Στο Eurogroup το αίτημα της Ελλάδας για την προληπτική γραμμή πίστωσης

Στο Eurogroup το αίτημα της Ελλάδας για την προληπτική γραμμή πίστωσης

Ικανοποίηση εξέφρασαν οι Γκίκας Χαρδούβελης και Πιερ Μοσκοβισί από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων - Ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις το μήνυμα της Κομισιόν.

«Είμαι ικανοποιημένος γιατί υπάρχει απεμπλοκή και έχουμε δύο πρόσθετους μήνες περιθώριο -ως το τέλος Φεβρουαρίου- για να κλείσει η αξιολόγηση. Κάτι το οποίο μπορεί να γίνει χωρίς άγχος και με σωστή ανάλυση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μετά τη λήξη του Eurogroup όπου αποφασίστηκε η δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup.

Kαλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν από τις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα θα υποβάλλει αύριο Τρίτη στο Eurogroup το επίσημο αίτημά της για δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος, καθώς και το αίτημα για την υπαγωγή της Ελλάδας στην προληπτική πιστωτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ECCL).

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι οι λεπτομέρειες που θα διέπουν το ECCL και ο ρόλος που θα διαδραματίσει το ΔΝΤ, θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της τρόικας, κατά τη διάρκεια της δίμηνης παράτασης.

Ανέφεραν ακόμη ότι η τρόικα θα συντάξει αύριο μια ενδιάμεση έκθεση στην οποία θα καταγράφονται οι τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Όπως εξήγησαν οι κυβερνητικές πηγές, η έκθεση αυτή είναι απαραίτητη για τυπικούς λόγους, προκειμένου τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών να μπορέσουν να επικυρώσουν την «τεχνική παράταση» του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, η παράταση του ελληνικού προγράμματος ήταν αναγκαία για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να εκταμιευθούν τα 1,8 δισ. ευρώ που απομένουν από το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος. Όπως δήλωναν οι ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά κατάφερε να πείσει τους εταίρους της να πάρει δίμηνη «τεχνική παράταση», παρά το γεγονός ότι στο Eurogroup «υπήρχε κλίμα για εξάμηνη παράταση».

Ικανοποίηση και στην Κομισιόν
Την ικανοποίησή του για την «καταρχήν συμφωνία» μιας «δίμηνης τεχνικής παράτασης του ελληνικού προγράμματος», εξέφρασε σήμερα ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

O Γάλλος επίτροπος δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή στις πλέον αντίξοες συνθήκες και επανέλαβε τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να στηρίξει τη χώρα. Ο Π. Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας μειώθηκε από το 15% του ΑΕΠ το 2009 σε 1,6% του ΑΕΠ το 2014 και τον επόμενο χρόνο ο προϋπολογισμός αναμένεται να είναι ισοσκελισμένος.

Ακόμη τόνισε ότι η Ελλάδα επέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο το 2015 θα είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη, μετά τη Γερμανία. «Η Επιτροπή αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας» δήλωσε στη συνέχεια ο Π. Μοσκοβισί, «όμως η χώρα πρέπει να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της τρόικας με τις ελληνικές αρχές, ο επίτροπος Οικονομίας τόνισε ότι τις τελευταίες ημέρες οι συζητήσεις ήταν εντατικές, ότι η προσέγγιση της Επιτροπής ήταν «εποικοδομητική, ανοιχτή και αποφασιστική», αλλά η αξιολόγηση δεν ήταν δυνατό να κλείσει τις προσεχείς ημέρες.

«Από τη μία υπήρχε σαφής πρόοδος σε πολλούς τομείς. Από την άλλη η πρόοδος δεν ήταν τόσο ταχεία όσο θα ήλπιζε κάποιος, ή όσο θα έπρεπε να ήταν για να κλείσει η αξιολόγηση τις προσεχείς ημέρες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Π. Μοσκοβισί. «Γι’ αυτό συμφωνήθηκε επί της αρχής, έως ότου επικυρωθεί από τα κράτη-μέλη, η τεχνική παράταση του ελληνικού προγράμματος για δύο μήνες. Χαιρετίζω αυτήν την απόφαση που θεωρώ ότι είναι η πιο συνετή που θα μπορούσε να υπάρξει» δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος.

Τέλος, επανέλαβε την πρόθεσή του να επισκεφθεί πολύ σύντομα την Αθήνα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν αυτό θα γίνει πριν ή μετά τα Χριστούγεννα.