BBG: Μυστικές επαφές των ΗΠΑ για σχέδιο ειρήνευσης στην Ουκρανία

BBG: Μυστικές επαφές των ΗΠΑ για σχέδιο ειρήνευσης στην Ουκρανία
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ενόψει της συμπλήρωσης 3 ετών από την έναρξη των ενόπλων συγκρούσεων στην ευρωπαϊκή χώρα.

Για μια μυστική συνάντηση που έγινε τον Δεκέμβριο υπό τις ΗΠΑ, την Ουκρανία και συμμάχων του Κιέβου προκειμένου να υπάρξει ένα σχέδιο ειρήνευσης στον πόλεμο μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας κάνει λόγο το Bloomberg την Τρίτη, ενόψει της συμπλήρωσης 3 ετών από την έναρξη των ενόπλων συγκρούσεων στην ευρωπαϊκή χώρα.

Η -μέχρι σήμερα- άγνωστη συνάντηση των συμβούλων εθνικής ασφάλειας στις 16 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη Σαουδική Αραβία και ακολούθησε μεγαλύτερες, δημοσιοποιημένες συγκεντρώσεις με στόχο την αντιμετώπιση των προσπαθειών της Μόσχας να διχάσει και να παρουσιάσει την Ουκρανία και τους συμμάχους της ως απρόθυμους να διαπραγματευτούν τον τερματισμό του πολέμου.

Ενώ κορυφαίοι αξιωματούχοι από την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία συμμετείχαν στη συνάντηση του Δεκεμβρίου στο Ριάντ, άλλες μεγάλες χώρες του Παγκόσμιου Νότου που είχαν έρθει σε ορισμένες από τις προηγούμενες μεγαλύτερες συνόδους -κυρίως η Κίνα, η Βραζιλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα– δεν έστειλαν τους εκπροσώπους τους, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η μυστικότητα αποσκοπούσε εν μέρει στο να κάνει τις συμμετέχουσες χώρες να αισθάνονται πιο άνετα να συμμετάσχουν. Η μικρότερη μορφή επέτρεψε μια πιο ελεύθερη, πιο ειλικρινή συζήτηση σχετικά με τη λεγόμενη ειρηνευτική φόρμουλα της Ουκρανίας και τα σχέδια για την προώθηση αυτής της διαδικασίας, καθώς και τις αρχές για τη δυνητική εμπλοκή με τη Ρωσία στο μέλλον, ανέφερεραν άτομα με γνώση του θέματος.

Το BBG σημειώνει πως η βοήθεια των χωρών της Δύσης προς το Κίεβο έχει ατονήσει τους τελευταίους μήνες το χρόνο της. Στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε ζωτικής σημασίας βοήθεια έμειναν στάσιμα στις διαδικασίες έγκρισης στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, ενώ η αντεπίθεση της Ουκρανίας πέρυσι απέτυχε να φέρει μια σημαντική πρόοδο στο πεδίο της μάχης.

Ορισμένα κράτη της ΕΕ υπολείπονται στην εκπλήρωση των υποσχέσεων που έδωσαν για την παροχή στο Κίεβο περισσότερων όπλων και πυρομαχικών πυροβολικού, την ώρα που η Ουκρανία αντιμετωπίζει επανειλημμένα κύματα ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων.

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς έχει επίσης τροφοδοτήσει τις διαφορές με τον Παγκόσμιο Νότο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com