Η καινοτομία και η τεχνολογία είναι στο DNA της Generation Y

Η καινοτομία και η τεχνολογία είναι στο DNA της Generation Y

Ας αξιοποιηθεί η τεχνολογία προς όφελος του πλανήτη και της ανθρωπότητας.

Η Generation Y, μέλος του Ομίλου G.P.A. (Growth, Prosperity & Abundance), είναι απόλυτα συνυφασμένη τόσο με την τεχνολογία όσο και με την καινοτομία. Έχοντας παγιώσει την παρουσία της τα τελευταία 23 χρόνια, από την πρώτη ημέρα υποστήριζε σθεναρά την καινοτομία, δημιουργώντας εργαλεία και τεχνολογία, όπως για παράδειγμα δικές της πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, «ταράζοντας τα νερά» της ελληνικής αγοράς.

Χαρακτηριστικά, η Generation Y είναι η πρώτη εταιρεία που δημιούργησε ηλεκτρονικές πλατφόρμες εμπορίου, καλύπτοντας τις ανάγκες των φαρμακείων και των πελατών τους. Σήμερα, ένα μεγάλος κύκλος εργασίας στην ελληνική οικονομία –στον κλάδο του φαρμακείου– συντελείται από τα ηλεκτρονικά φαρμακεία, με εργαλεία που σχεδίασε η Generation Y και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν από όλη την αγορά, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί ο κλάδος ηλεκτρονικά.

Ένα άλλο παράδειγμα καινοτομίας αποτελεί η ψηφιοποίηση σε επίπεδο B2B μεγάλων οργανισμών, όπως η MEDISYN. Το 2008, η Generation Y καθετοποίησε την επικοινωνία μικροβιολόγων ιατρών με τη MEDISYN.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκεκριμένα, η αποστολή δειγμάτων αιμοληψίας των ασθενών άρχισε να πραγματοποιείται από τον συνεταιρισμό Εργαστηριακών Ιατρών άμεσα, με δυνατότητα πρόσβασης στα αποτελέσματα Online & αυθημερόν, μειώνοντας έτσι τα λειτουργικά κόστη και αυξάνοντας το μεσοσταθμικό τιμολόγιο πώλησης, δεδομένου ότι ο πελάτης δύναται να έχει πρόσβαση ανά πάσα στιγμή στην πλατφόρμα και να βλέπει τις προσφορές στον δικό του χρόνο. 

Από τότε, η Generation Y έχει αναπτύξει εκατοντάδες παρόμοια συστήματα, έχοντας συγκεντρώσει υψηλό know-how, με αποτέλεσμα οι προτάσεις της να έχουν μεγαλύτερη αξία από την ίδια την τεχνολογία λόγω της αντιληπτικής, hands-on γνώσης που έχει αποκτήσει, πάντα υπό το επιχειρηματικό πρίσμα. Αυτό επιτρέπει σήμερα στην Generation Y να εκτελεί διεθνή έργα, όπως αντίστοιχες B2B εφαρμογές και ενοποιήσεις συστημάτων σε εταιρίες σαν την PULTE, την 3η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στις ΗΠΑ, κάνοντας ιδιαίτερα υπερήφανους όλους τους εργαζομένους της.

Όμως, η καινοτομία δεν αφορά μόνο την τεχνολογία. Η καινοτομία μπορεί να βρίσκεται σε μια ιδέα. Η τεχνολογία είναι το όχημα που βοηθά την καινοτομία να γίνει ευκολότερα κατανοητή. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση είναι εδώ. Ο τρόπος που ζει κανείς και εργάζεται αλλάζει. Όλα ψηφιοποιούνται. Η τεχνολογία αναπτύσσεται. Οι ευκαιρίες αυξάνονται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της θεαματικής ανάπτυξης της τεχνολογίας είναι το πώς από τη δεκαετία του 1980, κατά την οποία υπήρχαν 100 εκατομμύρια υπολογιστές στον κόσμο, τους οποίους είχαν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις ώστε να γίνουν πιο παραγωγικές, φτάσαμε στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και τα Robotics του σήμερα που καταλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο χώρο στην καθημερινότητα όλων. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί το ChatGPT και η ταχύτητα με την οποία συγκέντρωσε χρήστες, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Πολλοί είναι εκείνοι που διερωτώνται αν αυτή η ανάπτυξη της τεχνολογίας αποτελεί απειλή για το ανθρώπινο είδος. Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι. Όσο περισσότερο μπαίνουν στη ζωή μας η τεχνολογία και η ψηφιοποίηση, τόσο μεγαλύτερη αξία θα παίρνουν τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά (αγάπη, χιούμορ, πειθώ, δημιουργικότητα, σκοπός) και θα ενισχύεται η δύναμη της ανθρωπότητας. Αρκετοί μπορεί να ανησυχήσουν για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν. Πράγματι, η τεχνολογία μπορεί να «εξαφανίσει» κάποια επαγγέλματα, δεδομένου ότι όλα αλλάζουν, αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνες, 35 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα χαθούν, όμως 55 εκατομμύρια θα «γεννηθούν».

Για να μπορέσουν οι επαγγελματίες να αντεπεξέλθουν στις νέες αυτές συνθήκες, το Upskilling, το Reskilling, όπως και η αναθεώρηση της εν γένει εκπαίδευσης κρίνονται απαραίτητα. Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα επηρεάσει την εκπαίδευση, την υγεία και την παραγωγική δυνατότητα. Η «ανατροπή» αυτή είναι προς όφελος του ανθρώπινου είδους, αρκεί να μάθουν όλοι να διαχειρίζονται την τεχνολογία με μέτρο, και να μην ξεχνούν ότι εκείνη βρίσκεται στην υπηρεσία τους, όχι το αντίθετο.

Τέλος, πέρα από το επαγγελματικό πλαίσιο, η τεχνολογία θα πρέπει να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών. Η ύπαρξη ενός κοινωνικού κράτους, το οποίο θα εξυπηρετεί έξυπνα τον πολίτη, είναι σημαντικό να αποτελεί προτεραιότητα της Πολιτείας. Είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή – μια προσπάθεια που θα πρέπει να συνεχιστεί.

Συνοψίζοντας, για την επίτευξη της ευδαιμονίας και για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, θα πρέπει να υπάρξει αποδοχή της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Να γίνουν αναπόσπαστα κομμάτια της κουλτούρας όλων. Επομένως, η αποδοχή της αλλαγής είναι αυτή που θα επιφέρει την πρόοδο, η οποία θα πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος τόσο του πλανήτη όσο και της ανθρωπότητας.

«Όσο περισσότερο  η τεχνολογία εισχωρεί στην καθημερινότητά μας, τόσο μεγαλύτερη αξία παίρνουν οι ανθρώπινες σχέσεις».

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune Greece που κυκλοφορεί από την Παρασκευή 3/3 στα περίπτερα. Δείτε τον χάρτη με τα σημεία πώλησης ΕΔΩ