«Αυλές», «τσιφλίκια» και παραγωγικότητα!

«Αυλές», «τσιφλίκια» και παραγωγικότητα!

Όταν η εταιρεία πληρώνει τις προσωπικές στρατηγικές των στελεχών.

Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε το 2013, εκτιμάται ότι η ζημία στις βρετανικές εταιρίες ως αποτέλεσμα «προσωπικών στρατηγικών» (Self-interested strategies), αγγίζει το ιλιγγιώδες ποσό των 7,8 δισ. λιρών!

Η ποσοτικοποίηση της ζημιάς, σοκάρει!

Φανταστείτε πραγματικά, την επίδραση των «ομάδων», «αυλών», «τσιφλικιών» και όπως αλλιώς θέλετε να τις ονομάσετε, στην εύρυθμη λειτουργία μιας εταιρίας. Αναλογισθείτε τις χαμένες εργατοώρες, την απογοήτευση και το άγχος που νιώθουν οι εργαζόμενοι, όταν λειτουργούν πολλαπλά κέντρα επιρροής, συχνά –αν όχι πάντα- αντικρουόμενα με την γραμμή της εταιρείας.

Για τους εργαζόμενους, η παραπάνω κατάσταση αποσπά την προσοχή από τα καθήκοντα και προκαλεί άγχος: πως πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα κατακερματισμένο περιβάλλον όπου κάθε μεσαίο και ανώτερο στέλεχος επιδιώκει προσωπική στρατηγική; Πρέπει να ενταχθεί σε μια «αυλή»; Να αδιαφορήσει;

Η ένταση που προκαλείται υποβόσκει και διαταράσσει την ομαδικότητα, την παραγωγικότητα και ως εκ τούτου, την πορεία της εταιρίας.

Έχουν υπάρξει εταιρίες στις οποίες έχω εργασθεί στο παρελθόν, όπου –χωρίς υπερβολή- τα ¾ της ημέρας, αναλώνονταν σε «αδειάσματα», «σαμποτάζ» και άλλες αντίστοιχες πρακτικές. Φυσικά, η παραγωγικότητα της εταιρίας μειωνόταν ανησυχητικά…

Πως αντιμετωπίζει κάποιος ένα περιβάλλον «αυλών»;

Η πικρή αλήθεια είναι ότι η κατάργηση αντιστοίχων συνθηκών, θα ήταν ενάντια στην φύση μας. Η ανάγκη μας να εντασσόμαστε σε ομάδες, να αγκιστρωνόμαστε σε ανθρώπους που ευελπιστούμε ότι θα μας προωθήσουν –φυσικά, εις βάρος άλλων- είναι λίγο-πολύ έμφυτη σε όλους.
Ουσιαστικά, υπάρχουν δυο τρόποι αντιμετώπισης:

α) Μην ασχολείστε! Αποφύγετε να σχολιάζετε, να μην επιδιώκετε συμμετοχή στο λεγόμενο «grapevine», το «ανεπίσημο» δίκτυο κριτικής, κουτσομπολιού και «καρφωμάτων» και να κρατάτε αποστάσεις από φιλόδοξους (αλλά συνήθως ανίκανους) προϊσταμένους ή στελέχη. Οι τυπικές σχέσεις, στο πλαίσιο της συνεργασίας για το καλό της εταιρίας είναι η σοφότερη στάση.

β) Αφιερώστε ίδιο χρόνο σε όλους, χωρίς να ανήκετε σε συγκεκριμένο «τσιφλίκι». Η συμπεριφορά αυτή, θα απομακρύνει την ενασχόληση των άλλων μαζί σας, καθώς θα υπάρχει ο φόβος του αντίπαλου δέους, ήτοι ότι αφού συναναστρέφεστε με όλους, δεν μπορείτε να είστε «εμπιστοσύνης» και χρήσιμος στην προσωπική στρατηγική τους.

Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι πράγματι απολαυστικό να βλέπεις σε ποιόν βαθμό φτάνουν ορισμένοι όχι τόσο για να πετύχουν επαγγελματικά, δηλαδή να βελτιώσουν την παραγωγικότητα τους, να διευρύνουν τις γνώσεις τους, αλλά δυστυχώς για να προβάλλουν εμπόδια στο έργο των άλλων…
Καλώς ήλθατε στον κόσμο των Επιχειρήσεων!