Η Αργεντινή φλερτάρει έντονα με την χρεοκοπία

Η Αργεντινή φλερτάρει έντονα με την χρεοκοπία

Τα «κοράκια των αγορών», η Κίρχνερ και οι εναλλακτικές για την Αργεντινή. 

Με τη στάση πληρωμών φλερτάρει η Αργεντινή σε μια διαμάχη με funds που διαρκεί εδώ και 12 χρόνια.  Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ πριν λίγες μέρες, δικαίωσε τους εκπροσώπους των funds, οι οποίοι είχαν αγοράσει ομόλογα της Αργεντινής σε χαμηλές τιμές και αρνήθηκαν στη συνέχεια το «κούρεμα».

Μέχρι στιγμής στις δύο αναδιαρθρώσεις χρέους, το 2005 και το 2010, οι πιστωτές της Αργεντινής που διακρατούσαν περίπου το 93% του χρέους, συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε ανταλλαγή, βάσει της οποίας θα λάμβαναν 25 έως 29 σεντς ανά δολάριο. Το υπόλοιπο 8%, όμως, αρνήθηκε να δεχθεί τους όρους του Μπουένος Αϊρες και προσέφυγε στη δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα οι ομολογιούχοι των κεφαλαίων αμοιβαίου κινδύνου NML Capital Ltd και Aurelius Capital Management προσέφυγαν στο δικαστήριο, ζητώντας να πληρωθούν το πλήρες ποσό.

Το 2012 μάλιστα, θέλοντας να «τρίξουν» τα δόντια στην Αργεντινή, τα συγκεκριμένα funds έφτασαν στο σημείο να ακινητοποιήσουν φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία βρισκόταν στην Αφρική, απαιτώντας να πάρουν τα χρήματά τους. Το πλοίο επέστρεψε στη βάση του μετά από τρεις μήνες.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα που έκανε την Τρίτη, η Κίρσνερ δήλωσε ότι η χώρα είναι θύμα «εκβιασμού» από όσους δεν δέχθηκαν το «κούρεμα» των ομολόγων τους, αλλά πρόσθεσε ότι παραμένει ανοικτή σε διαπραγματεύσεις και επέμεινε ότι θα συνεχίσει να πληρώνει ποσοστό πάνω από το 90% των πιστωτών που αποδέχθηκαν την αναδιάρθρωση.

Η 12ετής διαμάχη, στην οποία έχει εμπλακεί, έχει κρατήσει την Αργεντινή εκτός διεθνών αγορών τη στιγμή που η οικονομία της παρουσιάζει στασιμότητα κι ο πληθωρισμός καλπάζει.

Σύμφωνα με ανάλυση του αμερικανικού περιοδικού, New Yorker, δύο είναι οι εναλλακτικές που έχει η Αργεντινή. Είτε θα διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της (αφού η πλήρης αποπληρωμή των χρεών της είναι σχεδόν αδύνατη), είτε θα χρεοκοπήσει. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι στην πραγματικότητα μόνο ένα είναι το ρεαλιστικό σενάριο κι αυτό είναι η χρεοκοπία, επειδή ακόμη κι αν το Μπουένος Αϊρες καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι συνομιλίες αυτές είναι δεδομένο ότι θα αποτύχουν.

Άλλοι πάλι επισημαίνουν ότι «μία χρεοκοπία δεν συμφέρει καμία από τις δύο πλευρές».

Υπάρχει μία αίσθηση ότι η πρόεδρος της Αργεντινής αυτοσχεδιάζει και δοκιμάζει τα νερά, χρησιμοποιώντας τη χρεοκοπία ως μπλόφα, προκειμένου να οδηγηθεί τελικά σε ένα συμβιβασμό.

Οι Αμερικανοί όμως αναλυτές προειδοποιούν ότι η χώρα θα μπορούσε κάλλιστα να καταλήξει από ατύχημα στη χρεοκοπία και ταυτόχρονα να έχει καταγραφεί ότι περιφρονεί το αμερικανικό δικαστικό σύστημα. Το ερώτημα είναι πόσο παρατεταμένη και επώδυνη θα είναι αυτή η χρεοκοπία, αναρωτιούνται.

Διαβάστε ακόμη: 

Έτοιμες για στρατιωτική εμπλοκή στο Ιράκ οι ΗΠΑ