Μπαρόζο: Παράλογες οι απαιτήσεις της Ελλάδας

Μπαρόζο: Παράλογες οι απαιτήσεις της Ελλάδας

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε την Ελλάδα να αναλάβει την ευθύνη για τα οικονομικά της προβλήματα και να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε «παντελώς μη ρεαλιστικές υποσχέσεις» στους ψηφοφόρους, τις οποίες δεν μπορεί τώρα να εκπληρώσει, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στο BBC.

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν διαθέτει εμπειρία, σημειώνοντας πως οι απαιτήσει της Ελλάδας είναι «παντελώς απαράδεκτες για άλλες χώρες».

«Δεν είναι ελπιδοφόρο αν η Ελλάδα επιτίθεται σε χώρες που προσπαθούν να τη βοηθήσουν».

«Θα πρέπει να θυμόμαστε πως υπάρχουν φτωχότερες χώρες που δανείζουν χρήματα στην Ελλάδα, και έτσι το να προτείνει κούρεμα στο χρέος θα ήταν βέβαιο ότι θα λάβει αρνητική απάντηση από τους εταίρους», συμπλήρωσε.

Ο κ. Barroso κάλεσε την Ελλάδα να αναλάβει την ευθύνη για τα οικονομικά της προβλήματα και να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που είναι το σημαντικότερο ζήτημα για τη χώρα.

«Δεν ήταν η Γερμανία ή οποιοδήποτε άλλο μέλος της ΕΕ που δημιούργησε τα προβλήματα στην Ελλάδα, τα προβλήματα στην Ελλάδα είναι δομικά: χαμηλή παραγωγικότητα και προηγούμενες κυβερνήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε, χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία επέστρεψαν από το χείλος του οικονομικού γκρεμού και το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η Ελλάδα. «Δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει την Ελλάδα από το να είναι επιτυχημένη, όμως η κακή πολιτική έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα».

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, δήλωσε πως κάτι τέτοιο θα ήταν αρνητικό, όμως λιγότερο επιβλαβές τώρα, καθώς οι αγορές είναι πιο αισιόδοξες τώρα απ’ όσο ήταν τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, ένα Grexit θα έθετε εν αμφιβόλω τη νομισματική ένωση, καθώς θα «έσπαγε ένα ταμπού και θα δημιουργούσε προηγούμενο».