Ασύρματα ακουστικά σάρωσης εγκεφάλου για την αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων; Κι όμως είναι αληθινό

Ασύρματα ακουστικά σάρωσης εγκεφάλου για την αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων; Κι όμως είναι αληθινό
Ο πρόεδρος της Emotiv μίλησε στο Global Tech Forum του Fortune για τη νέα συσκευή της εταιρείας του.

Η αμερικανική εταιρεία έρευνας εγκεφάλου Emotiv έχει αναπτύξει μια συσκευή σάρωσης εγκεφάλου με δύο ηλεκτρόδια, ένα για κάθε αυτί. Η συσκευή μοιάζει με ένα ζευγάρι ear pods και λειτουργεί όπως και αυτά. Ο πρόεδρος της εταιρείας, Olivier Oullier, λέει ότι η συσκευή της Emotiv επιτρέπει στους χρήστες να ακούν μουσική ή να συμμετέχουν σε μια τηλεφωνική κλήση. Παράλληλα, επιτρέπει στην Emotiv να παρακολουθεί τη λειτουργία του εγκεφάλου του χρήστη.

Η εταιρεία επικεντρώνεται σε δύο μεταβλητές, το άγχος και την απόσπαση της προσοχής. Ο Oullier λέει ότι και οι δύο αυτοί παράγοντες επηρεάζουν την παραγωγικότητα, και η εταιρεία του επικεντρώνεται σ’ αυτούς από την οπτική του εργασιακού περιβάλλοντος. «Περιμένουμε από τους εγκεφάλους μας να συμβαδίζουν με τον εργασιακό χώρο», λέει ο Oullier. «Θα πρέπει να είναι το αντίστροφο. Οι χώροι εργασίας μας πρέπει να προσαρμόζονται στο μυαλό μας».

Ο Oullier μίλησε την Πέμπτη το πρωί στο Γκουανγκτζού, στο τρίτο ετήσιο Global Tech Forum του Fortune – μια συνάντηση στελεχών, επενδυτών και επιχειρηματιών τεχνολογίας από την Κίνα και τη Δύση. Το συνέδριο επικεντρώνεται σε θέματα όπως η ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G, η πρόοδος στην υγειονομική περίθαλψη, και οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Ο πρόεδρος της Emotiv, πρώην στέλεχος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, επεσήμανε τα βήματα που κάνει η εταιρεία του για να προστατεύσει και να διατηρήσει ανώνυμα τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγει, καθώς και για να τα χρησιμοποιεί δεοντολογικά και νόμιμα. Η Emotiv συνεργάζεται με τον κατασκευαστή λογισμικού SAP για την από κοινού ανάπτυξη προϊόντων στο χώρο εργασίας που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αποδοτικότητα.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Oullier, υπάρχει μια αρκετά περίεργη διάσταση στη σάρωση εγκεφάλου. Ένα βίντεο επίδειξης τεχνολογίας που παρήγαγαν από κοινού η Emotiv και η SAP περιλαμβάνει έναν αφηγητή που λέει: «Μπορούμε να εντοπίσουμε πότε έχετε χάσει την εστίασή σας».

Είναι σαφές ότι αυτό το εννοεί για καλό, του στυλ: «Μπορούμε να σας βοηθήσουμε να διαχειριστείτε μια τέτοια κατάσταση απόσπασης προσοχής, να ξέρετε πότε πρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα και να φτιάξετε ένα ημερήσιο πρόγραμμα που να είναι καλύτερο για σας. Αλλά είναι πολύ εύκολο να φανταστούμε π.χ. ένα επεισόδιο της σειράς South Park να παρουσιάζει τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας τεχνολογίας, δείχνοντας π.χ. έναν εργαζόμενο να γίνεται …χαλκομανία ως τιμωρία επειδή έχασε τη συγκέντρωσή του στη δουλειά.

«Διαμορφώνουμε ένα όραμα για να φέρουμε την επανάσταση στη μάθηση στον χώρο εργασίας», λέει το βίντεο. Είναι εμφανές ότι οι κοινωνικές λεπτομέρειες αυτής της διαμόρφωσης δεν έχουν καθοριστεί πλήρως ακόμη.