Autohellas: Ο τουρισμός σώζει την παρτίδα

Autohellas: Ο τουρισμός σώζει την παρτίδα

Η εταιρεία έκανε το come back σε κέρδη από ζημιές για το πρώτο εξάμηνο του 2013.

Η σημαντική αύξηση των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων λόγω της ανόδου των τουριστικών αφίξεων διατήρησε τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών της Autohellas – Hertz στα περσινά επίπεδα των 68.6 εκατ. ευρώ παρά την περαιτέρω αδυναμία της ζήτησης στην αγορά εταιρικών μισθώσεων.

Έτσι και τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων στο α΄ εξάμηνο παρουσίασαν κέρδη 3 εκατ. ευρώ από 0.5 εκατ. ευρώ ζημιές το 2012, παρά το ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του κύκλου εργασιών πραγματοποιείται στο γ΄ τρίμηνο του έτους λόγω της εποχικότητας των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων. Έτσι η εκτίμηση για την δυναμική του επόμενου διαστήματος είναι θετική.

Όπως αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση της η αύξηση του φορολογικού συντελεστή σε 26% από 20% προσαύξησε σημαντικά την υποχρέωση του αναβαλλόμενου φόρου της εταιρείας, συγκεκριμένα κατά €4.5 εκ. (κατά το α΄ τρίμηνο του έτους), διαμορφώνοντας το ενοποιημένο αποτέλεσμα μετά φόρων και δικαιώματα μειοψηφίας σε ζημίες 2.4 εκατ. ευρώ παρά την σημαντική βελτίωση του προ φόρων αποτελέσματος. Η θετική δυναμική της κερδοφορίας παρουσιάζεται και στα αποτελέσματα μετά φόρων του β΄ τριμήνου που διαμορφώθηκαν σε 2.4 εκατ. ευρώ από 323 χιλ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Διαβάστε επίσης: O τουρισμός περνάει από το στομάχι

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, αποσβέσεων και χρηματοεπενδυτικών αποτελεσμάτων έφθασαν τα 30.2 εκατ. ευρώ ενώ οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν θετικές κατά 6.4 εκατ. ευρώ, επιτρέποντας παράλληλα την διατήρηση των διαθεσίμων σε ενοποιημένο επίπεδο σε 71.4 εκατ. ευρώ παρά τον διπλασιασμό της επένδυσης σε στόλο αυτοκινήτων, στα 22 εκατ. από 11 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα αλλά και την απομείωση των δανείων κατά 37.4 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία εκτιμά ότι και κατά το 2013 θα συνεχίσει, λόγω αδυναμίας της οικονομίας, η κάμψη της ζήτησης για εταιρικές μισθώσεις. Αντίθετα η αύξηση στην εισερχόμενη τουριστική κίνηση προς την χώρα μας αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων κατά το εξάμηνο Μάιου-Οκτώβριου διατηρώντας την κερδοφορία της εταιρείας στα ίδια τουλάχιστον επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι στην Τακτική Γενική Συνέλευση της εταιρείας τον Ιούνιο του 2013 εγκρίθηκε η επιστροφή κεφαλαίου με διανομή μετρητών αναλογικά στους μετόχους, συνολικού ποσού 7.8 εκατ. ευρώ, η οποία θα εκτελεστεί μετά την έγκριση των αρμόδιων αρχών.

Για περισσότερα εταιρικά αποτελέσματα εδώ

Από τις 15 Μάιου 2012 η εταιρεία έχει και τα δικαιώματα βραχυχρόνιων ενοικιάσεων και στην Ρουμανία. Η εταιρία πλέον δραστηριοποιείται σε 5 χώρες του εξωτερικού, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρος, Σερβία και Μαυροβούνιο, όπου ακολουθεί πολιτική λελογισμένης ανάπτυξης, χτίζοντας σταδιακά την παρουσία της.