Άρση της ασυλίας για τους έξι βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Άρση της ασυλίας για τους έξι βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Η ψηφοφορία της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου αποφάσισε να σταλούν στη δικαιοσύνη οι υποθέσεις που αφορούν τους βουλευτές της ΧΑ.

Ανοίγει τον δρόμο για την άσκηση ποινικής δίωξης η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτη Ηλιόπουλου, Ευστάθιου Μπούκουρα, Γιώργου Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρου, Ηλία Κασιδιάρη και Χρήστου Αλεξόπουλου.

Στην ψηφοφορία συνολικά ψήφισαν 247 βουλευτές. Στο αίτημα άρσης ασυλίας των βουλευτών Ηλιόπουλου, Μπούκουρα και Γερμενή, 246 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, ενώ βρέθηκε κι ένα άκυρο ψηφοδέλτιο από τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο. Για τους συγκεκριμένους βουλευτές ανοίγει πλέον ο δρόμος, προκειμένου να τους απαγγελθεί η κατηγορία για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και να κληθούν σε απολογία.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του βουλευτή Ηλία Παναγιώταρου, αποφασίστηκε η άρση της ασυλίας για δύο παλαιότερες υποθέσεις, η πρώτη με 247 ψήφους υπέρ και η δεύτερη με 246 ψήφους υπέρ και ένα «παρών» που είναι του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλη Καπερνάρο.

Για τον εκπρόσωπο Τύπου της Χ.Α. και βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη, αίρεται η ασυλία για παλαιότερη υπόθεση με 247 ψήφους υπέρ. Για τον Χρ. Αλεξόπουλο αίρεται η ασυλία με 246 ψήφους υπέρ και ένα «λευκό».

Διαβάστε ακόμη: Στα γραφεία της Χρυσής Αυγής το ΣΔΟΕ

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος, με δηλώσεις του σε ΜΜΕ, εξήγησε τη σημερινή του στάση στην ψηφοφορία, λέγοντας ότι θα ήθελε να ψηφίσει κατά της άρσης της ασυλίας του βουλευτή Παναγιώτη Ηλιόπουλου, αλλά στο ψηφοδέλτιο, που διανεμήθηκε, ήταν σε μια ενότητα και τα τρία ονόματα για τη διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα.

Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλης Καπερνάρος, εξήγησε για το «παρών» στο αίτημα άρσης ασυλίας του Ηλία Παναγιώταρου, ότι διαφωνεί με την ασάφεια με την οποία οι δικαστικές αρχές περιγράφουν τα αδικήματα -όπως και στην υπόθεση που αφορά τον κ. Παναγιώταρο- και ζήτησαν άρση της ασυλίας για το αδίκημα της στάσης.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Κυριαζίδης, για το «λευκό» που έριξε στην κάλπη για τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο (σ.σ. η υπόθεσή του αφορούσε παράνομο ραδιοερασιτεχνικό σταθμό) είπε ότι το αδίκημα με το οποίο βαρύνεται δεν είναι αδίκημα για να διωχθεί για βία. Είπε, επίσης, ότι ο βουλευτής κατέχει νόμιμη άδεια.

Τέλος, η Ολομέλεια απέρριψε το αίτημα για την άρση της ασυλίας του βουλευτή Ιωάννη Αμανατίδη (ΣΥΡΙΖΑ) με 4 υπέρ, 242 κατά, 1 παρών.

Αποφάσισε, όμως, την άρση ασυλίας για τους κ.κ. Χρήστο Κέλλα (ΝΔ) με 195 ψήφους υπέρ, 42 κατά, 10 παρών και του Μιχάλη Ταμήλου (ΝΔ) με 185 υπέρ, 45 κατά, 17 παρών για πρώτη υπόθεσή του και ακόμη με 194 υπέρ, 30 κατά και 15 «παρών» για δεύτερη υπόθεσή του.

Διαβάστε ακόμη: Απολογήθηκε στον ανακριτή ο Γιώργος Ρουπακιάς