Ασυλία εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ ζητά από την Ελλάδα ο Ντάισελμπλουμ

Ασυλία εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ ζητά από την Ελλάδα ο Ντάισελμπλουμ
Newly appointed Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (R) and Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem (L) attend a euro zone finance ministers meeting on the situation in Greece in Brussels, Belgium, July 7, 2015. Greece faces a last chance to stay in the euro zone on Tuesday when Prime Minister Alexis Tsipras puts proposals to an emergency euro zone summit after Greek voters resoundingly rejected the austerity terms of a defunct bailout. REUTERS/Yves Herman - RTX1JDTE

Σύμφωνα με επιστολή του επικεφαλής του Eurogroup που επικαλείται η «Καθημερινή», οι Ευρωπαίοι ζητούν άμεση λύση στο ζήτημα.

Επιστολή του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην οποία ζητάται από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην παροχή ασυλίας των ξένων εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση της πώλησης και επαναμίσθωσης 28 ακινήτων του Δημοσίου, έχει στην κατοχή της η εφημερίδα «Καθημερινή».

Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει να κάνει με την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να εγκρίνει την πώληση των ακινήτων και να επιστρέψει τη χρήση τους από το Δημόσιο ως εγγυημένο μισθωτή, για την οποία η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει τις διαδικασίες διερεύνησης για οικονομική ζημία των δημόσιων ταμείων.

Οι τρεις εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ ένας Ισπανός, ένας Ιταλός και ένας Σλοβάκος βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες και κινδυνεύουν να πληρώσουν εγγύηση από 30.000 ως 100.000 ευρώ και να τους επιβληθούν περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, την περασμένη Παρασκευή ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απέστειλε την επιστολή στα μέλη του EWG όπου τα ενημέρωσε ότι “παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσακαλώτου ότι θα αλλάξει τον νόμο μέσα σε 2-4 εβδομάδες για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, δίνοντας ασυλία στους εμπειρογνώμονες μας, αυτοί έχουν κληθεί να καταθέσουν την Παρασκευή”.

Η επιστολή συνεχίζει αναφέροντας ότι “ενόψει της δέσμευσης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την προστασία αυτών των τριών εμπειρογνωμόνων, θα εκτιμούσαμε αν ο Γεώργιος (σ.σ. Χουλιαράκης) μπορούσε να επιβεβαιώσει η πότε η νέα νομοθεσία θα περάσει και σε ποιες άλλες ενέργειες θα προβεί η ελληνική κυβέρνηση για την προστασία τους στο μεταξύ”.

Κλείνοντας, η επιστολή τονίζει ότι υπάρχει ανησυχία για το θέμα  και οι αλλαγές στον νόμο που αφορά το ταμείο αποκρατικοποιήσεων “θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως προτεραιότητα”.

Η εφημερίδα, τέλος, αναφέρει ότι το ζήτημα ετέθη και στο πρόσφατο Eurogroup στο οποίο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετέφερε τη δυσφορία του στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, για να εισπράξει τη διαβεβαίωση του ότι  το θέμα θα λυθεί.