Barclays: Αγοράστε μετοχές στα χαμηλά, μη σας τρομάζουν πληθωρισμός και Ενέργεια

Barclays: Αγοράστε μετοχές στα χαμηλά, μη σας τρομάζουν πληθωρισμός και Ενέργεια
epa08215396 (FILE) - The headquarters of Barclays bank in Canary Wharf in London, Britain, 28 June 2012 (reissued 13 February 2020). Barclays on 13 February 2020 released their full year 2019 results, saying the Barclay Group's total 2019 income was 21,632 million pound, net operating income was 19,720 million pound and profit after tax stood at 3,354 million pound. EPA/TAL COHEN *** Local Caption *** 53595601 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λόγω του γεγονότος ότι η ανησυχία για τον πληθωρισμό και την ωρίμαση του οικονομικού κύκλου διογκώνεται, η Barclays διαγιγνώσκει πως έρχεται μια περίοδος υψηλής μεταβλητότητας και χαμηλότερων αποδόσεων σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Ωστόσο, η βρετανική τράπεζα ακόμη θεωρεί τις μετοχές ελκυστικές, περισσότερο από τα ομόλογα μάλιστα, και γι’ αυτό συνιστά στους πελάτες της αλλά και στους επενδυτές γενικότερα να μη φοβούνται να κάνουν αγορές «στα χαμηλά».

Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο μήνα οι μετοχές παγκοσμίως υπέφεραν λόγω του υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος αποδεικνύεται συν τω χρόνω επίμονος, κάτι το οποίο οδήγησε τις αποδόσεις των ομολόγων σε νέα ύψη.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 τον Σεπτέμβριο κατρακύλησε, διακόπτοντας ένα κερδοφόρο επτάμηνο χάρη στα πρωτοφανή δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα που ελήφθησαν για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία επλήγη από την πανδημία Covid – 19.

Σε ριπόρτ της, η Barclays αναφέρει ότι ο πληθωρισμός είναι επίμονος και ότι ο οικονομικός κύκλος εισήλθε σε φάση ωρίμασης. Τα υψηλά PE θα μειωθούν, ενώ επίκειται αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής. Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως ο δείκτης PE είναι πολύ σημαντικός για τους επενδυτές, προκειμένου να μπορέσουν να βγάλουν κρίσιμα συμπεράσματα.

Παρ’ όλα αυτά, η Barclays αισιοδοξεί πως οι μετοχές έχουν περιθώριο ανόδου, ενώ σε καμία περίπτωση δεν συμμερίζεται το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως, παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις είναι υψηλές, αυτό δεν παίζει κανέναν ρόλο καθώς έχουν αποσυνδεθεί από τα θεμελιώδη. Σημεία κλειδιά θα αποτελέσουν η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, η Covid και το αύξηση ή μη του ορίου χρέους στις ΗΠΑ.

Οι μετοχές είναι η μοναδική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που παράγουν θετικές πραγματικές αποδόσεις και τείνουν να αποδίδουν καλά σε καθεστώς υψηλού πληθωρισμού, λέει η Barclays, καταλήγοντας: προτιμήστε μετοχές και όχι ομόλογα.