Ατζέντα «Ακίνητα»: Βραχυχρόνια μίσθωση και ασφάλιση κτιρίων 

Ατζέντα «Ακίνητα»: Βραχυχρόνια μίσθωση και ασφάλιση κτιρίων 
A view of the Neos Kosmos and the Koukaki areas in Athens, beneath the Acropolis, which in 2016 was named Airbnb's fifth fastest growing neighbourhood globally with an 800-percent jump in home-sharing. - The Greek chamber of hotels commissioned a Grant Thornton study that found that over 76,000 properties in Greece are available on home-sharing platforms. The study argued that declining availability had pushed up rents in central Athens by 9.3 percent in a year, disproportionately affecting poorer sections such as pensioners and single-parent families. (Photo by LOUISA GOULIAMAKI / AFP) Photo: AFP
Νέες υποχρεώσεις για πλατφόρμες και ιδιοκτήτες - Στόχος φορολογικά έσοδα και φόρμουλες για διαχείριση κινδύνων από φυσικές καταστροφές

Η σταδιακή επέκταση της υποχρεωτικής ασφάλισης κτιρίων και η παρέμβαση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ αναμένεται να δημιουργήσουν πηγή σημαντικών φορολογικών εσόδων ενόψει αυξημένων αναγκών για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών αλλά και υποχρεώσεων για τήρηση αυστηρών δημοσιονομικών στόχων.

Σημειώνεται ότι η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς συγκριτικά με άλλες χώρες καταγράφοντας υψηλές επιδόσεις σε πληρότητες και τιμές. Ως αποτέλεσμα, η φορολογική διοίκηση αισιοδοξεί για τα φορολογικά έσοδα. Υπενθυμίζεται ότι ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, εκτίμησε ότι τα έσοδα από την οικονομία του διαμοιρασμού (Booking, airbnb κ.α.) μπορεί να φτάσουν τα 700 εκατ. ευρώ φέτος. Μιλώντας μάλιστα στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για τις ψηφιακές πλατφόρμες στην κοινοβουλευτική επιτροπή παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι ήδη στο πρώτο επτάμηνο του 2023 τα δηλωθέντα εισοδήματα σημείωναν αύξηση 30%. Με βάση δε τις φορολογικές δηλώσεις του 2022 τα εισοδήματα που δηλώθηκαν από βραχυχρόνια μίσθωση ανήλθαν σε 530 εκατ. ευρώ. Δηλώθηκαν 140.000 ακίνητα αλλά με σημαντικά κενά στα στοιχεία. Είναι ενδεικτικό ότι σε 2 στα 5 ακίνητα δεν υπήρχε ή δεν ήταν έγκυρος ο Αριθμός Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ).

Μάλιστα η ΑΑΔΕ επικαιροποίησε χθες το μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογράψει με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb, Booking.com και Expedia Group/VRBO με στόχο την αναβάθμιση των δεδομένων που ανταλλάσσονται ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η διαχείρισή τους και να διασφαλίζεται πλήρως η ταυτοποίηση των διαχειριστών των καταλυμάτων.

Ειδικότερα, οι πλατφόρμες αναλαμβάνουν να εισάγουν συντακτικούς ελέγχους στο πεδίο όπου αναγράφονται οι αριθμοί μητρώου των ακινήτων (ΑΜΑ/ ΕΣΛ/ ΜΑΓ), προς αποφυγή λαθών και καταστρατηγήσεων από τους διαχειριστές και να αποστέλλουν επιπλέον το όνομα και το επίθετο του κατόχου λογαριασμού IBAN για την ταυτοποίηση και τον έλεγχο των διαχειριστών. Καλούνται επίσης να συμπεριλαμβάνουν το σύνολο των ετησίων ενοικιάσεων (διανυκτερεύσεων) της κάθε καταχώρησης και να επιστρέφουν στην ΑΑΔΕ, σε μορφή αρχείου, τους διαχειριστές που δεν συμμορφώθηκαν.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Πιτσιλή, με την υπογραφή των επικαιροποιημένων μνημονίων συνεργασίας με τις τρεις μεγάλες πλατφόρμες, ενισχύεται ακόμα περισσότερο η αποτελεσματικότητα μιας πολιτικής που έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς διεθνώς και έχει οδηγήσει στον δεκαπλασιασμό των εισοδημάτων που δηλώνονται από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Οι στρεβλώσεις 

Σημειώνεται ότι η μεγέθυνση της αγοράς δημιούργησε στρεβλώσεις σε περιοχές με υπερσυγκέντρωση της συγκεκριμένης δραστηριότητας, με αποτέλεσμα τόσο οι αντιδράσεις παραγόντων της ξενοδοχειακής αγοράς που θέτουν ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού όσο και η έλλειψη διαμερισμάτων με προσιτά ενοίκια για κατοίκους στις συγκεκριμένες περιοχές να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε παρεμβάσεις, οι οποίες πάντως δεν φαίνεται να ικανοποιούν τους ιδιοκτήτες ακινήτων. 

