Το αξιόχρεο πέντε ελληνικών τραπεζών υποβάθμισε η Moody’s

Το αξιόχρεο πέντε ελληνικών τραπεζών υποβάθμισε η Moody’s

Η απόφαση αφορά τις τράπεζες Πειραιώς, Εθνική, Eurobank, Attica Bank και Alpha Bank.

Σε υποβάθμιση του αξιόχρεου πέντε ελληνικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος Moody’s με σημερινή ανακοίνωσή του, μετά την ανακοίνωση της περασμένης Παρασκευής, με την οποία έθεσε το αξιόχρεο της Ελλάδας (Caa1) υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.

Ο Moody’s υποβάθμισε τις αξιολογήσεις της Τράπεζας Πειραιώς, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank στη βαθμίδα Caa2 από Caa1, ενώ υποβάθμισε και το αξιόχρεο της Eurobank και της Attica Βank σε Caa3 από Caa2. Όλες οι αξιολογήσεις τέθηκαν υπό αναθεώρηση για περαιτέρω υποβάθμιση.

Οι νέες αξιολογήσεις του Moody’s καθοδηγούνται, όπως αναφέρει ο οίκος, από την άποψή του ότι υπάρχει μειωμένη πιθανότητα συστημικής στήριξης, δεδομένων: α) της αυξημένης αβεβαιότητας σχετικά με τη δυνατότητα της κυβέρνησης να καταλήξει σε συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές της έγκαιρα για να καλύψει τις ανάγκες σε ρευστότητα και τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, και β) τον πιθανό περιορισμό της δυνατότητας του Ταμείου χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να στηρίξει τις τράπεζες σε περίπτωση ανάγκης.