Balkan eCommerce Summit: Η πρωτοβουλία που ενώνει τα Βαλκάνια στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου

Balkan eCommerce Summit: Η πρωτοβουλία που ενώνει τα Βαλκάνια στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου
Στις 4-5 Απριλίου στη Σόφια της Βουλγαρίας θα πραγματοποιηθεί το πρώτο Balkan eCommerce Summit – Τι δηλώνουν για την πρωτοβουλία ο Nikola Ilchev, Founder του eCommerce Academy και ο Αναστάσιος Σπανίδης CEO της Generation Y.

Στη Σόφια της Βουλγαρίας θα πραγματοποιηθεί φέτος το πρώτο Balkan eCommerce Summit στις 4-5 Απριλίου. Πρόκειται για μια διήμερη εκδήλωση, που παράλληλα λειτουργεί ως έκθεση, η οποία έχει ως στόχο να δώσει σε εκπροσώπους από τις αγορές των Βαλκανίων την ευκαιρία να συναντηθούν και να ανταλλάξουν πολύτιμες εμπειρίες και ιδέες όσον αφορά στο ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς και να βρουν ακόμη καλύτερους τρόπους συνεργασίας.

Όπως αναφέρει ο Nikola Ilchev, Founder του eCommerce Academy, στο Fortune Greece «τα Βαλκάνια είναι μια αρκετά μεγάλη αγορά, ελκυστική για κάθε εκπρόσωπο ηλεκτρονικού εμπορίου. Σε αυτή την εκδήλωση, μπορεί κανείς να βρει πολλές χρήσιμες και εμπνευσμένες πληροφορίες, αλλά και να γνωρίσει από κοντά νέους πιθανούς συνεργάτες και παρόχους υπηρεσιών».

Ιδιοκτήτες εταιριών ηλεκτρονικού εμπορίου και επαγγελματίες που εξειδικεύονται στο Digital Marketing από περισσότερες από 12 Βαλκανικές χώρες αναμένεται να δώσουν το «παρών» με στόχο να δημιουργηθεί μια κοινή αγορά, με την ονομασία «Ανοιχτά Βαλκάνια», δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο μια μεγάλη ευκαιρία για τις χώρες των Βαλκανίων να αυξήσουν τις πωλήσεις τους, όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και στην Κεντρική και – γιατί όχι – ακόμη και στη Δυτική Ευρώπη.

Για την ελληνική αγορά, το Balkan eCommerce Summit συνεργάζεται με τη Generation Y, με τον CEO της εταιρείας Αναστάσιο Σπανίδη να δηλώνει ιδιαίτερα υπερήφανος για αυτή τη συνεργασία.

«Πρόκειται για ένα έργο που ενώνει τα Βαλκάνια, αναπτύσσει την οικονομία και προωθεί τη συν-δημιουργία και τη συνεργασία. Αξίες που μας εμπνέουν ώστε να δώσουμε στο Balkan eCommerce Summit την πρέπουσα σπουδαιότητα για όλους τους συμμετέχοντες» αναφέρει σχετικά.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Generation Y, επίσημος αντιπρόσωπος της διοργάνωσης στην ελληνική αγορά, στο summit που πραγματοποιείται στις 4 και 5 Απριλίου, στη Σόφια της Βουλγαρίας, οι συμμετοχές θα ξεπεράσουν τις 450, ενώ μεγάλος θα είναι και ο αριθμός των περιπτέρων και των ομιλητών.

Στο συνέδριο, η Generation Y θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα δίπλα σε ηγέτες επιχειρήσεων από Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Κροατία κ.ά., οι οποίοι θα προσφέρουν στο κοινό πληροφορίες αναφορικά με καινοτόμες λύσεις για το e-commerce, το μέλλον των διεθνών αγορών, λύσεις εφοδιαστικής αλυσίδας και marketing για το ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς και εμπορικές ευκαιρίες στις βαλκανικές αγορές.

