Αξιολογήστε σωστά τον εαυτό σας

Αξιολογήστε σωστά τον εαυτό σας

Μην είστε πάντοτε διατεθειμένοι να ρίξετε τις απαιτήσεις σας μόνο και μόνο για να προσληφθείτε.

Χτες είχα την ευκαιρία να συζητήσω με μια κυρία σχετικά με τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας άνεργος έμπειρος επαγγελματίας.

Πάνω στην συζήτηση, πριν ολοκληρώσει τη σκέψη της, ήμουν σίγουρη πως θα μου έλεγε ότι οι εταιρείες ζητάνε υπερβολικά εξειδικευμένα προσόντα, με αντάλλαγμα  χαμηλό μισθό και συνθήκες εργασίας απογοητευτικές. Δεν είχα όμως δίκιο.

Η μεγαλύτερη δυσκολία της είναι (μπορεί να είναι η γνώμη ενός, αλλά ίσως ταυτιστούν κι άλλοι) όταν κάποιες εταιρείες, που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον στο άτομό δεν την προσλαμβάνουν επειδή είναι overqualified, παρόλο που, μισθολογικά εκείνη έχει δεχτεί τους όρους της εταιρείας.

Με άλλα λόγια, η εταιρεία δεν την απορρίπτει ως «ακριβή» πρόσληψη, αλλά ως κάποιον που ίσως ξέρει πολύ καλά να ολοκληρώσει την δουλειά αλλά με υπερβολικά χαμηλό μισθό.

Στην αρχή πρότεινα να «ελαφρύνει» το βιογραφικό της, ώστε η εταιρεία να μην αισθάνεται  πως απευθύνεται σε «Νεάντερταλ» των επιχειρήσεων, που θα αναλάβει δουλειά ισάξια δέκα ατόμων, με αντάλλαγμα το βασικό μισθό. Μου επιβεβαίωσε πως έχει ήδη αλλάξει/αφαιρέσει πολλά από όσα έχει κάνει, παρόλα αυτά στις συνεντεύξεις δεν έχει καλύτερη αντιμετώπιση.

Κάθε εταιρεία έχει τη δική της κουλτούρα και δεν μπορούμε να γενικοποιούμε πως όλες δρουν με τον ίδιο τρόπο. Μήπως όμως τελικά οι εταιρείες, απορρίπτουν τους υποψηφίους που είναι άμεσα διατεθειμένοι να δουλέψουν για πολύ λιγότερα χρήματα από όσα θα τους αντιστοιχούσαν με βάση την πολυετή εμπειρία, επειδή πιστεύουν πως κάποιος τόσο ευκολόπιστος, αγνός, συνεργάσιμος, δεν είναι καλός υποψήφιος διότι δεν «εκτιμάει σωστά την αξία του»;

Μήπως δηλαδή, υπάρχει μια μέση λύση στο πόση διαπραγμάτευση πρέπει (δεν πρέπει) να γίνει πριν γίνει αποδεκτή η προσφορά της εταιρείας;

Αυτό που θέλω να πω, είναι πως όλοι όσοι ψάχνουν για εργασία, πρέπει να ξέρουν πότε και πόσο ελαστικοί πρέπει να γίνονται, πότε αξίζει να αφαιρεθούν τα «γαλόνια» που με τόσο κόπο κέρδισαν. Η έλλειψη εμπιστοσύνης δεν είναι καλό σημάδι, ούτε για εσάς, ούτε για τους εργοδότες (μελλοντικούς). Πρέπει να πιστεύετε σε αυτό που πουλάτε (εσάς!). Η αξία σας είναι διαπραγματεύσιμη ναι, αλλά όχι πάντα. Όχι με όλους και φυσικά όχι σε όλες τις εταιρείες!