Arthur Hayes: Το Bitcoin θα φτάσει το 1 εκατ. δολ. μέχρι το 2028 – Η Fed δεν έχει σημασία, το Υπουργείο Οικονομικών κινεί τα νήματα

Arthur Hayes: Το Bitcoin θα φτάσει το 1 εκατ. δολ. μέχρι το 2028 – Η Fed δεν έχει σημασία, το Υπουργείο Οικονομικών κινεί τα νήματα
Photo: pixabay.com
Ο Arthur Hayes προβλέπει ότι το Bitcoin θα φτάσει το 1 εκατ. δολ. μέχρι το 2028 καθώς ΗΠΑ και Κίνα ετοιμάζουν μια κενή εμπορική συμφωνία

Ο πρώην CEO της BitMEX, Arthur Hayes, υποστηρίζει ότι το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ –και όχι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα– είναι αυτό που πραγματικά καθορίζει τη ρευστότητα της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Arthur Hayes στέλνει ένα σαφές μήνυμα στους επενδυτές των crypto και στους HODLers του Bitcoin (BTC) που παρακολουθούν στενά τη νομισματική πολιτική της FED, την ώρα που ΗΠΑ και Κίνα πλησιάζουν μια νέα εμπορική συμφωνία: Παρακολουθείτε τον λάθος οργανισμό.

«Τα σημαντικά γίνονται στο Υπουργείο Οικονομικών. Αγνοήστε τη Fed. Δεν έχει σημασία», δήλωσε ο Hayes σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CoinDesk. «Ο Πάουελ δεν είχε σημασία το 2022 υπό Δημοκρατική διακυβέρνηση και δεν έχει ούτε τώρα υπό Ρεπουμπλικανική».

Για τον Hayes, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αποτελεί πλέον θεατρική παράσταση. Τον πραγματικό μοχλό της νομισματικής πολιτικής – υποστηρίζει – κινεί ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent, ο οποίος διαμορφώνει σιωπηλά τη ρευστότητα της αγοράς με στρατηγικές επαναγοράς ομολόγων και δημοπρασίες για να διαχειριστεί το διογκούμενο δημόσιο χρέος.

Αυτός ο κατακλυσμός ρευστότητας, σε συνδυασμό με την αδυναμία των ΗΠΑ να περιορίσουν τις δημόσιες δαπάνες, είναι –σύμφωνα με τον Hayes– ο λόγος που το Bitcoin θα φτάσει το 1 εκατ. δολ. μέχρι το 2028. «Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι αν σήμερα υπάρχουν περισσότερα δολάρια στο σύστημα από χθες. Αυτό είναι όλο», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η νομισματική πολιτική που τροφοδοτεί τη ράλι του Bitcoin, σύμφωνα με τον Hayes. Βλέπει και τη γεωπολιτική ως κρίσιμο καταλύτη – ειδικά την διπλωματία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Όπως εκτιμά, οι δύο πλευρές πιθανότατα θα υπογράψουν μια συμφωνία που θα φαίνεται τολμηρή αλλά δεν θα αλλάζει τίποτα στην πράξη.

«Θα είναι μια συμφωνία επιφανειακή», σημειώνει. «Ο Τραμπ πρέπει να δείξει ότι είναι σκληρός με την Κίνα. Ο Σι πρέπει να δείξει ότι αντιστάθηκε στον λευκό άντρα».

Η Κίνα, όπως έδειξε και με τις πολιτικές της κατά την πανδημία, μπορεί να αντέξει περισσότερους οικονομικούς κραδασμούς. Καθώς οι δασμοί είναι πολιτικά επικίνδυνοι, ο Hayes πιστεύει ότι το επόμενο βήμα θα είναι η φορολόγηση των ξένων επενδύσεων – μια ήπια μορφή ελέγχου κεφαλαίων για να μειωθεί η εξάρτηση των ΗΠΑ από ξένους επενδυτές, χωρίς να τρομάξουν οι εγχώριοι ψηφοφόροι.

«Η μόνη πολιτική που πραγματικά δουλεύει είναι οι έλεγχοι κεφαλαίων», είπε.

Περιλαμβάνει, ενδεχομένως, φόρους σε ξένα κρατικά ομόλογα και μετοχές, αναγκαστικές ανταλλαγές ομολόγων 10ετούς διάρκειας με 100ετή, ή υψηλότερους φόρους επί των κεφαλαιακών κερδών από αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία.

Όλα αυτά αποτελούν, κατά τον Hayes, μέρος μιας στρατηγικής για να επαναπροσαρμοστεί ο χρηματοοικονομικός λογαριασμός των ΗΠΑ χωρίς να αναγκαστούν οι Αμερικανοί να «καταναλώνουν λιγότερο» – ένα μήνυμα που κανένας πολιτικός δεν μπορεί να «πουλήσει» στο εκλογικό σώμα.

«Οι Αμερικανοί δεν τους αρέσει να κάνουν δύσκολα πράγματα», πρόσθεσε. «Δεν θέλουν να τους λένε ότι πρέπει να καταναλώσουν λιγότερο».

Η Κίνα θα συνεχίσει να αγοράζει αμερικανικά στοιχεία ενεργητικού

Η Κίνα, πάντως, δεν μπορεί να φύγει από το παιχνίδι. Ο Hayes υποστηρίζει ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει να αγοράζει αμερικανικά assets, όσο κι αν προσπαθεί να δείξει το αντίθετο.

«Πρέπει να αποκρύψουν πόσα πράγματα αγοράζουν από την Αμερική… αλλά μαθηματικά, δεν μπορούν να σταματήσουν». Για τον Hayes, όλα οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: περισσότερα χρήματα στο σύστημα και το Bitcoin ως το asset που θα απορροφήσει αυτή τη ρευστότητα.

Η στρατηγική του Hayes αποτυπώνει αυτή την άποψη: 60-65% σε Bitcoin, 20% σε Ether (ETH) και το υπόλοιπο σε αυτό που ονομάζει «ποιοτικά shitcoins».

Γιατί; Επειδή, όπως λέει, η αγορά στρέφεται επιτέλους σε νομίσματα που προσφέρουν πραγματική λειτουργικότητα.

«Μπαίνουμε σε σεζόν θεμελιωδών. Ο κόσμος έχει κουραστεί από νομίσματα που δεν κάνουν τίποτα», τόνισε ο Hayes.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: