Μπάιντεν μετά από τις εκλογές στην Ταϊβάν: Δεν υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία από την Κίνα

Μπάιντεν μετά από τις εκλογές στην Ταϊβάν: Δεν υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία από την Κίνα
US President Joe Biden speaks about the American prisoners in Venezuela before departing from Milwaukee Mitchell International Airport in Milwaukee, Wisconsin, on December 20, 2023, as he returns to the White House. The United States and Venezuela reached a deal Wednesday to swap 10 American prisoners for an ally of President Nicolas Maduro, as Washington eases pressure on the leftist Caracas government while it pushes for progress on democracy. (Photo by Mandel NGAN / AFP) Photo: AFP
Μετά τις εκλογές που έγιναν στη χώρα όπου έχει βρεθεί στο επίκεντρο εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε την Κυριακή πως η χώρα του δεν υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν από την Κίνα, στον απόηχο των αντιδράσεων από τη διεθνή κοινότητα στις εκλογές που έγιναν στη χώρα όπου έχει βρεθεί στο επίκεντρο εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

«Δεν υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία», δήλωσε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους καθώς αναχωρούσε από τον Λευκό Οίκο για το Καμπ Ντέιβιντ.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το σχόλιο του Μπάιντεν φαίνεται ότι αποσκοπούσε στο να κατευνάσει τις ανησυχίες της Κίνας, η οποία ήλπιζε ότι ο νυν αντιπρόεδρος της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, δεν θα εκλεγόταν πρόεδρος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο Λάι, ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, κέρδισε τον Χου Γιου-Χι του αντιπολιτευόμενου Κουομιντάνγκ. Ο Χου είχε δεσμευτεί να επεκτείνει το εμπόριο και τη διπλωματία με την Κίνα.

Η Κίνα ισχυρίζεται εδώ και καιρό ότι το νησί της Ταϊβάν είναι έδαφός της και ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει ταχθεί υπέρ της ενοποίησης και αρνήθηκε να αποκλείσει μια στρατιωτική επέμβαση.

Οι ΗΠΑ έχουν παραδοσιακά υιοθετήσει μια πολιτική στρατηγικής ασάφειας, όπου αναγνωρίζουν τις ιστορικές αξιώσεις της Κίνας για κυριαρχία επί της Ταϊβάν και διατηρούν μόνο ανεπίσημες σχέσεις με την Ταϊπέι, ενώ δεσμεύονται για αμυντική βοήθεια. Παρόλα αυτά, οι υποδείξεις του Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ θα επέμβουν στρατιωτικά αν η Κίνα εισβάλει, έχουν ταράξει τις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι εκλογές δείχνουν τη δύναμη του “ισχυρού δημοκρατικού συστήματος” της Ταϊβάν και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ “είναι δεσμευμένες στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας μεταξύ των δύο πλευρών του Στρατού και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, χωρίς εξαναγκασμό και πίεση”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com