Αθώος για «βοήθεια στον εχθρό» ο Μπ. Μάνινγκ

Αθώος για «βοήθεια στον εχθρό» ο Μπ. Μάνινγκ

Ένοχος για 19 κατηγορίες - κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης πάνω από 130 χρόνια.

Ο στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, που δικαζόταν από στρατοδικείο στο Φορτ Μιντ, κοντά στην Ουάσινγκτον, με την κατηγορία ότι παρέδωσε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα στον ιστότοπο WikiLeaks του Τζούλιαν Ασάντζ, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη άνω των 130 ετών, αφού η δικαστής τον αθώωσε για την κατηγορία της συνεργασίας με τον εχθρό αλλά τον έκρινε ένοχο για άλλες 19 κατηγορίες.

Η στρατοδίκης Ντενίζ Λιντ απάλλαξε τον Μάνινγκ από τη βασική κατηγορία που αντιμετώπιζε, αυτήν της παροχής βοήθειας προς τον εχθρό, η οποία επέσυρε ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς τη δυνατότητα αναστολής. Τον αθώωσε επίσης για άλλη μία κατηγορία ήσσονος σημασίας, όμως τον έκρινε ένοχο για παραβίαση της νομοθεσίας περί κατασκοπείας.

PRISM: NSA is watching you

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι ο 25χρονος στρατιώτης, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για τη διαρροή 700.000 απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων, μπορεί να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης που θα ξεπερνά τα 130 έτη.

Η αμερικανική κυβέρνηση πίεζε ώστε να επιβληθεί στον Μάνινγκ η μεγαλύτερη δυνατή ποινή θεωρώντας ότι οι πράξεις του έβλαψαν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ καθώς παρέδωσε μεταξύ άλλων και απόρρητες εκθέσεις για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Περίπου 30 ακτιβιστές και υποστηρικτές του νεαρού στρατιώτη είχαν συγκεντρωθεί έξω από το στρατοδικείο του Φορτ Μιντ αναμένοντας την έκδοση της απόφασης.

Η ποινή που θα επιβληθεί στον Μάνινγκ θα ανακοινωθεί σε νέα δικάσιμο, που δεν έχει ακόμη οριστεί.

Για «επικίνδυνο εξτρεμισμό» κατηγορεί την αμερικανική κυβέρνηση ο ιστότοπος WikiLeaks
Η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Μπράντλεϊ Μάνινγκ, του Αμερικανού στρατιώτη που παρέδωσε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα στον WikiLeaks, καταδεικνύει τον «επικίνδυνο εξτρεμισμό (…) της κυβέρνησης Ομπάμα», υποστήριξε ο ιστότοπος στη σελίδα του στο Twitter:

«Ο Μάνινγκ κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 136 ετών για τις κατηγορίες για τις οποίες κρίθηκε ένοχος σήμερα. Επικίνδυνος εξτρεμισμός, όσον αφορά την εθνική ασφάλεια, εκ μέρους της κυβέρνησης Ομπάμα” ανέφερε ο ιστότοπος.

“Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Γκόιτιν, ειδικός σε θέματα ασφαλείας του Κέντρου Μπρέναν για τη Δικαιοσύνη στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. «Ο Μάνινγκ είναι ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους που έχουν προσαχθεί σε δίκη με βάση το Νόμο περί Κατασκοπείας για διαρροή πληροφοριών σε μέσα ενημέρωσης. Μολονότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι σκόπευε να βλάψει τις ΗΠΑ, ο Μάνινγκ αντιμετωπίζει ποινή πολλών δεκάδων ετών φυλάκισης. Πρόκειται για ένα τρομακτικό προηγούμενο», πρόσθεσε.

Στις αρχές του έτους ο Μάνινγκ είχε δηλώσει ένοχος για μια σειρά από κατηγορίες που επισύρουν ποινή κάθειρξης 20 ετών. Με τη σημερινή καταδικαστική απόφαση αναμένεται ότι όταν θα του απαγγελθεί η ποινή, θα προστεθούν στα χρόνια αυτά αρκετές δεκάδες ακόμη.

Η απόφαση σημαίνει επίσης ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάντζ να πείσει άλλους πληροφοριοδότες να μοιραστούν απόρρητες πληροφορίες με τον ιστότοπο. “Θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα για όσους θέλουν να συνεργαστούν με τον Ασάντζ. Θα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους και αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για το WikiLeaks”, εξήγησε ο καθηγητής διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου της Βοστόνης και εν αποστρατεία αξιωματικός του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού Μάικλ Κόργκαν.

Ο Μάνινγκ, που κατάγεται από το Κρέσεντ της Οκλαχόμα, επέλεξε να εξεταστεί η υπόθεσή του από δικαστή κι όχι από ενόρκους. Κατά τη διάρκεια της δίκης του οι στρατιωτικοί εισαγγελείς τον αποκάλεσαν “προδότη” επειδή δημοσιοποίησε πληροφορίες που σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και τις επιχειρήσεις των μυστικών υπηρεσιών.

Από την άλλη πλευρά, οι συνήγοροί του υποστήριξαν ότι ο στρατιώτης ήταν καλοπροαίρετος αλλά αφελής καθώς πίστευε ότι με τις αποκαλύψεις του θα προκαλούσε μια δημόσια συζήτηση στις ΗΠΑ για τις διπλωματικές και στρατιωτικές ενέργειες της χώρας στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ιδιωτικότητα ή ασφάλεια;

Περισσότερα από τρία χρόνια μετά τη σύλληψη του Μάνινγκ, τον Μάιο του 2010, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών βρίσκονται και πάλι αντιμέτωπες με μια νέα διαρροή απόρρητων εγγράφων. Αυτή τη φορά υπεύθυνος για τη διαρροή είναι ένας πρώην τεχνικός σύμβουλός τους, ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος εδώ και ένα μήνα βρίσκεται εγκλωβισμένος στο χώρο μετεπιβίβασης του αεροδρομίου Σερεμέτιεβα της Μόσχας.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks, ο Τζούλιαν Ασάντζ βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο και της νέας αυτής υπόθεσης, καθώς προσέφερε στον Σνόουντεν βοήθεια για να μπορέσει να ζητήσει άσυλο σε άλλη χώρα.

Ο Ασάντζ, που σήμερα ζει στον Ισημερινό, είχε καταφύγει στην πρεσβεία της χώρας αυτής στο Λονδίνο και έμεινε εκεί επί ένα χρόνο προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου δύο γυναίκες τον κατηγορούσαν για βιασμό. Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι από τη Σουηδία θα μπορούσε να εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου θα αντιμετώπιζε κατηγορίες για τη δημοσιοποίηση των απόρρητων εγγράφων που παρέλαβε από τον Μάνινγκ.