Αξίζει να τα πετάξετε όλα στον «αέρα» για την startup σας;

Αξίζει να τα πετάξετε όλα στον «αέρα» για την startup σας;

Ο ευκολότερος τρόπος για να γνωρίζετε εάν αξίζει να ακολουθήσετε την επιχειρηματική σας ιδέα.

 

του Ντέιβιντ Σίγκαλ*

Υπάρχει επιστημονική εξήγηση για το γεγονός ότι τόσοι πολλοί επιχειρηματίες αναφέρονται στις επιχειρήσεις τους ως «τα μωρά» τους.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, Φιλανδοί ερευνητές βρήκαν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα των επιχειρηματιών καθώς κοιτούσαν φωτογραφίες των επιχειρήσεών τους ήταν παρεμφερής με εκείνη των γονέων όταν κοιτούν τα παιδιά τους.

Η είδηση αυτή δεν πρόκειται να προκαλέσει έκπληξη σε πολλούς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Αλλά επιβεβαιώνει και την πεποίθησή μου ότι πολλά από τις κορυφαία εμπορικά σήματα παραπέμπουν σε ζωντανά πλάσματα – σε κάτι που έχει ζωή, που αναπνέει.

Όταν αξιολογώ επιχειρηματικές ιδέες που μπορεί δυνητικά να υλοποιήσω ως ιδιοκτήτης ή ως επενδυτής – ιδιαίτερα στα πλαίσια μιας startup καταναλωτικών προϊόντων – υπάρχουν τρία κριτήρια που χρησιμοποιώ:

1. Μπορείς να ζωντανέψεις την ιδέα αυτή;
Με το ρήμα «ζωντανεύω» δεν εννοώ φυσικά ότι μπορείς να εμφυσήσεις πραγματική ζωή σε μια ιδέα. Εννοώ το εξής: Μπορείς να δημιουργήσεις μια ελκυστική καταναλωτική εμπειρία γύρω από την ιδέα αυτή; Οι άνθρωποι λατρεύουν μια συνολικά θετική εμπειρία. Τους αρέσει να μπαίνουν σε καταστήματα με πωλητές που διαθέτουν χαμόγελο και χιούμορ. Ή να καταναλώνουν ένα καθιερωμένο προϊόν με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Μπορείς να βρεις τρόπους για να δημιουργήσεις μια συναισθηματική πρόσδεση με τον χρήστη; Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα.

2. Έχει ψυχή;
Με τον όρο «ψυχή» εννοώ τη βαθύτερη αξία, το βαθύτερο νόημα. Δεν αναφέρομαι στην εταιρική κοινωνική ευθύνη ή στη φιλανθρωπία. Το βασικό ερώτημα είναι: Χρειάζεται ο κόσμος πραγματικά το προϊόν ή τη δραστηριότητά σου; Θα ήταν χειρότερα τα πράγματα για την κοινωνία αν δεν είχε υπάρξει ποτέ η εταιρεία σου; Είναι εξαιρετικά σημαντικό να είστε σε θέση να απαντήσετε στο ερώτημα αυτό. Πρέπει κάποιος να μπορεί να αντλήσει πραγματικό όφελος από το προϊόν σας.

3. Μπορεί να δημιουργήσει μια κοινότητα;
Ένα τελικό ερώτημα αφορά το κατά πόσο είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μια κοινότητα γύρω από το προϊόν ή την ιδέα σας. Μπορούν οι άνθρωποι να το διαμοιραστούν; Μπορούν να γνωρίσουν άλλους ανθρώπους μέσω της ιδέας αυτής; Αν ναι, τότε το δυναμικό της είναι πραγματικά μεγάλο. Δεν είναι ανάγκη οι άνθρωποι να συναντιούνται πρόσωπο-με-πρόσωπο κατά τη χρήση του προϊόντος ή της υπηρεσίας. Αρκεί να παράγεται …θόρυβος, να γίνεται σούσουρο γύρω από αυτό που προσφέρετε, να υπάρχει ενθουσιασμός, και να μπορεί να διαμοιραστεί (είτε χέρι-με-χέρι, είτε ψηφιακά).

Οι καταναλωτές είναι «προγραμματισμένοι» ώστε να έλκονται από ένα ανθρώπινο στοιχείο – κάτι με ζωή, με ψυχή, με κοινότητα. Οι εταιρείες που επενδύουν σε αυτά τα στοιχεία συνήθως πετυχαίνουν.

* Ο Ντέιβιντ Σίγκαλ είναι ιδρυτής της DavidsTea.