Άρθουρ Μπραντ: Ποιος είναι ο «Ιντιάνα Τζόουνς των τεχνών» και πώς συνδέεται με την Ελλάδα

Άρθουρ Μπραντ: Ποιος είναι ο «Ιντιάνα Τζόουνς των τεχνών» και πώς συνδέεται με την Ελλάδα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Ολλανδός ντετέκτιβ, Άρθρουρ Μπράντ, έχει ανακαλύψει περισσότερα από 200 χαμένα και κλεμένα έργα τέχνης.

Η επιστροφή ενός κλεμμένου πίνακα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ στο μουσείο του Γκρόνινγκεν της Ολλανδίας προκάλεσε το ενδιαφέρον των μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων, με την προσοχή να εστιάζεται και στον άνθρωπο που βοήθησε στην ανάκτηση του και οποίος αποκαλείται «Ιντιάνα Τζόουνς των τεχνών».

Ο λόγος για τον ντετέκτιβ έργων τέχνης, Άρθουρ Μπραντ, ιστορικός και σύμβουλος τέχνης ο οποίος έχει βοηθήσει στην ανάκτηση άνω των 200 κλεμένων και χαμένων έργων τέχνης.

Σύμφωνα με το BBC, ο Μπραντ έχει εντοπίζει πολλά μεγάλα έργα τέχνης κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 300 εκατ. δολάρια.

Στην καριέρα του, ο Ολλανδός μεταξύ άλλων έργων, έχει εντοπίσει ένα ψηφιδωτό 1.600 ετών που είχε χαθεί, καθώς και μια βυζαντινή απεικόνιση του Αγίου Μάρκου που είχε κλαπεί τέσσερις δεκαετίες νωρίτερα.

Βοήθησε επίσης στην ανάκτηση του «Adolescence» του Σαλβαδόρ Νταλί, όπως και στην ανάκτηση του «La Musicienne» της Ταμάρα ντε Λεμπίκκα.

Ακόμα, βοήθησε να ανακτηθεί το δαχτυλίδι του Όσκαρ Ουάιλντ, το οποίο επέστρεψε στο Κολέγιο Μαγκνταλέν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και τα αγάλματα «Hitler Horse’s», δύο γιγαντιαία χάλκινα άλογα που ήταν μεταξύ των αγαπημένων του Αδόλφου Χίτλερ.

Το 2022 βοήθησε στην ανάκτηση του σημαντικού γλυπτού για την Καθολική Εκκλησία, το λείψανο του «Πολύτιμου Αίματος του Χριστού».

Ο ίδιος έχει γράψει 2 βιβλία σχετικά με τις ανακτήσεις του (Hitler’s Horses και Het verboden Judas-evangelie en de schat van Carchemish), ενώ υπάρχει και μια ολλανδική σειρά ντοκιμαντέρ για τις ανακτήσεις του, με την ονομασία De Kunstdetective.

Η «σχέση» του Μπραντ με την Ελλάδα

Ο Μπραντ έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη και στην Ελλάδα, καθώς είχε συμβάλλει στον εντοπισμό των πινάκων Buste de Femme του Πάμπλο Πικάσο και του Mill in the evening του Πητ Μοντριάν.

Οι πίνακες είχαν κλαπεί το 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη και εντοπίστηκαν το 2021 στην Κερατέα, μέσα μέσα σε μία κρύπτη σε ρεματιά.

Υπενθυμίζεται πως κατά την παρουσίασε των έργων από την Ελληνική Αστυνομία ο πίνακας του Πικάσο έπεσε στο έδαφος, προκαλώντας «πάρτι» αντιδράσεων στα social media.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: