Η ατελείωτη λίστα του «Μεγάλου Αδελφού»

Η ατελείωτη λίστα του «Μεγάλου Αδελφού»

Δεν σταματούν οι αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων, ηγετών και κυβερνήσεων από την NSA.

Στόχους πολύ διαφορετικούς από τους συνήθεις υπόπτους, πιθανούς εγκληματίες και τρομοκράτες είχαν στην λίστα τους η αμερικανική NSA και οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες (GCHQ) σύμφωνα με νέα έγγραφα του Έντουαρντ Σνόουντεν, που δημοσίευσαν οι New York Times, το Spiegel και ο Guardian.

Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται οργανισμοί όπως το αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΟΗΕ, η Unicef και οι Γιατροί του Κόσμου. Ο επικεφαλής της Οικονομικής Κοινότητας Δυτικών Αφρικανικών χωρών (Ecowas) επίσης αναφέρεται στις λίστες, μαζί με μηνύματα που έστειλε σε συναδέλφους του. Στα έγγραφα της βρετανικής  GCHQ, με ημερομηνία Ιανουάριο του 2009, γίνεται σαφές ότι οι δυο υπηρεσίες παρακολουθούσαν μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ανήκει σε έναν άλλο στενό σύμμαχο των ΗΠΑ, τον «πρωθυπουργό του Ισραήλ», δηλαδή τον Εχούντ Ολμέρτ, που ήταν στην εξουσία εκείνη την περίοδο. Άλλοι τρεις ήταν οι Ισραηλινοί στόχοι τότε, μεταξύ αυτών άλλο ένα email που πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνταν για την αποστολή μηνυμάτων μεταξύ του υπουργού Άμυνας εκείνης της κυβέρνησης, Εχούντ Μπαράκ και του επιτελάρχη του, Γιόνι Κορέν.

Στη βρετανική λίστα αναφέρονται επίσης παρακολουθήσεις γερμανικών κτιρίων στο Βερολίνο και αλλού, πράγμα που σίγουρα θα φέρει σε άβολη θέση τον πρωθυπουργό Ντέβιντ Κάμερον, ο οποίος είχε συνυπογράψει ανακοίνωση της Ε.Ε. καταδικάζοντας τις παρακολουθήσεις ηγετών -μεταξύ αυτών και της Μέρκελ- από την NSA.

Διαβάστε ακόμη: Οι παρακολουθήσεις της NSA στο «πρίσμα» του Άι Βασίλη

Οι νέες αποκαλύψεις αντανακλούν το εύρος των στόχων, που ξεπερνούν κατά πολύ πλέον την επιθυμία τους να υποκλέπτουν συνομιλίες υπόπτων εγκληματιών, τρομοκρατών ή διπλωματών και αξιωματούχων «εχθρικών χωρών». Ο εκπρόσωπος των βρετανικών υπηρεσιών περιορίστηκε να πει πως «πάγια τακτική είναι να σχολιάζονται ζητήματα που αφορούν στις υπηρεσίες πληροφοριών», και ότι όλα έγιναν «έχοντας κατά νου τις υποχρεώσεις απέναντι στον νόμο». Ωστόσο για τον Λη Ντέινς, στέλεχος των Γιατρών του Κόσμου, τα νέα έγγραφα προκάλεσαν σοκ και τεράστια έκπληξη. «Για περισσότερα από 30 χρόνια», είπε ο Λη, «προσφέρουμε ιατρικές υπηρεσίες σε ευάλωτους ασθενείς σε 70 χώρες, μεταξύ αυτών και στην Αφρική και την Μέση Ανατολή. Είμαστε μια ανεξάρτητη ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση που παρέχουμε βοήθεια σε ορισμένες από τις φτωχότερες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και των εμπόλεμων ζωνών. Δεν υπάρχει κανείς απολύτως λόγος για να παρακολουθούνται οι δραστηριότητες μας κρυφά».

