Μπαρόζο: To ευρώ δεν απειλείται από την Ελλάδα

Μπαρόζο: To ευρώ δεν απειλείται από την Ελλάδα

«Δεν πρόκειται να ζήσουμε νέα υπαρξιακή κρίση του ευρώ» εκτιμά ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν.

Μετά από δέκα χρόνια στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επέστρεψε στη καθημερινότητα.

Ακόμα δεν έχει αποφασίσει τι πρόκειται να κάνει στο μέλλον αλλά προς το παρόν προσπαθεί να επεξεργαστεί τα βιώματά του, κυρίως στα δύσκολα χρόνια τις ευρωκρίσης.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα die Welt ο Μπαρόζο εκτιμά ότι οι εσωτερικοπολιτικές δυσκολίες της Ελλάδας δεν πρόκειται να προκαλέσουν αναβίωση της κρίσης. «Δεν πρόκειται να ζήσουμε νέα υπαρξιακή κρίση του ευρώ, ακόμη κι αν δεν μπορούμε να αποκλείσουμε νέες αναταράξεις. Αλλά δεν πρόκειται αυτές να έχουν την ίδια συστημική επίδραση. Το ευρώ ανήκει στα δύο σημαντικότερα νομίσματα στον κόσμο, είναι ένα σταθερό νόμισμα», τονίζει ο Μπαρόζο.

«Θωρακίσαμε την νομισματική ένωση, δείξαμε υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, διαθέτουμε κοινή εποπτεία των τραπεζών και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Επί πλέον χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, που ήταν εστίες μεγάλων ανησυχιών, χάρη στις τεράστιες προσπάθειες και τις θυσίες, βγήκαν ενισχυμένες από την κρίση. Κι αυτό έκανε ολόκληρη την ευρωζώνη πιο ανθεκτική».

Το ενδεχόμενο επιπτώσεων στην ΕΕ από την κρίση στη Ρωσία δεν είναι κάτι που επίσης φοβίζει τον Μπαρόζο. «Όπως στην ευρωκρίση είχαμε σχέδια φυλαγμένα στο συρτάρι σε περίπτωση ανάγκης, είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν τέτοια σχέδια και για τη Ρωσία. Αλλά εκτιμώ ότι τα οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας δεν θα οδηγήσουν σε παγκόσμια κρίση. (…)

Από την οικονομική εξασθένηση γοργά αναπτυσσόμενων χωρών, όπως η Κίνα, οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία είναι μεγαλύτεροι και από ό,τι από τη Ρωσία».