Μπαίνουμε σε ύφεση; Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας δεν βλέπει πώς θα το αποφύγουμε

Μπαίνουμε σε ύφεση; Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας δεν βλέπει πώς θα το αποφύγουμε
GAZA CITY, GAZA - FEBRUARY 20: A lock is seen on a shutter, which was took down for a day due to the recession on economic conditions and humanitarian crisis caused by Israel's blockade, in Gaza City, Gaza on February 20, 2018. Ali Jadallah / Anadolu Agency (Photo by Ali Jadallah / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση είχε ήδη αρχίσει να ανακύπτει από τον περασμένο χρόνο, πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

της Chloe Taylor

Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μια επικείμενη παγκόσμια ύφεση την Τετάρτη, προειδοποιώντας ότι είναι δύσκολο να οραματιστούμε ένα μέλλον όπου θα μπορούσε να αποφευχθεί μια παγκόσμια ύφεση.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ (USCC), ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας David Malpass είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία – και ο αντίκτυπός του στο κόστος των τροφίμων και της ενέργειας – θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια παγκόσμια ύφεση.

«Καθώς εξετάζουμε το παγκόσμιο ΑΕΠ… είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να δούμε πώς θα αποφύγουμε μια ύφεση», είπε. «Η ιδέα του διπλασιασμού των τιμών της ενέργειας είναι αρκετή για να πυροδοτήσει μια ύφεση από μόνη της».

Ο Malpass δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες κάνοντας κάποια συγκεκριμένη πρόβλεψη για το πόσο βαθιά μπορεί να είναι μια ύφεση.

Ο Malpass είναι το πιο πρόσφατο πρόσωπο υψηλού προφίλ στον χρηματοοικονομικό τομέα που προβλέπει μια επικείμενη ύφεση.

Την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Wells Fargo, Charlie Scharf, δήλωσε ότι θα ήταν δύσκολο για τις ΗΠΑ να αποφύγουν «κάποιο είδος ύφεσης», συμμεριζόμενος τις ανησυχίες της Deutsche Bank και ενός κορυφαίου στελέχους της Morgan Stanley.

Εντωμεταξύ, το 75% των CEO στη λίστα του Fortune 500 δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι προετοιμάζεται για ύφεση.

Μια ύφεση ορίζεται συνήθως από τη μείωση του ΑΕΠ για δύο διαδοχικά τρίμηνα.

Η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 1,4% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, παρά τις σταθερές καταναλωτικές δαπάνες.

Ο Malpass σημείωσε την Τετάρτη ότι μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, των ΗΠΑ και της Κίνας, είχαν ήδη επιβράδυνση στην οικονομική ανάπτυξη, ενώ η Ουκρανία και η Ρωσία αναμένεται να βιώσουν απότομες συρρικνώσεις του ΑΕΠ ως συνέπεια του πολέμου.

Τα σκληρά lockdown της Κίνας για τον COVID μείωσαν περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, πρόσθεσε ο Malpass.

Οι περιορισμοί στον εφοδιασμό ζωτικών αγαθών όπως τα λιπάσματα και τα τρόφιμα δημιούργησαν επίσης ένα δύσκολο οικονομικό κλίμα για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, είπε.

«Είναι μια πολύ δύσκολη προοπτική για τις προηγμένες οικονομίες, αλλά ακόμη χειρότερη για τις αναπτυσσόμενες χώρες», είπε ο Malpass στην πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο του USCC, Suzanne Clark.

Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση είχε ήδη αρχίσει να ανακύπτει από τον περασμένο χρόνο, πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πηγή: fortune.com