Σύμφωνα με τα έγγραφα, οι επιχειρήσεις αυτές αφορούσαν προγράμματα που έτρεχε η GCHQ από εγκαταστάσεις παρακολούθησης στη μικρή παραθαλάσσια πόλη της Κορνουάλης, Bude. Πρόκειται για ένα πόστο κλειδί που είναι αποδέκτης σημαντικής χρηματοδότησης από την NSA προκειμένου να αναλαμβάνει διατλαντικές επιχειρήσεις παρακολούθησης.

Μεταξύ των σημαντικών ονομάτων που περιλαμβάνονταν στους στόχους των Βρετανών ήταν και του Ευρωπαίου επιτρόπου ανταγωνισμού, Χοακίμ Αλμούνια, ο οποίος έχει στο χαρτοφυλάκιο του όλες τις έρευνες κατά των μονοπωλίων και τις εγκρίσεις των συγχωνεύσεων εταιρειών με σημαντική παρουσία στην Ε.Ε. «Αυτή η είδηση ακολουθεί μια σειρά άλλων αποκαλύψεων [σχετικά με ενέργειες] οι οποίες, όπως έχουμε πει ξεκάθαρα στο παρελθόν, εάν αποδειχθεί ότι είναι αληθείς, είναι απαράδεκτες και οφείλουν να καταδικαστούν από εμάς με τον πιο έντονο τρόπο», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Δεν είναι αυτή η συμπεριφορά που προσδοκούμε από τους στρατηγικούς εταίρους μας, πόσο μάλλον από τα κράτη-μέλη μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμη: «Η δράση της NSA παραβιάζει το Σύνταγμα» λέει δικαστήριο των ΗΠΑ

Ο Αλμούνια είχε εμπλακεί στην μακρόχρονη έρευνα κατά της Google για τον «στραγγαλισμό» της αγοράς σε ότι αφορά τις online διαφημίσεις, ενώ είχε συγκρουστεί και με έναν άλλο αμερικανικό κολοσσό, την Microsoft, για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ένας άλλος στόχος ήταν ο αμυντικός Όμιλος Thales, στον οποίον μεγαλομέτοχος είναι και η γαλλική κυβέρνηση.

Συνολικά, επικοινωνίες σε περισσότερες από 60 χώρες ήταν ο στόχος αυτής της συγκεκριμένης ομάδας των Βρετανών και μεταξύ των ονομάτων ήταν ακόμα: ο Μοχάμεντ Ιμπν Τσαμπάς, εκπρόσωπος της κοινής επιτροπής ΟΗΕ-Αφρικανικής Ένωσης στο Νταρφούρ, ηγέτες αφρικανικών κρατών, ο Νίκολας Ιμπόντεν της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Ideas που έχει έδρα την Γενεύη, και ο Σόλομον Ασαμόα, αντιπρόεδρος της Αφρικανικής Οικονομικής Εταιρείας. Όσον αφορά στα κτίρια, μεταξύ άλλων παρακολουθούνταν τα γραφεία του αναπτυξιακού προγράμματος του ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αλλά ο βασικός πονοκέφαλος για το Λονδίνο είναι οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις γερμανικών κρατικών γραφείων στο Βερολίνο, οι επίσημες επικοινωνίες του Βερολίνου με την Γεωργία και την Τουρκία  και οι δραστηριότητες της γερμανικής αποστολής στην Ρουάντα.

«Δε μπορούμε να αφοπλιστούμε μονομερώς» ήταν η απάντηση του Μπαράκ Ομπάμα σήμερα, σε ανακοίνωση του σχετικά με αυτό το τσουνάμι αποκαλύψεων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι είναι πιθανόν κάποια ακατέργαστα δεδομένα για τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που έχουν συγκεντρώσει οι υπηρεσίες πληροφοριών να μπορούν να αποθηκευτούν από ιδιωτικές εταιρείες αντί της αμερικανικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Αμερικανών πολιτών στο πρόγραμμα.