Το Fortune Greece μίλησε με τον Nikola Ilchev αναλυτικά για την πρωτοβουλία:

Πείτε μας λίγα λόγια για το Balkan eCommerce Summit.
Το Balkan eCommerce Summit θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, και είναι το πρώτο διήμερο Συνέδριο, που θα λειτουργεί παράλληλα και ως Έκθεση, το οποίο θα συγκεντρώσει ιδιοκτήτες εταιριών ηλεκτρονικού εμπορίου, παρόχους υπηρεσιών και επαγγελματίες που εξειδικεύονται στο Digital Marketing από περισσότερες από 12 Βαλκανικές χώρες, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διασυνοριακές πωλήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τελευταίες τάσεις, να συναντήσουν τους ηγέτες του κλάδου και να βρουν τις καλύτερες επιχειρηματικές λύσεις στις αγορές που θα παρουσιαστούν. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στη Σόφια, στις 4 και 5 Απριλίου, και οι συμμετέχοντες – εκτός από το Συνέδριο και την Έκθεση – θα έχουν τη δυνατότητα να παραβρεθούν σε ένα μεγάλο πάρτι δικτύωσης (Networking) στο τέλος της πρώτης ημέρας. Η επίσημη γλώσσα της εκδήλωσης είναι η αγγλική.

Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι της πρωτοβουλίας;
Η εκδήλωση έχει δύο βασικούς στόχους: να παρέχει περιεχόμενο υψηλής ποιότητας που θα βοηθήσει τους ιδιοκτήτες εταιριών ηλεκτρονικού εμπορίου να μάθουν και να εφαρμόζουν νέες επιχειρηματικές στρατηγικές σε νέες αγορές, καθώς και να προσφέρει σε όλους τις καλύτερες δυνατές επαφές με παρόχους υπηρεσιών και βασικούς παράγοντες για κάθε αγορά. Η εκδήλωση θα καλύψει θέματα όπως: Πώς οι Βαλκανικές επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από μεγάλα διεθνή marketplaces, Διασυνοριακό marketing & logistics, Νέες τεχνολογικές λύσεις και θέματα εξέχουσας σημασίας, όπως το Live Shopping.

Ποιος είναι ο ρόλος και το όραμά σας για το Summit, τόσο ως Συνέδριο όσο και ως Θεσμός;
Τα τελευταία επτά χρόνια αναπτύσσω διάφορα διασυνοριακά projects. Ξεκίνησα το 2016 με το “Sell successfully in Romania”, στο πλαίσιο του οποίου είχαμε καλέσει στη Βουλγαρία πολλές ρουμανικές εταιρίες και εξειδικευμένους επαγγελματίες για να παρουσιάσουν την αγορά και να βοηθήσουν τις βουλγαρικές επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου να ανοίξουν ένα νέο κατάστημα εκεί. Το 2019 το project διευρύνθηκε και είχε τίτλο “Sell successfully in Romania and Greece”. Και φτάσαμε στο σήμερα, το 2023, όπου αποφασίσαμε πως ήρθε η ώρα να συγκεντρώσουμε όλες τις αγορές ηλεκτρονικού εμπορίου των Βαλκανίων σε ένα μεγαλύτερο συνέδριο, με στόχο οι συμμετέχοντες να έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν πολύτιμες πληροφορίες. Πιστεύω ότι το Balkan eCommerce Summit έχει όλα τα εφόδια, ώστε να γίνει ένα από τα πιο σημαντικά event ηλεκτρονικού εμπορίου της Ανατολικής Ευρώπης, με δυνατότητα να διεξάγεται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα. Αυτό μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική ευκαιρία ενοποίησης των Βαλκανίων σε μια μεγάλη αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου.

Τί μπορούμε να μάθουμε από την εξέλιξη του ηλεκτρονικού εμπορίου την τελευταία δεκαετία;
Παρουσιάζοντας ταχεία ανάπτυξη, ειδικά στη γεωγραφική μας περιοχή, το ηλεκτρονικό εμπόριο έδειξε ότι κάθε επιχείρηση πρέπει να έχει μια πολύ καλή παρουσία στον ψηφιακό κόσμο. Υπάρχουν παραδείγματα μεγάλων εταιριών που χάνουν σημαντικό μερίδιο της αγοράς λόγω ελλιπούς γνώσης για τον ψηφιακό κόσμο. Ταυτόχρονα, υπήρξε ένας τεράστιος αριθμός νέων επιχειρήσεων που ξεπήδησαν χάρη στην επιθυμία τους να επωφεληθούν από όλα τα διαθέσιμα ψηφιακά εργαλεία που μπορεί κανείς να βρει στο Διαδίκτυο στις μέρες μας. Υπάρχει ένα μάθημα που πρέπει να πάρουν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις: οι άνθρωποι προτιμούν να αναζητούν όλα όσα χρειάζονται στο τηλέφωνο ή τον υπολογιστή τους. Και αν κάποιος θελήσει να τραβήξει το ενδιαφέρον τους, το Διαδίκτυο είναι το κατάλληλο μέρος.

