Barilla Hellas: Ελληνική υπεραξία σε 19 χώρες

Barilla Hellas: Ελληνική υπεραξία σε 19 χώρες

Ο διευθύνων σύµβουλος Γιώργος Σπηλιόπουλος εξηγεί πώς η Barilla στην Ελλάδα έγινε µέσα στην κρίση «κέντρο» για τόσες χώρες.

Από τα πρώτα λεπτά της κουβέντας μας κατάλαβα ότι είχα απέναντί μου έναν άνθρωπο που μετράει τις κουβέντες του και έχει μάθει να παίρνει αποφάσεις σε κρίσιμες στιγμές. Το να καταφέρεις να πείσεις τη διοίκηση μιας πολυεθνικής όπως η Barilla να δημιουργήσει hub στην Ελλάδα, αλλά και το να φτάνεις στο σημείο να εποπτεύεις 19 διεθνείς αγορές, δείχνουν ότι διαθέτεις αρκετά προσόντα ώστε να υλοποιείς όσα υπόσχεσαι. Φέτος MISKO και Barilla γιορτάζουν από κοινού τα 90 και 140 χρόνια λειτουργίας, αντίστοιχα, και το Fortune συνάντησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Barilla Hellas Γιώργο Σπηλιόπουλο, ο οποίος μίλησε για το παρόν και το μέλλον της αγαπημένης βιομηχανίας ζυμαρικών στην Ελλάδα.

Με δίπλωμα χημικού μηχανικού, ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως ερευνητής και ειδικός συνεργάτης στο Πολυτεχνείο. Μετά την ολοκλήρωση του διδακτορικού του, η πρώτη επαφή με την πραγματική αγορά έγινε όταν εντάχθηκε στο δυναμικό της P&G. Κουβαλώντας το σύνδρομο του καλού μαθητή, αλλά και του ανθρώπου τον οποίο διέπει η τελειομανία, κατάφερε να ξεχωρίσει στους κόλπους της γνωστής πολυεθνικής αναλαμβάνοντας καθήκοντα διευθυντή Βιομηχανίας και Προσωπικού. Ακολούθησε μια θέση στην P&G στην Ελβετία, που του παρείχε την ευκαιρία να αναλάβει θέσεις υψηλής ευθύνης ανά την Ευρώπη. Το 2002 ετοιμάζει ξανά βαλίτσες για την Ελλάδα και έκτοτε βρίσκεται στο «τιμόνι» της Barilla Hellas. «Πρέπει να είσαι προσεκτικός και να προσπαθείς συνεχώς για να παραμείνεις love brand στη συνείδηση του καταναλωτή. Στην Barilla Hellas έχουμε μάθει να ανανεωνόμαστε προτού χρειαστεί να το κάνουμε. Φέρνουμε στην αγορά κάθε καινοτομία στον χώρο των ζυμαρικών» αναφέρει.

barillas1
Κρίνοντας, πάντως, από το μερίδιο αγοράς, που αγγίζει το 42%, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η πρώτη θέση είναι αποτέλεσμα καλά μελετημένης στρατηγικής. Οι Έλληνες είναι «μακαρονάδες», αφού καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση παγκοσμίως στην κατά κεφαλή κατανάλωση ζυμαρικών, η οποία σε ετήσια βάση ανέρχεται στα 10-12 κιλά. «Τα μακαρόνια είναι βασικό προϊόν, όπως το γάλα και το ψωμί. Μέσα στην κρίση, και συνολικά την τελευταία δεκαετία, κατορθώσαμε να διατηρήσουμε τον τζίρο μας σταθερό, στα 70 εκατ. ευρώ. Το να είσαι σταθερός είναι σημαντικό. Η σχέση αγάπης δεν είναι μόνο με τους καταναλωτές, αλλά και με τους προμηθευτές και τους παραγωγούς μας, τους οποίους προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε για να παράγουν ποιοτικά προϊόντα, φιλικά προς το περιβάλλον, που θα τους επιτρέψουν να αυξήσουν το εισόδημά τους».

Σήμερα η οικογένεια της Barilla Hellas απαρτίζεται από 200 εργαζομένους, με τον Γιώργο Σπηλιόπουλο να λέει με περηφάνια ότι μέσα στην κρίση η εταιρεία διατήρησε σταθερά τα επίπεδα του ανθρώπινου δυναμικού και τις αμοιβές του. «Εάν στην κρίση οι επιχειρήσεις πληρώνουν καλύτερα τους εργαζομένους, συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της οικονομίας, αφού οι δεύτεροι θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν αγορές. Η πολιτική μας ήταν τέτοια που όλο αυτό το διάστημα στέλναμε τις παραγγελίες ακόμα και όταν ο πελάτης δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις του, γιατί πολύ απλά δεν θέλαμε να τιμωρήσουμε τον καταναλωτή». Παρά τα «φέσια» που κλήθηκε να διαχειριστεί από τα «κανόνια» στην αγορά των σούπερ μάρκετ, η Barilla συνεχίζει να λειτουργεί με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, χωρίς να παράγει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Ο λόγος που η μητρική εταιρεία δεν έχει υιοθετήσει τη λογική του «private label» είναι επειδή θέλει να βάζει την υπογραφή της σε ό,τι παράγει και όχι να δίνει κρυφά στον καταναλωτή τα προϊόντα της.

Από το εργοστάσιο στη Θήβα παράγονται ετησίως 110 εκατ. πακέτα ζυμαρικών ―νούμερο αρκετά εντυπωσιακό― που δεν προορίζονται μόνο για την εγχώρια αγορά, καθώς ένα 20% εξάγεται σε Σουηδία, Αυστραλία, Κίνα, Βουλγαρία, Αλβανία, FYROM και Κύπρο. Όσο για το brand MISKO, αυτό ταξιδεύει όπου υπάρχει ελληνισμός, αλλά και σε 25 χώρες, εντάσσοντας τα ελληνικά ζυμαρικά στη διατροφή λαών όπως οι Ιάπωνες και οι Αφρικανοί. Το 2016 ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 71,7 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 6,2 εκατ. ευρώ. «Πάντα στοχεύουμε να πάμε καλύτερα. Φροντίζουμε να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του καταναλωτή, παραμένουμε προσηλωμένοι στην υψηλή ποιότητα, και τα νούμερα σταδιακά προκύπτουν». Η υστεροφημία και η συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο απασχολούν εντόνως τη διοίκηση της Barilla, η οποία έχει εντάξει στη φιλοσοφία της το μότο «good for you, good for the planet».

Όπως εξηγεί ο Γιώργος Σπηλιόπουλος, καλά προϊόντα θεωρούνται αυτά που είναι καλά για την υγεία του καταναλωτή, και εκεί εστιάζει ο όμιλος. «Στο εργοστάσιο της Θήβας, το νερό που χρησιμοποιούμε και οι έλεγχοι από τους οποίους περνά το καθιστούν καλύτερο ακόμη και απ’ αυτό που βγαίνει από τη βρύση».

Ετήσιες επενδύσεις πέντε εκατ. ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί πως το καλοκαίρι του 2015, λίγο μετά την επιβολή των capital controls, ο πρόεδρος της Barilla ήρθε στην Ελλάδα. Στις συζητήσεις που είχε κατ’ ιδίαν με τον Γιώργο Σπηλιόπουλο κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την ελληνική αγορά με έμπρακτες επενδύσεις, και όχι εφαρμόζοντας ευκαιριακή πολιτική. «Κάθε τριετία επενδύονται περί τα πέντε εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη των προϊόντων και των γραμμών παραγωγής, μέχρι να φτάσει το εργοστάσιο το μέγεθος που θέλουμε. Η πρώτη ύλη μας είναι ελληνική και δουλεύουμε κοντά με τους αγρότες» αναφέρει ο Γιώργος Σπηλιόπουλος.

Ο ίδιος θυµάται τις δυσκολίες του 2015 και την ψυχραιμία που έπρεπε να επιδείξει όταν εργαζόμενοι, προμηθευτές και συνεργάτες είχαν τρομοκρατηθεί από τις εξελίξεις. «Η αγωνία των υπαλλήλων ήταν έκδηλη και για να τους καθησυχάσεις έπρεπε να αποπνέεις σιγουριά. Να μην υπάρχει ούτε μια ρυτίδα στο πρόσωπο που να μαρτυρά ανησυχία».

