Ασφάλεια, Προστασία και Άμυνα τα βασικά συμπεράσματα των σοσιαλδημοκρατών

Ασφάλεια, Προστασία και Άμυνα τα βασικά συμπεράσματα των σοσιαλδημοκρατών
epa05509834 French President Francois Hollande delivers a speech following a meeting of the European Social-Democrats in the Castle of la Celle Saint Cloud, in the West of Paris, France, 25 August 2016. EPA/ETIENNE LAURENT

Οι επενδύσεις για το μέλλον, και ο διεθνής ρόλος της Ευρώπης είναι δύο άλλα μεγάλα κεφάλαια που απασχόλησαν τους σοσιαλδημοκράτες.

Το τρίπτυχο, «Ασφάλεια, Προστασία και Άμυνα» για την Ευρώπη, αποτελεί τον πρώτο άξονα των επιδιώξεων των σοσιαλδημοκρατών, όπως εξήγησε ο Φρανσουά Ολάντ κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνάντησης στο Σατώ Σελ Σεν – Κλού.

Οι επενδύσεις για το μέλλον, και ο διεθνής ρόλος της Ευρώπης είναι τα δύο άλλα μεγάλα κεφάλαια που απασχόλησαν τους σοσιαλδημοκράτες.

Σχετικά με την ασφάλεια, ο Φρανσουά Ολάντ μίλησε για την ασφάλεια των συνόρων της Ένωσης, και την ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες με ανταλλαγή πληροφοριών.

Έκανε ειδική αναφορά στην συμφωνία για ανταλλαγή αρχείων ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία.

«Το να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια, ισοδυναμεί με το να παράσχουμε στην Ευρώπη τις ικανότητες δράσης σε διπλωματικό επίπεδο» υπογράμμισε.

«Η ασφάλεια οφείλει να είναι και οικονομική» πρόσθεσε και αναφέρθηκε στις πολυεθνικές που θα πρέπει να σέβονται το γαλλικό και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ο Φρανσουά Ολάντ υποστήριξε ότι θα πρέπει να οικοδομηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, μέσω νέων επενδύσεων απαραίτητων για το μέλλον. Οι επενδύσεις αυτές θα πρέπει να είναι στους τομείς της ψηφιακής οικονομίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και των υποδομών στις μεταφορές.

Πρόσθεσε επίσης, ότι θα πρέπει να διπλασιασθούν οι επενδύσεις του πακέτου Γιούνκερ.

Σχετικά με την διεθνή κατάσταση που καλείται να παίξει η Ευρώπη, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στην Συρία, λέγοντας ότι «υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν την πολιτική μετάβαση στην ειρήνη, συμβαίνουν φρικτά πράγματα στη Συρία, η κατάσταση στο Χαλέπι είναι καταστροφική» τόνισε.

Αναφέρθηκε στη χρήση χημικών όπλων τόσο από το καθεστώς όσο και από το ISIS. Επίσης τόνισε, την ανάγκη να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί «ευθύνη της Ρωσίας» η οποία «θα πρέπει να κατανοήσει ότι δεν θα πρέπει να υποστηρίζει τους συγκρουόμενους».

Σχετικά με την Τουρκία ο Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι κατανοεί την παρέμβασή της στο συριακό έδαφος, αλλά τόνισε ότι η λύση θα πρέπει να είναι πολιτική. O Φρανσουά Ολάντ κατέληξε λέγοντας:

«Με την άνοδο του λαϊκισμού, το διακύβευμα είναι η αρμονική συνύπαρξη. Προϋποθέτει την υπάρξει κανόνων και τον σεβασμό αυτών των κανόνων. Θα πρέπει να αποφεύγουμε τις προκλήσεις και τον στιγματισμό των συνανθρώπων μας».