Μπελάδες 1,2 τρισ. δολαρίων για τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου

Μπελάδες 1,2 τρισ. δολαρίων για τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου

Πώς οι «πολύ μεγάλες για να αποτύχουν» τράπεζες πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τα κεφάλαιά τους.

Αλλάζουν δραστικά οι κανόνες στις μεγάλες διεθνείς τράπεζες, καθώς σε λίγα χρόνια από τώρα θα είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν ίδια κεφάλαια για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν ζημίες σε περιόδους ύφεσης και να μην εξαρτώνται από το Δημόσιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB).

Στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις αναφέρεται ότι οι 30 μεγαλύτερες συστημικές τράπεζες θα πρέπει έως το 2022 να συγκεντρώσουν έως και 1,2 τρισ. δολάρια, μέσω των λεγόμενων TLAC (Συνολική Ικανότητα Απορρόφησης Ζημιών), οι οποίοι είναι σχεδιασμένοι προκειμένου να απορροφούν τις ζημίες σε τυχόν κατάρρευση ενός ομίλου.

Στην περίπτωση που εξαιρεθούν οι τρεις κινεζικές συστημικές τράπεζες, οι κεφαλαιακές ανάγκες των υπολοίπων θα κυμαίνονται μεταξύ 100 -700 δισ. δολάρια.

Μια ακόμη σημαντική αλλαγή είναι ότι εάν υπάρξει κάποιο έκτακτο πρόβλημα, θα πρέπει να συμβάλλουν και οι ομολογιούχοι πρώτης εξασφάλισης.

Από την πλευρά του, το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας –ένα όργανο των G20 που δημιουργήθηκε μετά την τελευταία οικονομική κρίση- σημείωσε πως οι νέες ρυθμίσεις ίσως να επηρεάσουν αρνητικά στην οικονομική ανάπτυξη, καθώς θα οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους δανεισμού των τραπεζών. Ωστόσο, θα υπάρξουν και αρκετά οφέλη, ενώ οι τράπεζες θα γίνουν κατά 30% πιο ανθεκτικές και θα μειωθούν οι πιθανότητες εκδήλωσης συστημικών κρίσεων.

Οι προτάσεις του FSB, πρόκειται να εγκριθούν από τους υπουργούς Οικονομικών των G20, κατά τη συνεδρίασή τους στην Τουρκία, την ερχόμενη εβδομάδα.