Υπομονή, επιμονή και αγάπη γι’ αυτό που κάνεις είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας για τον επικεφαλής της Barilla Hellas, ο οποίος προσθέτει πως το να φροντίζει ένας μάνατζερ για το μέλλον της εταιρείας την οποία διοικεί είναι δείγμα σωφροσύνης και λογικής. «Δεν κάνουμε παρακινδυνευμένες αλλά ούτε και άστοχες κινήσεις. Για να έρθει η ανάπτυξη, δεν μπορείς απλώς να περιμένεις. Επιβάλλεται να είσαι ανήσυχος. Στο εξωτερικό λένε ότι δεν μπορούν να πιστέψουν πως η Barilla Hellas κατάφερε μέσα στην κρίση να λειτουργεί αποτελεσματικά. Η ομάδα μας είναι σταθερή τα τελευταία χρόνια και αποτελείται από ανθρώπους που αισθάνονται την εταιρεία δική τους».

barilla3

H Ελλάδα hub για 19 αγορές

Το ότι η Ελλάδα έγινε hub για την Barilla οφείλεται στο ότι υπήρξαν ικανά στελέχη που, σε βάθος χρόνου, «έχτισαν» γερές σχέσεις και απέδειξαν ότι μπορούσαν να βγάλουν εις πέρας ένα τέτοιο project. Μάλιστα, η περιοχή της ανατολικής Ευρώπης την τελευταία πενταετία έχει κινηθεί ανοδικά κατά 50%. Οι μεγαλύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης καταγράφονται σε Ρουμανία, Ουγγαρία και Πολωνία. Μάλιστα, για την τελευταία, η μητρική εταιρεία είχε αποφασίσει να παύσει τη δραστηριότητα της τοπικής επιχείρησης, κίνηση που απετράπη από τον Γιώργο Σπηλιόπουλο. «Γίναμε hub για 19 αγορές, επειδή δείξαμε ισορροπία και δυναμική. Αρκεί να σας πω ότι η ελληνική θυγατρική εξάγει μεγάλο αριθμό στελεχών που τοποθετούνται σε καίριες θέσεις στο εξωτερικό. Εδώ «χτίζουμε» στελέχη με παρέμβαση στον χώρο».

Την ίδια ώρα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η Barilla Hellas παραδίδει σεμινάρια σε αγρότες, παρακινώντας τους να χρησιμοποιούν πιστοποιημένους σπόρους, καθώς και τα νέα τεχνολογικά εργαλεία, που ενημερώνουν τους επαγγελματίες του κλάδου πότε πρέπει να σπείρουν, πότε να μπολιάσουν και πότε να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους. «Το 95% των Ελλήνων αγροτών δεν έχουν καμία μορφή εκπαίδευσης. Δεν είναι δυνατόν το κράτος να περιμένει πέντε εταιρείες του κλάδου να αναλαμβάνουν την εκπαίδευση αυτών των ανθρώπων, χωρίς το ίδιο να κάνει κάτι».

Σχολιάζοντας την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία την τελευταία οκταετία, επισημαίνει ότι ναι μεν βιώνει έναν παρατεταμένο πτωτικό κύκλο, ωστόσο πιστεύει ότι γίνονται κινήσεις για επιστροφή στην ανάπτυξη. «Δεν είναι η χώρα που βρίσκεται σε παρακμή, αλλά το παραγωγικό της μοντέλο που λειτουργούσε επί 40 χρόνια και ‘‘κόλλησε’’. Αυτό πρέπει να αλλάξει» καταλήγει.

To άρθρο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune στο πλαίσιο της έρευνας Greece’s Most Admired Companies

Δείτε όλη τη λίστα ηλεκτρονικά ΕΔΩ

Διαβάστε ακόμη:

Οικογένεια Σκλαβενίτη: Θέτει τις βάσεις για να αποτελέσει τη νέα ηγέτιδα δύναµη της αγοράς σούπερ µάρκετ

H Diageo δεν σταματάει να επενδύει στην Ελλάδα

AbbVie: Έμφαση στην καινοτομία και την έρευνα