Πρεμιέρα για την 64η Μπερλινάλε

Πρεμιέρα για την 64η Μπερλινάλε

Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου θα φιλοξενήσει επτά ελληνικές συμμετοχές.

Με επτά ελληνικές συμμετοχές -αριθμό-ρεκόρ- έντονο πολιτικό άρωμα και την παρουσία ηθοποιών διεθνούς φήμης ανοίγει απόψε αυλαία, το 64ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, η Μπερλινάλε.

Ως τις 16 Φεβρουαρίου σε κινηματογραφικές αίθουσες του Βερολίνου θα προβληθούν περισσότερες από 400 νέες ταινίες, αφιερώματα και εκθέσεις, με την πρεμιέρα να γίνεται με την ταινία «The Grand Budapest Hotel» του Γουές Άντερσον και τους Ρέιφ Φάινς και Μπιλ Μάρεϊ, στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ.

Διαβάστε ακόμη: Το άγνωστο βιβλίο του θρυλικού «Σαρλό»

Όπως δήλωσε ο σκηνοθέτης της Μπερλινάλε, Ντίτερ Κόσλικ, η ταινία, η οποία αναφέρεται στην Ουγγαρία και το πέρασμα από την Μπελ Επόκ στον φασισμό και κατόπιν στον κομμουνισμό, θεωρήθηκε ιδανική για την έναρξη του φεστιβάλ, καθώς φέτος η Ευρώπη τιμά την 100ή επέτειο από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα 25 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Πρόεδρος της Επιτροπής, η οποία θα απονείμει την Χρυσή Άρκτο είναι ο Αμερικανός παραγωγός του «Brokeback Mountain» Τζέιμς Σέιμους, ενώ μεταξύ των ηθοποιών και σκηνοθετών που αναμένονται στο κόκκινο χαλί της Μπερλινάλε είναι ο Τζορτζ Κλούνι, ο Ματ Ντέιμον, ο Μπράντλεϊ Κούπερ και η Τίλντα Σουίντον.

Διαβάστε ακόμη: Όταν πρωταγωνιστής είναι το χρήμα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η προβολή της ταινίας του Τζορτζ Κλόυνι «The Monuments Men», η οποία αναφέρεται σε μια επίλεκτη ομάδα στρατιωτών των συμμάχων, η οποία προσπαθεί να διασώσει πολύτιμα έργα τέχνης από τους Ναζί. Το θέμα είναι εξαιρετικά επίκαιρο στη Γερμανία, μετά την ανακάλυψη εκατοντάδων έργων ανεκτίμητης αξίας, τα οποία θεωρείται ότι έχουν κλαπεί από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, από τους Ναζί.

Από ελληνικής πλευράς, στο διαγωνιστικό τμήμα συμμετέχει ο Γιάννης Οικονομίδης με το «Μικρό ψάρι» («Στράτος»), ενώ στο διαγωνιστικό τμήμα για ταινίες μικρού μήκους η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη με την ταινία «Washingtonia». Στο τμήμα «Generation 14plus» θα προβληθεί η ταινία «Προαύλιο» της Ρηνιώς Δραγασάκη και στο εμπορικό τμήμα «Market» «Το δέντρο και η κούνια» της Μαρίας Ντούζα και η «10η μέρα» του Βασίλη Μαζωμένου. Στο «Forum» θα προβληθεί η ταινία «Στο σπίτι» του Θανάση Καρανικόλα και στο «Panorama» η ταινία «Να κάθεσαι και να κοιτάς» του Γιώργου Σερβετά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