Τρία κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Τρία κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Ποια είναι τα τρία κριτήρια της κυβέρνησης για τη προστασία της 1ης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Στην αναστολή για ένα χρόνο των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας με βάση τρία κριτήρια προχωράει η κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης έχει ετοιμάσει για το πολυνομοσχέδιο που θα πάει στη Βουλή αύριο Πέμπτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τα νομοθετικά άρθρα, τα οποία θα αφορούν την απαγόρευση των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας υπό προϋποθέσεις για διάστημα έξι ίσως και δώδεκα μηνών.

Επίσης το νομοσχέδιο θα προβλέπει και την απαγόρευση της πώλησης ή εκχώρησης δανείων σε μη αναγνωρισμένους τραπεζικούς οργανισμούς ή επιχειρήσεις δικαιωμάτων δανειακών συμβάσεων και εμπραγμάτων ασφαλειών, τα λεγόμενα distress funds.

Αναλυτικά, η στέγη όσων έχουν πάρει δάνειο δεν θα κινδυνεύσει με πλειστηριασμό για τη μη έγκυρη καταβολή των δόσεων, εφόσον, η αξία του ακινήτου τους δεν υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ύψος, το εισόδημα τους επίσης είναι ενός συγκεκριμένου ορίου, όπως και οι τραπεζικές τους καταθέσεις.

Τα ανώτατα αυτά όρια για τα τρία προαναφερόμενα κριτήρια δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά από το υπουργείο Οικονομίας. Επίσης δεν έχει ξεκαθαριστεί το χρονικό διάστημα της προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, δηλαδή εάν θα είναι έξι ή δώδεκα μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης ήταν να γίνει ένα προσωρινό «πάγωμα» των πλειστηριασμών για διάστημα δύο μηνών μέχρι να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των «κόκκινων» δανείων μέσα από τη δημιουργία ενός φορέα διαχείρισής τους.