Ο Μακρόν διαλέγει έναν 34χρονο για τον νεαρότερο πρωθυπουργό στην ιστορία της Γαλλίας

Ο Μακρόν διαλέγει έναν 34χρονο για τον νεαρότερο πρωθυπουργό στην ιστορία της Γαλλίας
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
O Ατάλ και ο Μακρόν έχουν συνολική ηλικία λίγο μικρότερη από εκείνη του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

Τον 34χρονο Γκαμπριέλ Ατάλ επέλεξε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, για τη θέση του πρωθυπουργού στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Ο Ατάλ θα γίνει ο νεαρότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας της Γαλλίας και θα διαδεχθεί την Ελιζαμπέτ Μπορν, που φεύγει από την πρωθυπυργία.

Ακόμα, ο Ατάλ γίνεται ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος πρωιυπουργός τη χώρας, με το Reuters να σημειώνει πως ο 34χρονος και ο Μακρόν έχουν συνολική ηλικία λίγο μικρότερη από εκείνη του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διεκδικεί δεύτερη θητεία στις φετινές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Η σημασία για τον Μακρόν

Σύμφωνα με το Reuters, η κίνηση αυτή δεν θα οδηγήσει απαραίτητα σε κάποια σημαντική πολιτική αλλαγή, αλλά σηματοδοτεί την επιθυμία του Μακρόν να προσπαθήσει να ξεπεράσει τις αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις του περασμένου έτους για το συνταξιοδοτικό και τη μετανάστευση και να βελτιώσει τις πιθανότητες του κεντρώου κόμματός του στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Ο Μακρόν αγωνίζεται να αντιμετωπίσει ένα πιο ταραχώδες κοινοβούλιο από τότε που έχασε την απόλυτη πλειοψηφία του λίγο μετά την επανεκλογή του το 2022.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γαλλια έσπευσαν να πουν ότι δεν περιμένουν πολλά από την αλλαγή του πρωθυπουργού, με τον ίδιο τον Μακρόν να αναλαμβάνει μεγάλο μέρος της λήψης αποφάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com