Αξιωματούχος της CIA το «βαθύ λαρύγγι» στην υπόθεση Τραμπ – Ζελένσκι

Αξιωματούχος της CIA το «βαθύ λαρύγγι» στην υπόθεση Τραμπ – Ζελένσκι
epaselect epa07869805 US President Donald J. Trump prepares to leave the room after a press conference being held on the sidelines of the opening of the 74th session of the United Nations General Assembly in New York, New York, USA, 25 September 2019. Democrats in the United States Congress announced they are beginning a formal impeachment inquiry as a result of a President Trump's actions on a phone call with the president of Ukraine. EPA/JASON SZENES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αξιωματούχος της CIA είναι ο άνθρωπος ο οποίος αποκάλυψε ένα από τα πιο σοβαρά σκάνδαλα που βαραίνουν τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, εάν δηλαδή έκανε κατάχρηση της εξουσίας του και αν ο Λευκός Οίκος επιχείρησε να το συγκαλείψει.

Σύμφωνα με δημοσίευμα τους «New York Times», πρόκειται για άνδρα, ο οποίος μάλιστα είχε εργαστεί στον Λευκό Οίκο, αλλά είχε επιστρέψει στην υπηρεσία. Οι δικηγόροι του τονίζουν ότι είναι σημαντικό σε αυτή τη φάση των ερευνών, η ταυτότητα του ανθρώπου αυτού να μείνει απόρρητη, σημειώνοντας ότι η αποκάλυψη της ταυτότητάς του ενδέχεται να είναι επικίνδυνη για τον ίδιο. Η προστασία του μάρτυρα είναι προτεραιότητα της CIA, διεμήνυσε επίσης εκπρόσωπος του επικεφαλής της υπηρεσίας Τζόζεφ Μαγκουάιρ.

Η καταγγελία του πληροφοριοδότη παραδόθηκε χθες στο Κογκρέσο και αναφέρεται στην επίμαχη τηλεφωνική επικοινωνία που φέρεται να είχε ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του, στις 25 Ιουλίου, κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος πίεσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εκκινήσει έρευνα για τον γιο του Τζο Μπάιντεν, πρώην αντιπροέδρου επί Μπαράκ Ομπάμα και νυν φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών στην κούρσα των προεδρικών εκλογών του 2020.

Στην ίδια καταγγελία, ο πληροφοριοδότης υποστηρίζει επίσης ότι ανώτατοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επιχείρησαν να αποκρύψουν λεπτομέρειες του τηλεφωνήματος. Ο υπάλληλος της CIA υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι η μαγνητοφωνημένη συνομιλία δεν αποθηκεύτηκε στο σύστημα που είθισται, αλλά σε ξεχωριστό σύστημα όπου αποθηκεύονται οι απόρρητες πληροφορίες.

Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Τραμπ ότι ζήτησε ξένη βοήθεια για να βλάψει τον πολιτικό αντίπαλό του και μάλιστα χρησιμοποίησε τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία ως διαπραγματευτικό εργαλείο.

Ο ίδιος ο Τραμπ αρνείται τις κατηγορίες κάνοντας λόγο για «ένα ακόμη κυνήγι μαγισσών». Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ωστόσο εκτιμά ότι ο Τραμπ πρόδωσε τον όρκο του για την άσκηση των προεδρικών εξουσιών του και ανακοίνωσε την έναρξη της επίσημης έρευνας για την παραπομπή του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.