Αυλαία για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής

Αυλαία για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής
Ο πρωθυπουργός και αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολουθεί την τελετή ορκωμοσίας στη Βουλή, Αθήνα, Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019. Ορκίστηκαν οι 300 βουλευτές των έξι κομμάτων που εκλέχθηκαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκινά το απόγευμα η κοινοβουλευτική διαδικασία - Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκινά σήμερα στις 7 το απόγευμα στην Ολομέλεια η τριήμερη διαδικασία της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο της τετραετίας που έχει ως βασικό κορμό τις σταδιακές και σε βάθος τετραετίας μειώσεις φόρων, σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις για δημιουργία θέσεων εργασίας, την ασφάλεια των πολιτών και ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να «σπάσει» τις φορολογικές μειώσεις σε δύο δόσεις, με το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο να έρχεται στη Βουλή στα τέλη Ιουλίου και να περιλαμβάνει ΕΝΦΙΑ και φόρο επιχειρήσεων για το 2020. Το δεύτερο νομοσχέδιο αναμένεται μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού και εκτιμάται πως θα περιγράφει τις φορολογικές μειώσεις των επόμενων ετών.

Εκτιμάται πως ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει επίσης ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων, στον απόηχο της συνάντησής του με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ την περασμένη Τρίτη, όπου έστειλε το μήνυμα πως οι μεταρρυθμίσεις θα ανοίξουν δημοσιονομικό χώρο, καθώς και ότι η Ελλάδα πρόκειται να σεβαστεί τους δημοσιονομικούς στόχους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί και στα δύο άλλα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης: το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που θα κατατεθεί την Τρίτη μετά τις προγραμματικές δηλώσεις και την ψήφο εμπιστοσύνης, και το επενδυτικό που πρόκειται να κατατεθεί τον Σεπτέμβριο.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται ακόμη να αναφερθεί στις προσλήψεις που ήδη έχουν εξαγγελθεί σε υγεία και αστυνομία, καθώς και στο ζήτημα της ΔΕΗ, για το οποίο διεξήγαγε συνάντηση χθες με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη.

Της ομιλίας του πρωθυπουργού έπονται ομιλίες βουλευτών, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να λάβουν τον λόγο και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

Την Κυριακή και την Δευτέρα, τις προγραμματικές δηλώσεις θα αναγνώσουν ο καθένας στον τομέα της ευθύνης του, οι αρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί. Θα παρεμβάλλονται ομιλίες βουλευτών από όλα τα κόμματα, όπως εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών.

Η τριήμερη διαδικασία, ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Της ψηφοφορίας, θα προηγηθεί ο κύκλος των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