Μπαράζ ανατιμήσεων από την αύξηση του ΦΠΑ – Τι αλλάζει από 1η Ιουνίου

Μπαράζ ανατιμήσεων από την αύξηση του ΦΠΑ – Τι αλλάζει από 1η Ιουνίου

Νησιά, καταναλωτικά προϊόντα, υπηρεσίες και όλα όσα θα δουν το κόστος τους να αυξάνεται.

Αντιμέτωποι με τις ανατιμήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες θα βρεθούν οι καταναλωτές από αύριο, 1η Ιουνίου, καθώς τίθεται σε εφαρμογή  το πακέτο έμμεσων φορολογικών μέτρων. Η μεταβολή του συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24% θα φέρει αυξήσεις στις τελικές τιμές, με την κυβέρνηση να έχει ως στόχο τη συγκέντρωση 450 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή του δεύτερου νομοσχεδίου.

  • Χάνουν την έκπτωση τα νησιά Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα, Αντίπαρος, ενώ στα ακριτικά νησιά θα ο φόρος θα αναχθεί αυξηθεί στο 17%.
  • Αντίστοιχη επιβάρυνση θα υποστούν και οι τιμές στις μεταφορές και στα εισητήρια.
  • Αναπροσαρμόζονται οι τιμές στα διόδια των εθνικών οδών παρουσιάζοντας αύξηση από 0,05 ευρώ ως και 1 ευρώ για τα μεγάλα οχήματα.
  • Ανεβαίνουν οι τιμές σε προϊόντα πρώτης ανάγκης. Οι καταναλωτές θα βλέπουν με κυάλια το σουπερ μάρκετ αφού αύξηση στις τιμές θα δουν βασικά τυποποιημένα αγαθά όπως καφές, τσάι, ζυμαρικά, κονσέρβες, μαργαρίνες, αναψυκτικά, χυμοί, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ κ.α.
  • Έρχεται, επίσης, η αύξηση στον φόρο της μπίρας που θα έχει ως αποτέλεσμα μέχρι και 20% άνοδο για τη λιανική τιμή
  • Αύξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε τσιγάρα και καπνό
  • Τα τέλη της συνδρομητικής τηλεόραση αυξάνονται κατά 10%
  • Ακόμη, σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας θα υπάρξει επιβάρυνση με φορολογικό τέλος 5%. Η αύξηση αυτή  θα υπολογίζεται επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών και στο ποσό που θα προκύπτει, θα προστίθεται ο φόρος. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας, με άλλα λόγια,  θα φτάσει στο 6%.
  • Στο “στόχαστρο” των φόρων μπαίνουν τα καύσιμα για τα ΙΧ καθώς η αύξηση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ θα εκτοξεύσουν την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης τουλάχιστον κατά 4 λεπτά το λίτρο.
  • Στο μεταξύ, στην αγορά των οχημάτων, ενός από τους πιο “πληγωμένους” στα χρόνια της κρίσης κλάδου, θα εφαρμοστεί μεταβολή στα τέλη ταξινόμισης που θα υπολογίζονται με βάση την αξία λιανικής προ φόρων, ενώ θα επιβάλλεται και περιβαλλοντικό τέλος ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων. Παράλληλα, με την αύξηση του ΦΠΑ σε 24% και την λήξη του επιδόματος απόσυρσης, το μέλλον για τις πωλήσεις των αυτοκινήτων προβλέπεται δυσοίονο.

Την ίδια ώρα, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις σπεύδουν, σήμερα, στην εκπνοή της ισχύος του 23% να τακτοποίησουν τις συναλλαγές τους προς συνεργάτες και πελάτες. Οι επαγγελματίες στο λιανικό εμπόριο και την εστίαση είναι ιδιαίτερα θορυβημένοι από την εφαρμογή των έμμεσων φόρων, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να αντέξουν και πάλι την απορρόφηση των αυξήσεων στον ΦΠΑ με σκοπό να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές.