Η αθόρυβη ελληνική εταιρεία που «κατακτά» τον κόσμο

Η αθόρυβη ελληνική εταιρεία που «κατακτά» τον κόσμο

Ο Γιώργος Ζοχώνης που ξεκίνησε από την Λακωνία έβαλε τα θεμέλια για ένα κολοσσό με παρουσία σε όλο τον πλανήτη.

Του Κωστή Χριστοδούλου

Οι τελευταίες ετήσιες πωλήσεις της ξεπέρασαν το 1,1 δισ. ευρώ. Τα καθαρά της κέρδη τριπλασιάστηκαν σε μία διετία και έφτασαν τα 110 εκατ. ευρώ. Διαθέτει κοντά στους 6.000 εργαζόμενους με εργοστάσια και μονάδες σε όλο τον κόσμο. Στην χώρα μας μόνο μετά από την εξαγορά του «Ξύδι ΤΟΠ» από την Μινέρβα την Πέμπτη που μας πέρασε, έχει τρία. Ο λόγος για την PZ Cussons, την άγνωστη ελληνικών συμφερόντων εταιρεία με έδρα στο Μάντσεστερ που δεν ξεχνάει ποτέ από που ξεκίνησαν οι δημιουργοί της.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η ιστορία ξεκινάει στα τέλη του 19ου αιώνα όταν ο Γιώργος Ζοχώνης σε νεαρή ηλικία αποχαιρέτησε για πάντα την Βαμβακού, ένα μικρό χωρίο της Λακωνίας για να αναζητήσει την τύχη του στην Δυτική Ακτή της Αφρικής. Εκεί συναντά τον Σκοτσέζο George Paterson. Οι δύο νέοι δουλεύουν σε ένα παντοπωλείο της Free Town, πρωτεύουσας της Σιέρα Λεόνε, και γίνονται καλοί φίλοι. Έχοντας τα ίδια ενδιαφέροντα και φιλοδοξίες ξεκινούν το 1879 τη δική τους εταιρεία με την επωνυμία “Paterson/Zochonis” γνωστή στην περιοχή σαν “the two George”.

H εταιρεία αναπτύσσεται και γρήγορα αποκτά 19 υποκαταστήματα. Το 1884 ανοίγει γραφείο στο Λίβερπουλ, με στόχο να εξυπηρετήσει τις εξαγωγές προϊόντων της Δυτικής Αφρικής (καφέ, δέρματα, ξυλεία, φιστίκια και προϊόντα φοίνικα) προς την Ευρώπη και εισαγωγές υφασμάτων και ειδών διατροφής από την Ευρώπη στην Σιέρα Λεόνε. Δύο χρόνια μετά τα γραφεία θα μεταφερθούν στο Μάντσεστερ όπου παραμένει ακόμη και σήμερα η έδρα του ομίλου.

Ο Γίωργος Ζοχώνης πεθαίνει το 1929 και τον διαδέχεται ο ανιψιός του Κωνσταντίνος, που διατηρώντας την φιλοσοφία του θείου του καταφέρνει να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της εταιρείας ακόμη και στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης και του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Ο δεύτερος George, ο George Paterson μένει στην διοίκηση της εταιρείας μέχρι το 1932 παραχωρώντας τις μετοχές του στην οικογένεια Ζοχώνη, μια και ο ίδιος δεν είχε οικογένεια ή κληρονόμους να τον διαδεχθούν.

Το 1948 η εταιρεία κτίζει το πρώτο εργοστάσιο σαπωνοποιίας στη Νιγηρία, που γίνεται μία από τις ουσιαστικές δραστηριότητες της PZ και θεμέλιο της βιομηχανικής της ανάπτυξης. Πέντε χρόνια αργότερα η εταιρεία θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου με την πλειοψηφία των μετοχών της να παραμένει στην οικογένεια Ζοχώνη. Αν και χαμηλών τόνων η PZ προχώρησε σε γενναίες εξαγορές που βοήθησαν στην συνεχή ανοδική της πορεία. Το 1970, εξαγοράζει στην στην Αγγλία την φαρμακευτική Roberts Laboratories Ltd of Bolton και πέντε χρόνια αργότερα την Cussons Group Limited και σήματα όπως το Carex και το Imperial Leather που είναι γνωστά και στην χώρα μας. Τα επόμενα χρόνια επεκτάθηκε περαιτέρω στην Αφρική, εισήλθε στην αγορά της Ασίας, της Νοτίου Αμερικής και της Ωκεανίας και όπου δεν κατέχει κορυφαία θέση έχει ισχυρό παρόν.

Διαβάστε τη συνέχεια στο news247.gr