Και τώρα, κοιτάζοντας προς το μέλλον, ποιες είναι οι τάσεις – κλειδιά, οι προοπτικές και οι δυνατότητες που εντοπίζετε μεσοπρόθεσμα στο ηλεκτρονικό εμπόριο και το ηλεκτρονικό επιχειρείν;
Επιθυμώντας να βρουν την καλύτερη δυνατή συμφωνία, οι πελάτες γνωρίζουν πλέον καλά ότι μπορούν να αναζητήσουν προϊόντα εκτός της δικής τους αγοράς και συχνά αναζητούν, βρίσκουν και αγοράζουν προϊόντα από ξένους ιστότοπους. Το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο δεν αποτελεί πλέον τάση, αλλά «προαπαιτούμενο» για κάθε καλά ανεπτυγμένη επιχείρηση. Στα επόμενα 3-5 χρόνια, θα παρατηρήσουμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στις διασυνοριακές συμφωνίες. Αυτό προκύπτει, φυσικά, από τη βελτίωση των υπηρεσιών ταχυμεταφορών, των δυνατοτήτων πληρωμής και της ανάπτυξης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και άλλων νέων τεχνολογιών. Αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τις χώρες των Βαλκανίων να αυξήσουν τις πωλήσεις τους, όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και στην Κεντρική και – γιατί όχι – ακόμη και στη Δυτική Ευρώπη.

Ποια είναι η εικόνα του ηλεκτρονικού εμπορίου στα Βαλκάνια σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη;
Το ηλεκτρονικό εμπόριο στα Βαλκάνια δεν διαφέρει πολύ από εκείνο της υπόλοιπης Ευρώπης, εκτός από το γεγονός ότι έχουμε ένα μείγμα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών. Αν ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα Βαλκάνια, έχουμε τη Ρουμανία, μια αγορά 19 εκατομμυρίων κατοίκων, που συνάμα βρίσκεται ανάμεσα στις πιο ανεπτυγμένες αγορές ηλεκτρονικού εμπορίου. Ακολουθούν η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Κροατία, που είναι μέλη της Ε.Ε. Στη συνέχεια ακολουθεί η Σερβία, η οποία έχει τον ίδιο πληθυσμό με τη Βουλγαρία, κατά τι λιγότερο από 7 εκατομμύρια κατοίκους. Σε αυτές τις χώρες, η ανάπτυξη υπηρεσιών για ηλεκτρονικό εμπόριο είναι αρκετά καλή: πλατφόρμες, εργαλεία ταχυμεταφορών και πληρωμών, καθώς και καλή γνώση τακτικών marketing. Όλες οι υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων – Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Αλβανία και Μαυροβούνιο – ακολουθούν. Υπολογίζεται ότι σύντομα θα φτάσουν στο επίπεδο των γειτόνων τους, και θα μιλάμε για μια κοινή αγορά, με την ονομασία «Ανοιχτά Βαλκάνια».

Για την ελληνική αγορά συνεργαστήκατε με την Generation Y. Πείτε μας για αυτή τη δυνατή συνέργεια.
Θεωρούμε το Balkan eCommerce Summit ένα ιδιαίτερα σημαντικό project για την περιοχή, και σε κάθε χώρα συνεργαζόμαστε με κάποιες από τις καλύτερες εταιρίες ψηφιακού μετασχηματισμού. Στη Ρουμανία υπάρχει αγαστή συνεργασία με τον ιδρυτή της GPeC – τον μεγαλύτερο οργανισμό ηλεκτρονικού εμπορίου εκεί. Στη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βοσνία & Ερζεγοβίνη και την Αλβανία συνεργαζόμαστε με τις εθνικές Οργανώσεις Ηλεκτρονικού Εμπορίου, στη Σερβία με τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, κ.λπ. Το Balkan eCommerce Summit είναι ήδη αποδεκτό από διάφορους οργανισμούς στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, και λαμβάνουμε προτάσεις συνεργασίας από ΜΚΟ και άλλους φορείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