Μπάιντεν και Χάρις τίμησαν τους 400.000 Αμερικανούς που έχουν πεθάνει από κορωνοϊό (Βίντεο)

Μπάιντεν και Χάρις τίμησαν τους 400.000 Αμερικανούς που έχουν πεθάνει από κορωνοϊό (Βίντεο)
US Vice President-elect Kamala Harris (2nd L) and husband Douglas Emhoff and US President-elect Joe Biden (R) and wife Dr. Jill Biden attend a Covid-19 Memorial at the Lincoln Memorial in Washington, DC, on January 19, 2021 to honor the lives of those lost to Covid-19. (Photo by Jim WATSON / AFP) Photo: AFP
Η συγκινητική τελετή πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες προτού ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ ορκιστεί και αναλάβει καθήκοντα.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρωτοστάτησε χθες Τρίτη, μία ημέρα πριν την ορκωμοσία του, σε τελετή στη μνήμη των 400.000 Αμερικανών που πέθαναν λόγω της covid-19 τους τελευταίους 11 μήνες. Η τελετή αυτή στην οποία παρέστησαν τόσο ο Μπάιντεν όσο και η αντιπρόεδρος του Κάμαλα Χάρις στο Μνημείο του Λίνκολν στην Ουάσινγκτον ήταν η πρώτη φορά που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ αποτίνει φόρο τιμής στους δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς που έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Για να θεραπευτούμε, πρέπει να θυμόμαστε. Είναι δύσκολο μερικές φορές να θυμάται κανείς, αλλά με αυτό τον τρόπο θα θεραπευθούμε. Είναι σημαντικό να το κάνουμε αυτό ως έθνος», τόνισε ο Μπάιντεν στην έναρξη της τελετής. Την ώρα που μιλούσε άναψαν 400 ηλεκτρικές λάμπες κατά μήκος της τεχνητής λίμνης που βρίσκεται στο Μνημείο Λίνκολν προς τιμή των 400.000 νεκρών, ενώ η τραγουδίστρια της γκόσπελ Γιολάντα Άνταμς τραγούδησε το «Hallelujah» και ακολούθησε ενός λεπτού σιγή.

Η νοσηλεύτρια Λόρι Μαρί Κι που εργάζεται σε νοσοκομείο του Μίσιγκαν τραγούδησε το «Amazing Grace» προτού ο Μπάιντεν ανέβει στο βήμα. Την ώρα που ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ μιλούσε περίπου 6 χιλιόμετρα πιο μακριά οι καμπάνες του καθεδρικού ναού της Ουάσινγκτον ήχησαν 400 φορές. «Αν και σωματικά είμαστε μακριά, εμείς, ο αμερικανικός λαός, είμαστε ενωμένοι πνευματικά», δήλωσε η Κάμαλα Χάρις προτού παρουσιάσει την Κι. «Η μόνιμη προσευχή μου είναι να βγούμε από αυτή τη δοκιμασία με νέα σοφία, να εκτιμούμε τις απλές στιγμές, να σκεφτούμε νέες ευκαιρίες και να ανοίξουμε τις καρδιές λίγο περισσότερο ο ένας στον άλλο», πρόσθεσε η νέα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν χθες Τρίτη τις 24 εκατομμύρια μολύνσεις από covid-19, ενώ 400.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον Φεβρουάριο του 2020 όταν καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος από κορωνοϊό στη χώρα. Την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ καταγράφονταν κατά μέσο όρο καθημερινά περισσότερες από 200.000 νέες μολύνσεις covid-19 και 3.220 θάνατοι.

Βασική προτεραιότητα του Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευθεί να καταστήσει την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεών της βασική του προτεραιότητα μόλις ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ σήμερα.

Μεταξύ των σχεδίων του είναι να καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα ομοσπονδιακά κτίρια, τα λεωφορεία και τα αεροπλάνα, ενώ έχει δεσμευθεί να επαναφέρει τη χώρα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο Μπάιντεν θα πρέπει επίσης να επιβλέψει την τεράστια εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 και έχει υποσχεθεί ότι 100 εκατομμύρια Αμερικανοί θα έχουν εμβολιαστεί τις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας του.

Κάποιες πολιτείες καταγγέλλουν την έλλειψη χρηματοδότησης και στήριξης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην εκστρατεία εμβολιασμού, ενώ επισημαίνουν ότι τα εμβόλια που έχουν λάβει δεν επαρκούν για τον εμβολιασμό των υγειονομικών, την ηλικιωμένων και άλλων πολιτών που πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι.

Οι δήμαρχοι της Νέας Υόρκης και του Σαν Φρανσίσκο προειδοποίησαν χθες ότι αναμένουν να τους τελειώσουν τα εμβόλια αυτή την εβδομάδα, εκτός κι αν του δοθούν επιπλέον.