Μπαρόζο: «Η Ελλάδα έδειξε υπευθυνότητα στην κρίση»

REUTERS

Το τελευταίο «αντίο» στους δημοσιογράφους είπε σήμερα, πραγματοποιώντας απολογισμό της θητείας του, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν.

«Πολλοί ρωτούσαν την Επιτροπή αν θα ήταν προτιμότερη η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη και η απάντηση που πάντοτε λάμβαναν ήταν όχι», δήλωσε κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνέντευξης Τύπου του ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που την ερχόμενη εβδομάδα παραδίδει τη «σκυτάλη» της Κομισιόν στον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Πραγματοποιώντας ένα «μίνι» απολογισμό ο κ. Μπαρόζο αναφέρθηκε εκτεντώς στην οικονομική κρίση και την περίπτωση της Ελλάδας, τονίζοντας πως κατά τη διάρκεια της κρίσης η Ευρώπη έδειξε την αλληλεγγύη της και η Ελλάδα έδειξε την υπευθυνότητά της.

Ο Πορτογάλος επικεφαλής της Κομισιόν επεσήμανε το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός, παρά τις μεγάλες θυσίες του, εξακολουθεί να τάσσεται στην πλειονότητά του υπέρ της παραμονής της χώρας του στο ευρώ, «κάτι που μεταξύ άλλων δείχνει και την αξιοπιστία της ευρωζώνης».

Ο Ζοζέ Μπαρόζο δεν θέλησε να προβλέψει αν και πώς η Ελλάδα θα εξέλθει από το Μνημόνιο, λέγοντας πως οι σχετικές συζητήσεις εξελίσσονται και οι όποιες αποφάσεις θα υιοθετηθούν από την Επιτροπή Γιούνκερ. Σημείωσε πάντως ότι ενόσω η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της, οι χώρες της ευρωζώνης οφείλουν να επιδεικνύουν την αλληλεγγύη τους προασπιζόμενες την ακεραιότητα της ευρωζώνης.

Αναφερόμενος, ωστόσο, στο παρελθόν τόνισε με έμφαση ότι πολλοί είχαν αμφίσημες θέσεις, ενώ κάποιοι στοιχημάτιζαν υπέρ του λεγόμενου «Grexit».

Σε ό,τι αφορά τον ίδιο, δήλωσε υπερήφανος για την εμμονή του στην παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, αλλά και πεπεισμένος ότι αν έφευγε η Ελλάδα θα εμφανιζόταν φαινόμενο «ντόμινο», δηλαδή θα ακολουθούσαν και άλλες χώρες.

Τέλος, κατά το «κύκνειο άσμα» του ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου, ο Ζοσέ Μπαρόζο υπερασπίστηκε συνολικά το έργο του λέγοντας ότι σεβάστηκε πάντοτε την κοινοτική νομιμότητα, ακόμη και όταν επέτρεψε κατά την περασμένη δεκαετία στη Γαλλία και τη Γερμανία να παραβιάσουν την προβλεπόμενη από τη Συνθήκη του Μαάστριχτ δημοσιονομική πειθαρχία.

Ως προς το τι θα πράξει στο μέλλον δεν θέλησε να ξεκαθαρίσει αν θα επιστρέψει στην πολιτική ζωή της χώρας του ή αν θα διεκδικήσει διεθνείς θέσεις, όπως η προεδρία του ΟΗΕ. Αποχαιρέτησε, όμως, τους δημοσιογράφους διαβάζοντας στα πορτογαλικά ένα ποίημα με τον τίτλο «Ξανάρχισε».