Bild: Αποκρατικοποίηση και του ΟΑΕΔ;

Bild: Αποκρατικοποίηση και του ΟΑΕΔ;

Στα σκαριά ο «τεμαχισμός» και η ιδιωτικοποίηση τμήματος του Οργανισμού - Αναστάτωση στην κυβέρνηση μετά το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.

«Φωτιές άναψε» στην κυβέρνηση δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, σύμφωνα με το οποίο επίκειται ο τεμαχισμός του ΟΑΕΔ, με στόχο την ιδιωτικοποίηση ενός τμήματος του Οργανισμού, και ειδικότερα του τομέα που ασχολείται με τα προγράμματα απασχόλησης.

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr για το εν λόγω δημοσίευμα, δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, αλλά αντίθετα σκληρή ανακοίνωση διάψευσης εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ. Από κοντά και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, που καλούν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε ένα τέτοιο «μοιραίο ολίσθημα» και να μετατρέψει το «δικαίωμα» στην εύρεση εργασίας σε «εμπόρευμα».

Σε κάθε περίπτωση, το δημοσίευμα της Bild αναφέρεται σε τεμαχισμό του ΟΑΕΔ και κάποια κομμάτια του θα καταλήξουν σε ιδιώτες.

Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ υπήρξε άμεση, καθώς με ανακοίνωση που εκδόθηκε, το δημοσίευμα χαρακτηρίζεται ως «απολύτως ανυπόστατο». Επίσης, σημειώνεται με νόημα ότι «στοιχείο της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης είναι η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΑΕΔ».

«Η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΑΕΔ είναι πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στοιχείο της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης» και «η αντιμετώπιση της ανεργίας και η προστασία των ανέργων αποτελεί αρμοδιότητα και υποχρέωση του κράτους» επαναλαμβάνει το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σε σχόλιό του, με αφορμή και το σημερινό σχετικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, που με ξεχωριστή ανακοίνωση καλεί το διοικητή του Οργανισμού να δημοσιοποιήσει «τι σχεδιάζεται για το μέλλον του Οργανισμού σε οποιοδήποτε κυβερνητικό ή μη επίπεδο». Οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ ζητούν από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να σταματήσουν την πολιτική που είναι «υποταγμένη στο μεγάλο κεφάλαιο» και να λάβουν πραγματικά «μέτρα στήριξης των ανέργων».

Στο πλαίσιο αυτό ζητούν να αποδοθούν στον Οργανισμό τα περίπου οι εισφορές που θεωρούν ότι «παρανόμως παρακρατούνται από το ΙΚΑ και ανέρχονται στα 8 δισ. ευρώ». Ζητούν επίσης, στο εξής να αποδίδονται στον ΟΑΕΔ όλες οι εισφορές που παρακρατούνται υπέρ του Οργανισμού από το ΙΚΑ.

Το δημοσίευμα της Bild πάντως, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ιδιώτες να μπουν και στο ΙΚΑ, μέσω της ανάθεσης σε ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρίες των οφειλών που έχουν επιχειρήσεις προς το Ίδρυμα. Ας σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες οφειλές, άνω των 5.000 ευρώ, έχουν εκχωρηθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), που συστάθηκε ως αποτέλεσμα μνημονιακής δέσμευσης, άρα με την προτροπή της τρόικας.

Πηγή: News247.gr