικόνες ομαδικών εκτελέσεων στο Ιράκ