BBG: Η Σαουδική Αραβία προσφέρει επενδύσεις στο Ιράν για να περιοριστεί ο πόλεμος στη Γάζα

BBG: Η Σαουδική Αραβία προσφέρει επενδύσεις στο Ιράν για να περιοριστεί ο πόλεμος στη Γάζα
This picture shows a poster depicting King Abdulaziz bin Saud (L), the founder of the modern Kingdom of Saudi Arabia, King Salman bin Abdulaziz (C), and Crown Prince Mohammed in Riyadh on April 16, 2023. Saudi Arabia has put a second four-percent chunk of shares of the Aramco energy giant, worth tens of billions of dollars, under the control of the country's sovereign wealth fund, state media said. (Photo by Fayez Nureldine / AFP) Photo: AFP
H πρόταση παραδόθηκε άμεσα και με πολλαπλά μέσα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ τον περασμένο μήνα.

Η Σαουδική Αραβία έχει προσεγγίσει το Ιράν προσφέροντας συνεργασία και επενδύσεις στην ιρανική οικονομία εφόσον η Τεχεράνη εμποδίζει τη διάχυση του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς σε άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως σύμφωνα με Άραβες και Δυτικούς αξιωματούχους που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα, η πρόταση παραδόθηκε άμεσα και με πολλαπλά μέσα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ τον περασμένο μήνα και τον πόλεμο που ακολούθησε στη Γάζα.

Το ενδεχόμενο μιας βαθύτερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών προέκυψε επίσης κατά τη συνάντηση μεταξύ του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐζι και του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής στο Ριάντ αυτόν τον μήνα για την αντιμετώπιση του πολέμου.

Ο Ραΐσι ήταν από τους πρώτους ηγέτες με τους οποίους μίλησε ο Σαλμάν μετά την επίθεση της Χαμάς, συμπληρώνει το BBG.

Παράλληλα με τη συμφιλιωτική προσέγγισή της, η Σαουδική Αραβία ακολουθεί μια άλλη πορεία.

Η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπάρμπαρα Λιφ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με τη Σαουδική Αραβία και τους άλλους Άραβες συμμάχους της για να σταματήσει η Τεχεράνη να «οπλοποιεί» τη σύγκρουση για να ενισχύσει τον λεγόμενο άξονα αντίστασης, ο οποίος περιλαμβάνει ένοπλες ομάδες από τον Λίβανο και τα παλαιστινιακά εδάφη έως το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη.

Αξιωματούχος του σαουδαραβικού υπουργείου Εξωτερικών και εκπρόσωπος της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com