Τα “μεγάλα κεφάλια” των Big Tech συζητούν στο Κονγκρέσο για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Τα “μεγάλα κεφάλια” των Big Tech συζητούν στο Κονγκρέσο για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Photo: pixabay.com
Τα μέλη του Κονγκρέσου αγωνίζονται να μετριάσουν τους κινδύνους που προέρχονται από την αναδυόμενη τεχνολογία που γνώρισε έκρηξη σε επενδύσεις και καταναλωτικό ενδιαφέρον μετά την εμφάνιση των OpenAI και ChatGPT.

Ο πρόεδρος της αμερικανικής Γερουσίας Τσακ Σούμερ υποδέχεται σήμερα στο Καπιτώλιο τους ηγέτες του τεχνολογικού τομέα των ΗΠΑ, ανάμεσά τους τους επικεφαλής της Tesla Έλον Μασκ, της Meta Μαρκ Ζάκερμπεργκ και της Alphabet Σουντάρ Πιτσάι, για κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση με θέμα την θέσπιση ασφαλιστικών δικλείδων για την Τεχνητή Νοημοσύνη από το Κονγκρέσο.

«Για το Κονγκρέσο η θέσπιση νομοθεσίας για την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένα από τα πλέον περίπλοκα και σημαντικά θέματα που έχει ποτέ αντιμετωπίσει το Σώμα», δήλωσε χθες ο Τσακ Σούμερ.

Τα μέλη του Κονγκρέσου αγωνίζονται να μετριάσουν τους κινδύνους που προέρχονται από την αναδυόμενη τεχνολογία που γνώρισε έκρηξη σε επενδύσεις και καταναλωτικό ενδιαφέρον μετά την εμφάνιση των OpenAI και ChatGPT.

Αυτό που επιδιώκει το Κονγκρέσο είναι η θέσπιση ασφαλιστικών δικλείδων που θα προστατεύουν από επικίνδυνα deepfakes, ανάμειξη σε εκλογικές διαδικασίες και επιθέσεις επί κρίσιμης σημασίας υποδομών.

Προσκεκλημένοι είναι επίσης ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, ο Γένσεν Χουάνγκ της Nvidia, ο Σάτια Ναντέλα της Microsoft, ο Αρβιντ Κρίσνα της IBM , ο Μπιλ Γκέιτς, η πρόεδρος της AFL-CIO Λιζ Σούλερ και οι γερουσιαστές Μάικ Ράουντς, Μάρτιν Χάινριχ και Τοντ Γιανγκ.

Ο Τσακ Σούμερ, ο οποίος συζήτησε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης με τον Μασκ τον Απρίλιο, θέλει οι σημερινοί του συνομιλητές να συζητήσουν «γιατί το Κονγκρέσο πρέπει να δραστηριοποιηθεί, τι ερωτήματα πρέπει να τεθούν και πώς θα οικοδομηθεί συναίνεση για ασφαλή καινοτομία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον Μάρτιο, ο Έλον Μασκ και ομάδα ειδικών και στελεχών του τομέα της τεχνητής νοημοσύνης πρότειναν εξάμηνη παύση στην ανάπτυξη ισχυρότερων από το OpenAI και το ChatGPT-4 συστημάτων, επικαλούμενοι πιθανούς κινδύνους για την κοινωνία.

Αυτήν την εβδομάδα, το Κονγκρέσο οργανώνει τρεις χωριστές ακροάσεις σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ο πρόεδρος της Microsoft Μπράντ Σμιθ δήλωσε στην υποεπιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας χθες ότι το Κονγκρέο πρέπει «να ζητήσει φρένα ασφαλείας για την Τεχνητή Νοημοσύνη που θα ελέγχει ή θα διαχειρίζεται τις κρίσιμης σημασίας υποδομές».

Ο Μπραντ Σμιθ παρέβαλε τις ασφαλιστικές δικλείδες της Τεχνητής Νοημοσύνης με την «εγκατάσταση διακοπτών κυκλώματος σε κτίρια, φρένων έκτακτης ανάγκης σε σχολικά λεωφορεία και συστημάτων αποτροπής σύγκρουσης σε αεροπλάνα».

Οι ρυθμιστικές αρχές αγωνίζονται να σχεδιάσουν κανόνες που θα διέπουν την χρήση της Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης, που έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει κείμενο και εικόνα η τεχνητή προέλευση της οποίας είναι μη ανιχνεύσιμη κατ’ ουσίαν.

Adobe, IBM, Nvidia και πέντε ακόμη εταιρείες ανακοίνωσαν χθες ότι υπέγραψαν τις δεσμεύσεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την Τεχνητή Νοημοσύνη, οι οποίες απαιτούν την λήψη μέτρων για να διασφαλισθεί ότι τα προϊόντα Τεχνητής Νοημοσύνης των εταιρειών είναι ασφαλή και δεν θα χρησιμοποιούνται για καταστροφικούς στόχους πριν κυκλοφορήσουν. Οι Google, OpenAI και Microsoft υπέγραψαν τις δεσμεύσεις αυτές τον Ιούλιο. Ο Λευκός Οίκος επεξεργάζεται επίσης προεδρικό διάταγμα σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: