Big Tech εναντίον Γερουσίας: Ποιος βγήκε κερδισμένος από τη μεγάλη μάχη

Big Tech εναντίον Γερουσίας: Ποιος βγήκε κερδισμένος από τη μεγάλη μάχη
Sen. John Thune (R-SD) questions Facebook CEO Mark Zuckerberg(on screen) during a hearing to discuss reforming Section 230 of the Communications Decency Act with big tech companies on October 28, 2020 in Washington, DC. - US senators and tech CEOs girded for a clash Wednesday over a law making online services immune from liability for third-party content at a hearing set to debate Silicon Valley's handling of social media. (Photo by Greg Nash / POOL / AFP) Photo: AFP
Σημαντικές στιγμές από την αναμέτρηση της Γερουσίας με τους διευθύνοντες συμβούλους των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας.

της Danielle Abril

Για περισσότερες από τρεις ώρες την Τετάρτη, οι γερουσιαστές των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων επιτίθεντο στο Facebook, το Twitter και τη Google, λέγοντας ότι διαδίδουν παραπληροφόρηση, πυροδοτούν βία και καταστέλλουν τις συντηρητικές απόψεις.

Η Επιτροπή Εμπορίου, Επιστημών και Μεταφορών της Γερουσίας διερεύνησε εάν το άρθρο 230, ένας νόμος που προστατεύει τις εταιρείες του Διαδικτύου από το να θεωρούνται υπεύθυνες για αυτά που δημοσιεύουν οι χρήστες, παρέχει στις εταιρείες τεχνολογίας υπερβολική ασυλία. Οι βουλευτές και από τα δύο κόμματα συμφωνούν ότι ο νόμος θα πρέπει να αλλάξει ή ακόμη και να ανακληθεί, αν και διαφωνούν ως προς το γιατί.

Οι Δημοκρατικοί επέκριναν επανειλημμένα τις εταιρείες ότι δεν αφαίρεσαν επιβλαβείς πληροφορίες. Εντωμεταξύ, οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγόρησαν τις εταιρείες επειδή φέρεται να καταστέλλουν τις συντηρητικές απόψεις και να επηρεάζουν τις εκλογές.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Mark Zuckerberg, ο διευθύνων σύμβουλος της Alphabet, Sundar Pichai, και ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Jack Dorsey, πέρασαν την ακρόαση προσπαθώντας να αμυνθούν στις επιθέσεις. Επανειλημμένα, ανάφεραν ότι πολεμούν εναντίον του επιβλαβούς περιεχομένου, ότι είναι πολιτικά ουδέτεροι και ότι εργάζονται για τη διαφύλαξη των προεδρικών εκλογών.

Η ακρόαση χαρακτηρίστηκε από έντονους διαλόγους μεταξύ των γερουσιαστών που εξέφραζαν την απογοήτευσή τους και των στελεχών που προσπαθούσαν να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επιθετικοί.

Ο Ρεπουμπλικάνος  γερουσιαστής Cory Gardner από το Κολοράντο ρώτησε τον Dorsey γιατί επέτρεψε τα tweets του Ayatollah Ali Khamenei από το Ιράν, που αμφισβητούν το Ολοκαύτωμα, να παραμείνουν ανέγγιχτα στο Twitter, ενώ η εταιρεία τακτικά επισημαίνει τα tweets του προέδρου Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής του Τέξας, Ted Cruz, επέκρινε το Twitter για το μπλοκάρισμα ενός άρθρου των New York Post που ανέφερε ότι ο Μπάιντεν είχε δεσμούς με τη διαφθορά στην Ουκρανία, επιτρέποντας παράλληλα να παραμείνει ένα δημοσίευμα των New York Times σχετικά με τους φόρους του Τραμπ. Μια μέρα μετά τη δημοσίευση του άρθρου της Post σχετικά με τον Μπάιντεν, το Twitter ανέστρεψε τη στάση του σχετικά με τον αποκλεισμό του. Αλλά ο Cruz ρώτησε επίσης τον Dorsey ευθέως εάν το Twitter έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τις εκλογές.

Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Amy Klobuchar, από τη Μινεσότα, δήλωσε ότι ανησυχεί για την «προκλητική» απάντηση της Google στην αντιμονοπωλιακή αγωγή του Υπουργείου Δικαιοσύνης εναντίον της. Επίσης, ρώτησε τον Zuckerberg σχετικά με το πιθανολογούμενο συμφέρον του Facebook να προωθεί διχαστικό περιεχόμενο στους χρήστες, επειδή τους κάνει να περνούν περισσότερο χρόνο στην πλατφόρμα.

Αν και η ακρόαση επρόκειτο να επικεντρωθεί στο Άρθρο 230, οι γερουσιαστές επεκτάθηκαν και σε άλλα ζητήματα όπως το απόρρητο των δεδομένων, αντιμονοπωλιακά ζητήματα και πολιτικές διαφημίσεις.

Πηγή: Fortune.com