Γιατί οι κυρώσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν μπορούν να ρίξουν τη Binance

Γιατί οι κυρώσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν μπορούν να ρίξουν τη Binance
Binance logo displayed on a phone screen and representation of cryptocurrencies are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on June 28, 2021 (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

Η Binance είναι ένοχη. Το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο παραδέχτηκε μια σειρά από παραβιάσεις σε μια μαζική δικαστική αγωγή στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της μη αδειοδοτημένης μεταφοράς χρημάτων, των παραβιάσεων των κυρώσεων και των παραβιάσεων των κανόνων κατά του ξεπλύματος χρήματος.

Ο ιδρυτής της, Changpeng Zhao, σχεδόν καθολικά γνωστός ως CZ, δήλωσε προσωπικά ένοχος για την αποτυχία του να εφαρμόσει τους ελέγχους για το ξέπλυμα χρήματος.

Οι παραλείψεις «επέτρεψαν τη ροή χρημάτων σε τρομοκράτες, εγκληματίες του κυβερνοχώρου και κακοποιούς μέσω της πλατφόρμας του», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.

Τα μεγάλα ποσά «παίζουν» τακτικά στον τεχνολογικό τομέα, ιδίως στα κρυπτονομίσματα, οπότε αξίζει να πούμε το προφανές: τα 4 δισ. δολάρια είναι μια πραγματικά τεράστια ποινή. Μόνο το ποινικό πρόστιμο – 1,81 δισ. δολάρια – ξεπερνά όλα τα κέρδη που η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμά ότι η Binance εισέπραξε από τους Αμερικανούς. Υπερκαλύπτει το 1,2 δισ. ευρώ που επιβλήθηκε στη Meta για την παραβίαση των κανόνων GDPR τον Μάιο. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ σε εταιρεία τεχνολογίας αμέσως μετά την απώλεια 5 δισ. ευρώ της Google στην ΕΕ για λόγους που αφορούν στα μονοπώλια και τον φορολογικό διακανονισμό 13 δισ. ευρώ της Apple στην Ιρλανδία.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, εκ πρώτης όψεως, προκαλεί έκπληξη όπως σημειώνει ο Guardian το γεγονός ότι οι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων πανηγυρίζουν για το πρόστιμο. Αλλά το ερώτημα που διέπει τον διακανονισμό είναι αν πρόκειται για μια παύση ή για την αρχή της πτώσης της Binance. Η αιτία για τον πανηγυρισμό σε ορισμένους κύκλους είναι αρκετά απλή. Ο CZ δήλωσε ένοχος για μια σειρά από παραλείψεις που, σύμφωνα με τις κατηγορίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ, επέτρεψαν α) στη Χαμάς να συγκεντρώσει χρήματα, β) να μεταφερθούν σχεδόν 1 δισ. δολάρια από άτομα στο Ιράν, την Κούβα και τη Συρία, γ) την αποστολή χρημάτων σε γνωστές αγορές darknet και πορτοφόλια ransomware και δ) περισσότερες από χίλιες συναλλαγές σε γνωστά marketplaces με εικόνες κακοποίησης παιδιών. Κι όμως, δεν βρίσκεται επί του παρόντος στη φυλακή.

Η Binance εξακολουθεί να υπάρχει και το πρόστιμο δεν ήταν ούτε κατά διάνοια αρκετό για να χρεοκοπήσει η εταιρεία, παρατηρεί ο Guardian. Στο πλαίσιο της ομολογίας ενοχής, το προσωπικό πρόστιμο του CZ ήταν μόλις 50 εκατ. δολάρια, αφήνοντάς τον δισεκατομμυριούχο σχεδόν «αγρατζούνιστο». Εάν η επιβολή των ποινών τελειώσει εδώ, είναι δύσκολο να συμπεράνουμε κάτι άλλο για τον κλάδο την κρυπτονομισμάτων εκτός του ότι η Binance βγήκε νικήτρια στη μάχη της με το κυβέρνηση.

Αλλά θα τελειώσει εδώ η επιβολή του νόμου; Η αμερικανική κυβέρνηση «δεν επιδιώκει την κράτηση», ανέφερε μια δικαστική κατάθεση, αν και θα προτιμούσε ούτως ή άλλως ο CZ να μην εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι την καταδίκη του τον Φεβρουάριο, επειδή η πατρίδα του είναι τα ΗΑΕ, με τα οποία δεν υπάρχει συμφωνία έκδοσης με την Αμερική.

Δεν υπάρχει νομική απαίτηση για τον δικαστή να ακολουθήσει την ποινή που ζήτησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στη συμφωνία ομολογίας, και ορισμένες πτυχές της συμφωνίας επιτρέπουν ρητά την επιβολή ποινής φυλάκισης: ορισμένα μέρη της είναι άκυρα μόνο αν ο CZ «φάει» πάνω από 18 μήνες φυλάκιση.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης τη δυνατότητα για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ να λάβει τα δικά της μέτρα. Η ρυθμιστική αρχή αρνήθηκε να συμμετάσχει στην δίκη, η οποία ήταν τριπλή μεταξύ των αμερικανικών οργανισμών FinCEN, OFAC και CFTC, και αντ’ αυτού ξεκίνησε τη δική της προσφυγή τον Ιούνιο. Η SEC δεν μπορεί να στείλει ανθρώπους στη φυλακή, αλλά μπορεί να κάνει τη ζωή πολύ δύσκολη – και δαπανηρή – για όποιον εμπίπτει στην αρμοδιότητά της.

Έπειτα υπάρχουν οι παρατηρητές. Η Binance θα έχει έναν «ανεξάρτητο παρατηρητή συμμόρφωσης» για τρία χρόνια, όπως συμφώνησε με την κυβέρνηση: έναν υπάλληλο, που θα πληρώνεται από τη Binance αλλά θα εργάζεται για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο οποίος θα έχει την εξουσία να ψάχνει τα πάντα στην εταιρεία αναζητώντας παραβάσεις συμμόρφωσης. Ένας αισιόδοξος θα μπορούσε να πει ότι ο παρατηρητής θα κρατήσει την Binance στο σωστό δρόμο καθώς θα ανασυγκροτείται μετά την υπόθεση. Ένας απαισιόδοξος ίσως όχι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: guardian