Μπάιντεν από Γάζα: Η επίθεση στο νοσοκομείο «δεν έγινε από το Ισραήλ» – Το Ιράν ζητά κυρώσεις

Μπάιντεν από Γάζα: Η επίθεση στο νοσοκομείο «δεν έγινε από το Ισραήλ» – Το Ιράν ζητά κυρώσεις
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι 31 Αμερικανοί ήταν μεταξύ των περισσότερων από 1.300 Ισραηλινών που έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 7 Οκτωβρίου.

Το μήνυμα πως για την πολύνεκρη επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας την Τρίτη δεν ευθύνεται το Ισραήλ έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, μιλώντας μετά από την άφιξη του στη χώρα την Τετάρτη.

Ο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου νωρίς το πρωί της Τετάρτης και δήλωσε ότι η Χαμάς είναι χειρότερη από το Ισλαμικό Κράτος για την αιφνιδιαστική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που πυροδότησε την τελευταία ισραηλινο-παλαιστινιακή σύρραξη.

Είπε ότι είναι «λυπημένος και εξοργισμένος» από την έκρηξη σε νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη, η οποία, σύμφωνα με τη Χαμάς, σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους.

«Με βάση αυτά που είδα, φαίνεται ότι το έκανε η άλλη ομάδα, όχι εσείς. Αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που δεν είναι σίγουροι, οπότε έχουμε πολλά – πρέπει να ξεπεράσουμε πολλά πράγματα» ανέφερε ο Μπάιντεν, σύμφωνα με το Reuters, που υποστηρίζει πως ο Μπάιντεν «έδειξε» σε υπαιτιότητα της Χαμάς για την έκρηξη στο νοσοκομείο.

Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε πως η Ουάσινγκτον θα προσφέρει ό,τι χρειάζεται στο Ισραήλ ώστε να αμυνθεί απέναντι στη Χαμάς.

Το Ισραήλ λέει ότι η έκρηξη προκλήθηκε από μια παλαιστινιακή ρουκέτα που έπεσε στο κενό, ενώ η Χαμάς το αρνείται.

Ακόμα, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι 31 Αμερικανοί ήταν μεταξύ των περισσότερων από 1.300 Ισραηλινών που έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισράηλ.

Υπενθυμίζεται πως ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι διαθέτει «αποδείξεις» σύμφωνα με τις οποίες η παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ ευθύνεται για την έκρηξη στο νοσοκομείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι αποδείξεις, τις οποίες μοιραζόμαστε μαζί σας, επιβεβαιώνουν ότι η έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας προκλήθηκε από την εκτόξευση ρουκέτας του Ισλαμικού Τζιχάντ που αστόχησε», δήλωσε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο εκπρόσωπος του στρατού παρουσίασε επίσης χάρτες και ένα ηχητικό ντοκουμέντο, μια συνομιλία μεταξύ δύο μελών της Χαμάς στην οποία ακούγονται να λένε ότι για το πλήγμα ευθύνεται ο Ισλαμικός Τζιχάντ.

Οι νεκροί της Παλαιστίνης και το ενδεχόμενο πετρελαϊκού εμπάργκο στο Ισραήλ

Από την πλευρά της, η Παλαιστίνια υπουργός Υγείας Μάι αλ-Κάιλα, είπε την Τετάρτη πως τουλάχιστον 3.300 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 13.000 έχουν τραυματισθεί από τις 7 Οκτωβρίου που το Ισραήλ άρχισε τις αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη διεξάγεται στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας έκτακτη σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, για να συζητήσουν οι ισλαμικές χώρες την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

Εξάλλου, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν δήλωσε σήμερα πως τα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας θα πρέπει να τιμωρήσουν το Ισραήλ και να του επιβάλουν πετρελαϊκό εμπάργκο, καθώς και να απελάσουν τους ισραηλινούς πρεσβευτές.

«Ο υπουργός Εξωτερικών ζητά άμεσο και πλήρες εμπάργκο στο Ισραήλ από τις ισλαμικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων για το πετρέλαιο, εκτός από την απέλαση των Ισραηλινών πρεσβευτών, εάν έχουν δημιουργηθεί σχέσεις με το σιωνιστικό καθεστώς», ανέφερε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Ο Αμιραμπντολαχιάν ζήτησε επίσης τη συγκρότηση μιας ομάδας ισλαμιστών δικηγόρων για την τεκμηρίωση πιθανών εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από το Ισραήλ στη Γάζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: