«Άριστα» τα αποτελέσματα της επίσκεψης στις ΗΠΑ για τον πρωθυπουργό

«Άριστα» τα αποτελέσματα της επίσκεψης στις ΗΠΑ για τον πρωθυπουργό

Θετικό πρόσημο βάζει ο Αντώνης Σαμαράς για τις επαφές του επί αμερικανικού εδάφους.

Την δεύτερη επίσκεψη του μέσα σε διάστημα τριών μηνών ολοκλήρωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας «άριστα» τα αποτελέσματα της. Κάνοντας αποτίμηση των επαφών του στις ΗΠΑ (σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον), κατόπιν σχετικής ερώτησης, ο πρωθυπουργός απάντησε μονολεκτικά: «Άριστη».

Ο κ. Σαμαράς παρευρέθη στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το «Hellenic Initiative» στο Μανχάταν, σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας), με ομιλητές, εκτός από τον ίδιο και τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον.

«Ήταν τεράστια η συγκίνηση» δήλωσε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την εκτίμησή του για τους συντελεστές της όλης προσπάθειας, επισημαίνοντας ότι η παρουσία αυτών των ανθρώπων «ακτινοβόλησε σπάνια κοιτάσματα ενέργειας» όπως τόνισε.

Ακόμη υπογράμμισε ότι «αν όλοι αυτοί, την ώρα που η Ελλάδα προσπαθεί να βγει από την αγωνία της κρίσης, κάνοντας απίστευτες θυσίες, αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι πραγματικά βοηθήσουν μέχρι τέλους, νομίζω ότι θα δοθεί μια πολύ σημαντική ώθηση».

Διαβάστε ακόμη: Και εγένετο οnegreece.org

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «όπως είδατε, όλων η αγωνία και η προσπάθεια είναι τα νέα παιδιά. Η ανεργία να μειωθεί, επενδύσεις να γίνουνε, δουλειές να μπουν μπροστά. Αυτή είναι και η δικιά μου αγωνία. Γι’ αυτό, άλλωστε, είμαι εδώ πέρα».

Τέλος, όταν ρωτήθηκε για το «πόσο σημαντική είναι η προσφορά στην Ελλάδα του Γιώργου Λογοθέτη (συνιδρυτή της “Ελληνικής Πρωτοβουλίας), ο οποίος μίλησε πάρα πολύ θετικά για σας;», ο κ. Σαμαράς είπε ότι «ο Γιώργος είναι ένα παιδί το οποίο ξεκίνησε από πολύ λίγα, από μια πολύ μικρή επιχείρηση, σε σχέση με τον κολοσσό που έχει φτιάξει σήμερα. Το κυριότερο που δίνει ο Γιώργος είναι παράδειγμα για τους άλλους. Τι μπορεί κανείς να γίνει μόνος του. Τεράστια υπόθεση.»

Διαβάστε επίσης: Η Γιάννα Αγγελοπούλου αναλαμβάνει τη στήριξη 25 Ελλήνων φοιτητών

«H Ελλάδα επέστρεψε ως ισοδύναμο μέλος της Ευρωζώνης»
Αναφερόμενος στο ταξίδι του είπε ότι «το βασικό θέμα είναι η σταθερότητα. Η Ελλάδα σταθεροποιείται οικονομικά και πολιτικά και έχει γίνει προπύργιο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Η σταθεροποίηση της Ελλάδας έχει θετικές επιπτώσεις πέρα από τα σύνορά της. Η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που ήταν πριν από έναν χρόνο. Πέρυσι η Ελλάδα εθεωρείτο πρόβλημα σε μία σταθερή περιοχή, τώρα είναι το σημείο σταθερότητας σε μία περιοχή που δυστυχώς αποσταθεροποιείται».

Ο κ. Σαμαράς μίλησε, επίσης, για τις συναντήσεις που είχε με μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας των Ηνωμένων Πολιτειών, διευθυντικά στελέχη και επενδυτές, καθώς και με τους ηγέτες του Κογκρέσου και βουλευτές, σε μία δύσκολη γι’ αυτούς στιγμή, όπως και με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν.

Αυτό που εισέπραξα από τις επαφές είναι ο σεβασμός τους σε μία χώρα που κάνει θυσίες, για να διατηρήσει την ευρωπαϊκή της ταυτότητα και να πετύχει το οικονομικό comeback, σημείωσε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος περιέγραψε τις συνέπειες της κρίσης, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχασε το 25% του ΑΕΠ της, οι Έλληνες χάσανε το 40% του βιοτικού τους επιπέδου, η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 27% και για τους νέους στο 60%. Ανέφερε όμως ότι εκμηδενίστηκε το έλλειμμα που βρισκόταν στο 15% του ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος αυξήθηκε οριακά, χάρη στο μεγαλύτερο «haircut» που έχει γίνει ποτέ σε χώρα.

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Σαμαρά-Λαγκάρντ

«Τώρα πια όλοι προβλέπουν ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάκαμψη από το 2014, ήδη η ύφεση το 2013 είναι μικρότερη από ότι αρχικά προβλεπόταν, ενώ και το ποσοστό της ανεργίας είναι ελαφρώς μικρότερο το δεύτερο από το πρώτο τρίμηνο του 2013. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά μετά από πάνω από δέκα χρόνια. Είναι αυτό το σημαντικότερο κριτήριο που θα πείσει την τρόικα, την Κομισιόν, το ΔΝΤ ότι κάναμε την δουλειά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» εκτίμησε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι και «οι αγορές έδωσαν την ψήφο τους αυτή την εβδομάδα καθώς το επιτόκιο για το δεκαετές ομόλογο είναι γύρω στο 9%, έναντι 10,4% πριν μερικές εβδομάδες και 27% πέρυσι».