Ειδικότερα, από το 2024 τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις, για τρία ή περισσότερα ακίνητα, θα υπόκεινται σε ΦΠΑ 13% και όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, η βραχυχρόνια μίσθωση θα εμπίπτει στο ειδικό τέλος διανυκτέρευσης του ν. 4389/2016 που επιβάλλεται στα ξενοδοχεία και θα συνεισφέρει επιπλέον στο ταμείο για τις φυσικές καταστροφές. 

Τι λένε οι ιδιοκτήτες

Εντωμεταξύ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) θεωρεί ότι το όριο των τριών ακινήτων που τίθεται προκειμένου να ενταχθεί η δραστηριότητα υποχρεωτικά στον ΦΠΑ είναι πολύ μικρό και ασφυκτικό και εξαιτίας των λειτουργικών εξόδων που συνεπάγεται θα οδηγήσει σε έξοδο χιλιάδων μικροϊδιοκτητών από την αγορά. Επομένως θα υπάρξει απώλεια εσόδων για τους ίδιους και για το Δημόσιο ενώ η ΠΟΜΙΔΑ προειδοποιεί και για κίνδυνο παρανομιών. Τονίζει δε ότι το εισόδημα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις επέτρεψε σε χιλιάδες ιδιοκτήτες τα προηγούμενα χρόνια να ανακαινίσουν τα ακίνητά τους, να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και να προσφέρουν στην εθνική οικονομία έσοδα και συνάλλαγμα. “Αν η Πολιτεία θέλει να αντιμετωπίσει το στεγαστικό πρόβλημα θα πρέπει να μεριμνήσει πως θα εκσυγχρονιστούν τα εκατοντάδες χιλιάδες κλειστά ακίνητα και όχι τα ακίνητα που άνοιξαν και εκσυγχρονίστηκαν για να διατεθούν στη βραχυχρόνια μίσθωση”, προσθέτει.

Η ασφάλιση κτιρίων

Αναφορικά με την ασφάλιση κτιρίων ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την επέκταση της ασφάλισης εμπορικών και αστικών ακινήτων εισάγοντας την υποχρεωτικότητα ασφάλισης για μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις από φυσικές καταστροφές ενώ κάλεσε σε διάλογο τους αρμόδιους φορείς για την υποχρεωτική ασφάλιση του συνόλου των αστικών ακινήτων.

Σημειώνεται ότι η ομοσπονδία των ιδιοκτητών υποστηρίζει ότι η καθολική ασφάλιση των ιδιωτικών κτιρίων είναι απόλυτα αναγκαία, τόσο διότι είναι το μόνο μέτρο που μπορεί να εξασφαλίσει την αποκατάσταση των περιουσιών των πολιτών, όσο και διότι θα απαλλάξει το κράτος από εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεων, που θα διαθέσει από τη φορολογία των πολιτών, για μερική και μόνον αποκατάσταση των ζημιών. Δεν μπορεί όμως να εφαρμοστεί αν δεν υποστηριχθούν οι πολίτες με σοβαρά φορολογικά και άλλα κίνητρα. 

Συγκεκριμένα, πέρα από την συμβολική έκπτωση 10% στο ΕΝΦΙΑ που ισχύει μόνο για τις κατοικίες, θα πρέπει, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, να υπάρξει πλήρης έκπτωση των ασφαλίστρων από το φορολογητέο εισόδημα των ασφαλιζομένων ιδιοκτητών. Αυτό είναι εφικτό, δεδομένου ότι η ασφαλιστική αγορά λειτουργεί με απόλυτη φορολογική διαφάνεια και συμμόρφωση, και αποδίδει στο Δημόσιο τόσο μεγάλα φορολογικά έσοδα ώστε να είναι δημοσιονομικά ευχερής και συμφέρουσα η ουσιαστική επιδότηση των ασφαλιζομένων ιδιωτών. Τέλος σημειώνεται ότι η κρατική αρωγή θα πρέπει να καλύπτει προς τους ασφαλισμένους πολίτες το 2% – 4% που ως απαλλασσόμενο, δεν καλύπτεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: